Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nebýt výkonu Michaela Cainea, Orel by za svoje přistání dostal tři hvězdy za průměrnou válečnou fikci (vážně jenom fikci?)...jenže on tu je Standartenführer Kurt Steiner, v zásadě záporná postava, ale nemůžete si pomoct a přejete jeho misi úspěch, takový charizmáč to je...další drobné plus za jednookého Roberta Duvalla a hlavně za Heinricha Himmlera Donalda Pleasence. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Námětem velmi zajímavý válečný příběh ve kterým mě nejvíc bavilo naplňování hesla "není nácek jako nácek". Nemělo to nějak velké napětí ani rozsáhlé válečné scény, přesto se jedná o kvalitní kousek s dobrým obsazením ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Každopádně přímočařejší a dramatičtější epizodka války, která možná ani neměla spatřit světlo světa a ehjle stalo se a přiznávám, jak jsem rád, že k tomu nakonec došlo. Zde nejde o válku takovou jako spíše o samotný příběh německých obenstandfuehrerů a podobných zvěrstev, které možná zvláštní sledovat, ale překvapivě to filmu nijak neuškodí. Hezké je jak do herců zde řadí Adolfa Hitlera a Benita Mussolini. Toto není obyčejná válečná epizodka, na tuto se totiž jen tak nezapomíná. Zde nejsou důležité válečné scenérie, ani válečné vřavy a bitvy. Zde je důležitá válečná psychologie a ta je ztvárněna na jedničku. Orel přistává je jeden z mála filmů odehrávajících se o druhé světové, který se pokusil o trochu něco jiného, než by se čekalo a povedlo se. Možná fikce, možná fakta, každopádně proč tomu nevěřit. --- Když krásná žena pohlédne na muže, jen zřídkakdy to skončí orgasmem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby Celosvetovo $100,000▐ taký dobrodružnejší vojnový film, ktorý strieda vážne polohy s tými takými odľahčenejšími ale dobre dej to nekazí, film kde zaujme dobré herecké obsadenie na čele s charizmatickým Michaelom Caine /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dosti netypický válečný film z let sedmdesátých... nebo už jste někdy viděli tak sympatického nácka, jakým je Caineův férový zabiják Steiner či tak sympatického kolaboranta, jakým je Sutherlandův irský dobrodruh Devlin? Zápletka stojí na tenkém ledě "historických" událostí... němečtí pohlaváři si pod vlivem neblahého vývoje války usmyslí, že se pokusí o šílený čin – únést Winstona Churchilla přímo z Ostrovů. Vyšlou tedy jednotku "polských" paragánů, v jejichž čele stojí právě Steiner. Sturges rozhodně nepojal záporáky nijak zrůdně, vylíčil je jako partu vojáků, plnících předem ztracenou misi a uchovávajících si přitom alespoň zlomek humanity. Kontroverzní? Ani ne. Spíš osvěžující a výtečně zahrané, ačkoli díky zmíněné dvojice pánů na špatné straně se divácké sympatie obracejí překvapivým směrem, protože na straně "práva" není tak charismatických hrdinů. Orel přistál je typický kus válečného řemesla, má dramatické momenty, slušný spád a nakonec i napětí, které graduje v překvapivém vyústění zápletky. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Škoda odbitého kutí piklů mezi názorovými a mocenskými německými frakcemi, ale jinak jde o sice poněkud otrockou a na výpravě přiškrcenou, ale i tak solidní adaptaci (především díky obsazení) vynikající oddechové předlohy. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za prvé: film naprostou fikcí není, Němci se o Churchillovu osobu "zajímali" dost pozorně a vícekrát. Za druhé: zajímavý a dnes - v době deziluzivních antiválečných snímků "všedního dne" - dost odvážný pohled na válku jako extrémní situaci, kdy má člověk nebývalou příležitost realizace, s níž může jenom vyrůst. Pokud je voják inteligentní a oddaný své věci (rozhodně se to nevylučuje), je už vlastně jedno na jaké straně bojuje, při čemž strany nedělím na dobré a špatné, nýbrž na poražené a vítězné, či zda přežije, nebo nikoliv. Naopak taková smrt při plnění úkolu, co může být důstojnější a pro inteligentního člověka vhodnější? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nic moc sem necekal a nakonec to byl docela slusnej valecnej film. Sice to neni o valce a nejakych bitvach, ale jen o jedne misi, ale ta je hodne dobra. I kdyz je pribeh docela slusnej a spolu se slusnou hubou i na rok kdy vzniknul docela sviznej, hlavni podil na kvalitach filmu maj herci. Michael Caine je fakt spravne charmismatickej, aby jste mu jeho Kurta verily a Robert Duvall s paskou pres oko vypada huste, ale nejvic me zaujal Donald Sutherland. Takova kladne zaporna slizka postava, fakt skvely. Film ma mozna trosku premrstenou delku, ale vubec sem se nenudil. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Poslední film Johna Sturgese, který natočil v 66 letech a pak se až do smrti a na dalších 15 let odmlčel. Na poslední tečku je tohle hodně solidní dílo, naprosto skvěle a velmi moderně natočené. A především skvěle obsazené. Tehdejší top herecký ansábl navlečený v nackovských uniformách se pokouší unést Winstona Churchilla a obzvlášť Caine a Duvall tu předvádí absolutní top výkony a bavili mě každou vteřinu. Po hodně slibném rozjezdu mě pak zklamala poslední půlhodina: s ohledem na starší Sturgesovy filmy bych očekával finále plné drastického napětí a ono je to bohužel děsně vlažné. Asi proto, že celý ten plán byl tak předpotopní, že by bylo bláhové očekávat, že by vůbec vyšel a tedy, proč se vůbec vzrušovat? ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Spíše dobrodružný než válečný film ze druhé světové. Film některými úvodními scénami navazuje na úspěšný válečný snímek Kam orli nelétají, je zde občas cítit i britský humor. Němce hrají zde prvotřídní herci - rozevlátý Sutherland irského zrádce, Michael Caine velitele německého komanda plk. Steinera, možná ještě lepší Duvall plánovače operace jednookého plk. Radla. Obzvlášť musím vyzvednout mně málo známého Donalda Pleasence jako mrazivého Himlera, toho si budu dlouho pamatovat. Cílem německé jednotky je unést Winstona Churchilla z vesničky na britském pobřeží, kde má být na plánované návštěvě. Potud vše O.K., ale realizace akce i film samotný v detailech lehce skřípe a místo válečné vřavy zde máme, možná vinou malého rozpočtu na výpravu, spíše divadelní představení. Jindy výborný režisér Sedmi statečných John Sturges dostal z trochu roztěkaného scénáře ve svém posledním filmu již jen průměrný snímek. Zato s výtečnými výkony herecké elity, to byla velká paráda. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Bude to zbytečná práce a mrhání cenným časem. Pusťte se do toho ihned." Musím se přiznat, že studie proveditelnosti únosu Churchilla z Anglie do Německa mě dost pobavila. Její realizace až tak zábavná nebyla, ale bavily mě postavy. Neskutečně zábavnej byl bojovník IRA Devlin, přesvědčivej byl i oblafnutej plukovník Radl, ale hvězdou je bezesporu zásadovej plukovník Steiner. Týpek, kterej prostě odmítal pochopit, že slova "Židi" a "plyn" mají nějakou souvislost. Tomu prostě divák musel fandit. A mezi tím fanděním jsem si našel novou práci - chci bejt strážce blat. Jen nevím, kde se na to studuje. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

VAROVÁNÍ!!! VYDAVATEL FILMU (NA DISKU JAKO PŘÍLOHA V ČASOPISU "SVĚT DVD" NEUVEDEN) PŠONSKÁ FIRMA "URANIA" VE SPOLUPRÁCI S POFIDERNÍM DISTRIBUTOREM V PODOBĚ VYDAVATELE TOHOHLE KRACHUJÍCÍHO PLÁTKU OPĚT OBLHÁVAJÍ SVÉ PŘEDPLATITELE A KUPCE! FILM NEMÁ (PŘES KLAMAVÉ UVEDENÍ V TECHNICKÝCH SPECIFIKACÍCH) TITULKY A ZVUK JAKO TAKOVÝ JE VELMI PROBLEMATICKÝ! POCTIVĚ ŘEČENO - ČESKÝ DABING JE NEBÝVALÁ SRAČKA NATOČENÁ SNAD NĚKDE V KUCHYNI, KDY NEPOZNÁTE ROZDÍL MEZI KONVERZACÍ V INTERIÉRU ČI NĚKDE V BOJOVÉ SCÉNĚ. JDE O NAPROSTO PODIVNÉ A POFIDERNÍ VYDÁNÍ A V PRINCIPU JDE O KLAMÁNÍ SPOŘEBITELE! VE SLUŠNÉ SPOLEČNOSTI DALO BY SE ŘÍCI, ŽE JDE O PODVOD!!! JELIKOŽ TOTO NENÍ V PŘÍPADĚ VYDÁNÍ A DISTRIBUCE ČASOPISEM "SVĚT DVD" PRVNÍ PŘÍPAD, VARUJI PŘED NÁKUPEM TOHOTO ČASOPISU, KTERÝ VĚDOMĚ KLAME SVÉ ČTENÁŘE A NABÍZÍ ZBOŽÍ, JEŽ NESPLŇUJE DEKLAROVANÉ PARAMETRY A OBELHÁVÁ A OKRÁDÁ TAK SVÉ PŘEDPLATITELE I BĚŽNÉ SPOTŘEBITELE! NASRAT! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tož nebylo to úplně špatné. Je to spíš dobrodružný film než válečný, se sympatickými Němci, neschopným americkým velitelem a irským agentem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tajná akce na nepřátelském území, která se nestala a i kdyby se náhodou stala, tak se nestala. Ano, je to lehce metafyzické, ale zároveň velmi zábavné. Ať už se jedná o procedurální stránku plánování a přípravy, která se mlýnským incidentem změní na improvizaci, nebo o rozmanitost postav zaštítěnou hvězdným obsazením. Sekci pragmatismu a cti zastupují Caine v eastwoodovské poloze a oberst Duvall, který o polovinu sníží náklady popravčí četě za pásku přes oči. Sekci komediantství a furianství zase opanují zrzavý Ir Sutherland, co kvůli lásce vstoupí i na minová pole a jeden horlivý americký plukovník s budoucností v texaském ropném průmyslu. Churchill na tohle téma řekl, že za války je pravda tak drahocenná, že ji musí vždy doprovázet tělesná stráž lží. Pokud to teda řekl on.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Britská verze války s nacismem založená na principu fiktivní mezní události provázená vedle nápaditého scénáře i perfektním hereckým obsazením. I tak to mohlo být, i když je zajímavé sledovat úsečnou ostrovtipnost těchto nacistů. Na pronikavosti tohoto pohledu to ovšem nic neubírá. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Charizmatický Michael Caine tahá tohle válečné drama nahoru. Člověk mu i přál úspěch. Kieferův taťka se taky předvedl v tom nejlepším světle. Skvělý nápad s únosem Churche je hodně originální a hudba Lalo Schifrina se povedla na jedničku. Spokojenost. Nemám v úmyslu teď zemřít. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, proč to Němci před pětašedesáti lety projeli. Neměli v armádě sympaťáky typu Michaela Cainea a Roberta Duvalla, nepomáhali jim zrzaví irští grázlové jako Donald Sutherland... A Himmler nebyl Donald Pleasance. Orel přistál je fikce s dobrým nápadem, senzačními herci (a to na obou stranách, včetně Hagmanova bojechitvého rangera), Schifrinovou návykovou hudbou a Sturgesovou precizní režií. Film má všechno - povedený příběh, skvělé dialogy prvotřídní přestřelky i závěrečné zamyšleníhodné "co kdyby" vyústění.__P.S. DVD vydání ze 14.6.2010 je narozdíl od někdejší zprzněniny bezproblémové. Obraz není oříznutý, na disku je původní i český dabing a české i slovenské titulky. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Utešujem sa tým, že zásluhou mojej sestry váš plán stroskotá." ..."Vážne?, ak stroskotá, tak preto, že môj vojak zachránil dieťa..." Už samotný fiktívny príbeh o únose Churchilla vás musí zaujať. Hviezdne obsadenie berte ako bonus. Postava plukovníka K. Steinera v skvelom podaní M. Caina si získa vaše sympatie okamžite. Je to nemecký dôstojník, ale nepatrí k tým ulízaným nacistickým hajzlom. I jeho chlapi sú ok a stoja pevne za ním. Len máloktorý film strhne vaše sympatie na nemeckú stranu, ale tu to inak nejde. Jednoducho som im fandil aj keď som si vedomý aké by to v skutočnosti malo následky. Celá jednotka plukovníka aj ich priamy nadriadený R. Duvall sú ukázaný vo veľmi pozitívnom svetle, skôr ako dobrí vojaci, dobrí chlapi, bez ohľadu na to, akú nosia uniformu. Mám sa hanbiť za to, že som vo filme fandil Nemcom? Neverím, že som bol sám. A kto by fandil americkému veliteľovi, ktorí nemá žiadne skúsenosti z boja( iba z farmy...Dallas) a pošle na smrť niekoľkých chlapov? 80%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

No spise tak 3,5* - Orel pristal je presne nekde tak napul mezi nadprumernym valecnym filmem diky vykonum M.Canea a R.Duvalla a obycejnou tuctovou fikci. Ke kladum ale rozhodne patri zobrazeni nekolika vyjimecnych nemeckych vojaku jako opravdovych vojaku cti a ne jako krvelacnych psu, tak jak si v tom libuji jine snimky. OP je zezacatku kapku rozvlekly, ale v druhe polovine se neustale neco deje a konec je take celkem "prekvapivy". Jo a J.Agutter byla slusna kocka ;) ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama