Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Kdyby to kapku zkratili a vypustili naprosto zbytecne sceny mohlo se jednat o docela fajn film. Takto se tam Clint 2x zahadne vraci z lopaty velkeho Manitua po smrtacich, co by slozily i Swarcnekra, ktery se mimochodem musel tu svoji mimiku ucit prave ze sklebu tady predvadenych Eastwodem, jeste musime poslouchat nejake krawiny o pravu v Oklahome. Pomerne slusna je hudba, vyprava, kulisy a zenska postava.Zajimave taky je, ze film konci ve chvili, kdy se ostatni teprve dostavaji do finale, ale podtrzeno secteno zadna slava to neni. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hang ´Em High je taký "nedorobený" western, ktorý sa snaží kombinovať staré známe a osvedčené postupy (zápletka, pomsta) a prinášať zároveň niečo netypické (záver, pokec o práve) a celok vyznieva ..ehm...nijako, bez chuti, nezaujímavo. Clint ešte nevychytal všetky grify, ktoré mu budem neskôr žrať aj s navijakom, nie je ani natoľko drsný, ani cool... Pri skoro dvojhodinovej stopáži si človek môže na pár miestach mierne pospať a o nič svetoborné nepríde. Na "hráča" Clintovho kalibru ide o podpriemerný western! ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to sice nějaký převratný film svého žánru, ale Eastwoodovo už tehdy typické herectví (od dob Dolarovek) pozvedlo tento realistický western o zločinu a trestu, práva a spravedlnosti na takový lepší průměr..Námět rozhodně špatný není, ale něco tomu prostě chybělo..Co je však podstatné napsat, tak sice to že se jedná o poslední Clintův western ze 60 let..Paint Your Wagon už mězi ně nepočítám..Film samotný je spíš až na pár světlých okamžiků roztahaná nuda téměř do dvou hodin, pomálu akcí, málo mrtvých tedy krom těch oběšených, a pomstichtivě zastřelených na samém konci filmu. Vyzdvihl bych snad jen hudební kulisu a krásnou záhadnou blondýnku. ps: Jinak se zcela stotožnuji s názorem uživ.YURAyura resp. s jeho první a poslední větou. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

V padesátých a šedesátých letech vládlo westernu duo John Ford a John Wayne, přičemž jejich westerny oslavovaly vítězství Práva nad právem silnějšího (typickým příkladem je Muž, který zastřelil Liberty Valance). Pověste je výš se točí okolo stejného tématu, jen se snaží být drsnější a ukazovat odvrácenou stranu tohoto vítězství - veřejné popravy jako podívaná, rychlost procesu často nahrazovala hlubší zkoumání (dva chlapci). Bohužel film brzdí vedlejší téma s blondýnkou (bouřka jako katarze - to je jako od Ibsena) a Eastwoodova schopnost přežít všechno (Limonádový Joe je proti němu břídil, protože Eastwood se z průstřelů dostane bez kolaloky). Ovšem čtyři hvězdičky si film zaslouží - falešná uhlazenost filmů dua Ford Wayne konečně vzala za své. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Výstižný názov,ktorý presne vypovedá,čo sa tu bude diať,že poväčšinou sa bude vešať vysoko bez náznaku svedomia. Na začiatku sa práve o to snažia intenzívne grupáč tupcov,ktorí chcú vehementne povesiť budúceho maršála Clinta Eastwooda,ale čo čert nechce,urobia chybu a potom kápo vezme spravodlivosť za pačesy a nastáva zúčtovanie... Trocha odlišný western od spolupráce na leoneovkách,kde bol vajgel v hube a drsný výraz,ten tu ostal spolu s minimalistickým vyznením vízie režiséra,ktorého štýl som si užíval aj napriek niektorým logickým dieram v deji,ale o čom snímok je,to je za uši vzaté,že tu sa činmi plytvať nebude s vynikajúcim hlavným predstaviteľom. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)

Reklama

Reklama