Reklama

Reklama

2009 Loseuteu maemorijeu

  • Jižní Korea 2009 로스트 메모리즈 (více)

Obsahy(1)

26. 10. 1909, železniční stanice Charbin. Korejský patriot Choong-kun Ahn se neúspěšně pokusí o atentát na japonského politika lta Hirobumiho. Následuje japonská okupace Korejského poloostrova. Japonsko a USA se stávají vítězi 2. světové války po svržení atomové bomby na Berlín. Korea je již dlouhou dobu nedílnou součástí japonského impéria ke spokojenosti všech obyvatel. I přesto však v 21. století existuje teroristická skupina "Hurei-Sen-Jin" bojující za nezávislost Koreje. Jejich sebevražedné mise zaujmou dvojici vyšetřovatelů JBI (japonská obdoba FBI) a to především detektiva Sakamota. Veškeré indicie vedou k na první pohled nesmyslné spojitosti odbojové skupiny a mocné japonské Inoueovy nadace, která spravuje artefakty nejen z korejských dějin. Nikdo z JBI ale nemá zájem tento případ dále řešit a tak je detektiv Sakamoto eliminován. (Ketri)

(více)

Recenze (10)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film je ide po sínusovke. Výborný začiatok, hluchý stred kedy som skoro zasapával a akčný koniec trochu pokazený pár zlými seriáovými strihmi a lacnými efektami. Čo sa týka žanrov tak je to fakt guláš a akcie je predsa len pomenej ako by sa mohlo zdať, pričom mi trochu vadily niekedy až patetické spomalené zábery s orchestrálnou hudbou. Hold v tomto filme sa tlačí dosť na city (niekedy viac, niekedy menej úspešne). Asi najlepšia na je kupodivu dejová linka s malými výletmy do histórie kórejsko japonských vzťahov a dosť priestoru dostala aj psychológia postáv (pripomínam že ide o akčné sci-fi). Každopádne je to netradičný, nehollywoodsky film, ale asi menej ako iná Juhokórejská tvorba, ktorý by po šikovnom zostrihaní mohol pobehovať medzi štymi až piatimy hviezdičkami. Takto to vidím na 70% (smerom dole). ()

Sykon 

všechny recenze uživatele

Filmy o cestování v čase a alternativních dějinách jsou pro mě jako diváka bohužel dost často riskantní záležitostí. Na jednu stranu mě takováto témata "co by kdyby" hodně lákají, ovšem velmi často to bývají strašné blbosti. A to byl bohužel i tento případ. 2009 Lost memories měl dobrý nápad, který byl ovšem dokonale pohřben zpracováním. Akce byla taková nemastná neslaná a místy hodně přestřelená, vztahy mezi některými postavami naprosto nepochopitelné a o tom ultrapatetickém konci se raději ani nebudu zmiňovat. A hlavně, tak jak to cestování časem pojali, nedává příliš smysl. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Akčná sračička ktorá je fiaskom takmer po každej stránke. Klišovitý príbeh, krajne nenápaditá akcia, a slabé technické spracovanie (pár doslova trápnych kiksov) by som ešte prehrýzol, ale kvantum príšerne patetických, a logike sa vymykajúcich scén už nie (hlavne záver). Čistý štít si držia hádam iba herci, ktorí sa snažia čo to dá. Najhoršie na tom je hrubo prepísknutá stopáž, ktorá z poslednej polhodiny robí skutočné utrpenie :(. (3/10) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Už jen to, že Korejci dokázali natočit lineárně vyprávěný film, mě překvapilo. Navíc ta alternativní linie se mi moc líbila. A ostatně i provedení - hudba, kamera, výprava, déšť... Hodně mi to připomnělo Equilibrium, kde mne také logika netrápila. Jo, jsou tu uslzené zpomalené pasáže, ale na korejský film se tvůrci hodně drželi. Moc se mi to líbilo, a rád si to časem pustím znovu. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film, rozvíjajúci alternatívnu históriu japonsko-kórejskych vzťahov už od prvej sekvencie ukazuje nielen to, že pôjde o "high-explosive action scifi-thriller" pumpujúci do vás permanentne adrenalín, ale svojím "lookom" a "feelingom" jasne ukazuje na to, ktoré sú jeho najväčšie formálne (tak obraz ako aj hudobné podfarbenie) a štruktúrove zdroje - Michael Bay mierne reznutý Johnom Woo. Tou štruktúrou myslím hlavne to, že rovnako ako "Bayoviny" je utrhnutý od reality (teraz nemám na mysli scifi linku príbehu, ale skôr jeho usadenie v priestore action-fiction), pričom svoje inšpiračné zdroje v mojom prípade prekonal hlavne vďaka pútavému príbehu mixujúcim žánre. Je pravda, že jeho logika stojí tak povediac vo vzduchu a vývoj deja je odhadnuteľný, ale celé to bolo pre mňa príťažlivo zabalené. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Koh-il Bok (거일복), populární jihokorejský novelista, spisovatel, literární kritik a básník, a také autor původní literární novely 'Bimyeong-eul Chajaseo' (1987, 'Looking For an Epitaph'), s níž futuristický filmový snímek pracuje, byl s výslednou formou filmového scénáře natolik nespokojen, až se rozhodl distancovat se z celého filmového projektu. Filmoví tvůrci obdrželi soudním příkazem dokonce i nařízení, které jim zakazovalo uvedení autorova  jména v titulcích. (Conspi)

Reklama

Reklama