Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Wayne si to nekrade pro sebe, jenom tu prostě není nikdo jiný kdo by zaujal. Campbell jako neherec s tou vlasovou tsunami nezvládá říct jedinou repliku, aby nemlátila do uší svou umělostí (a navíc je ta jeho postava děsně plochá) a Kim Darby je otravná až hrůza, byť Mattie je ohromně silná role. Naprosto chápu proč se po této roli tato "hérečka" již nikdy nevyhrabala z televizní produkce druhé kategorie. Jediný Duvall dokáže zaujmout, ale těch pět minut co má k dispozici nestačí. A tak je tu jen ten Wayne, který sice také neohromí, ale aspoň to drží nad vodou. Především po neskutečně utahaných úvodních padesát minut než se vyjede vstříc vendetě. V druhé polovině se mu dostane podpory ještě i od kamery, která se vyžívá v krásných krajinkářských technicolorových záběrech. Popravdě, kdyby se to celé půlhodiny před koncem neprobudilo z té unuděné letargie nefungujícího škorpení do pořádného westernu, tak jdu s hodnocením ještě níže. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Slavný western, za který John Wayne dostal konečně Oscara. Hrát ožralýho kovboje mu prostě sedlo:o)). Kim Darby mi přišla v některých scénách extrémně otravná, ale asi tak byla napsaná ta role:). Finálová přestřelka je hodně zapamatovatelná, ale ve filmu jsou i slabší (nudnější) pasáže, přesto ještě za slabší 4 hvězdy. Remake od bratrů Coenů mě bavil o trochu víc! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som osobne viac za originál, ako za novú verziu. Asi to ale bude tým, že ku Coenovcom som pristupoval s vysokými očakávaniami a dostal normálny western, k starému filmu s oveľa menšími, kedy som si chcel iba užiť staromódny normálny western. A užil som si ho. Spoločne so všetkými postavami, všetkými prestrelkami a trochu pridlhou dĺžkou. Každá postava tu má svoju chvíľku a povedal by som, že sú všetky dobre napísané a ide sa aj trochu hlbšie do psychológie. Je tu dosť mŕtvol, čo dodáva filmu určitú morálnu ambivalenciu v ceste za cieľom, v každom prípade ale budete pomstiteľom držať nepretržite palce. 70% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Henry Hathaway se na konci kariéry teda hodně pochlapil a natočil jeden ze svých nejlepších snímků. Chlastající a mazácky hrající John Wayne (čím starší, tím lepší) ovládá plátno a je tím nejlepším co film nabídne. Zápletka sice je klasická, ale s mnoha osvěžujícími netypickými scénami, stejně tak sentiment se tu mísí s nekompromisním cynismem, až jsem z toho valil bulvy. Jako by se tu starý Hollywood mísil s tím novým, nastupujícím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo od 5. září 1968 do prosince 1968. (ČSFD)
  • John Wayne dostal za hlavní roli Roostera Cogburna nejen Zlatý glóbus, ale také svého prvního a posledního Oscara v životě. Během své děkovací řeči prohlásil: "Kdybych to byl býval věděl, vzal bych si tu pásku přes oko už před pětatřiceti lety!" (Shaqualyck)
  • Celosvětová premíéra proběhla 11. června 1969 v Los Angeles (Kalifornie). (ČSFD)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama