Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jestli bych Kellyho hrdiny k něčemu přirovnal tak nejspíš k filmu Tři králové s G. Clloneyem. Je to sice válečný film, atmosféra války na nepřátelském území je patrná již od začátku, ale není to o válce. Partička vojáků chce vydělat a tak se vydají na nepřátelské území, aby získali poklad v hodnotě 16ti. milionů dolarů. Nápad je to neotřelý a na to, že to má vážný podtext to vyzní vcelku legračně i když to ve filmu zas až taková legrace není, teda není taková jakou jsem já očekával. Lhal bych ale, kdybych řekl, že jsem se nebavil už předně díky hercům, kteří mi byli opravdu hodně sympatičtí. Clint Eastwood, Telly "Kojak" Savallas nebo hlavně Donald Sutherland, ti tvořili to zdravé jádro filmu a díky nim se člověk měl stále na co těšit. Tvůrci si vlastně dokázali jedno. I přesto, že v té době vznikaly válečné filmy jak na běžícím pásu a většinou se braly opravdu vážně, Kellyho hrdinové jsou spíše parafrází na válku bráno tou uvolněnější formou, u které si divák odpočine a zároven pobaví. Tak jak jsem to udělal já a věřím, že se na něj klidně znovu a rád podívám. --- Že se kšeftuje s uniformama, ale koupit si tank, to ses musel vážně zbláznit? - Je to překrásnej tank - Je to rachotina, nádrž teče na všech místech - Zase vysíláš ty negativní vlny! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Představte si spaghetti western s Eastwoodem o honbě za zlatem. Představte si druhou světovou po vylodění ve Francii. Představte si hippies vyhulenou protiválečnou agitku. Představte si sedmdesátkový pop singl jak vystřižený z filmu s Hillem a Spencerem. Máte? Tak teď si to představte vše pěkně pohromadě s řádnou dávkou nadsázky, ale nikoli jako zmatenou všehochuť, nýbrž jako fungující celek, který má pouze dvě chyby. Haluzní plakát a mou paměť. Přeci jen jsem si svou vzpomínku z dětství na tento film poněkud nostalgicky přikrášlil. Ovšem ne zase až tak moc. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Originální námět, spousta akce - takové té typicky akčně-válečné, když Němci padají po desítkách a ani je nenapadne použít granát nebo bazuku, dokonce pár dojemných scén a především velmi prestižní herecké osazenstvo. Clint je tak sympatický, až nechápeme, proč dělá, co dělá. I Savalas zanechá silný dojem, kraluje ovšem postava poněkud praštěného tankového velitele Donalda Sutherlanda. Minimum logiky, ale spousta nadsázky - závěrečná westernová scéna nemůže nevyloudit úsměv na rtech. Verneuilovi Mrchožrouti jsou o kapánek cyničtější, a také proto je hodnotím trochu lépe. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Western z 2. světové války a ještě s příchutí hippies. Tarantino, Leone a jako třešnička Donald Sutherland v možná své nejlepší roli :) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak valecnej film, jako spis dobrodruzna akcni skoro komedie zasazena do valecnejch kulis. Clint s partou vojaku usporada vypravu do okupovanyho uzemi, aby nackum z banky vyfouk hromadu zlatejch cihel. Takze obcas se bojuje, prijdou ke slovu jak vojaci s ruznejma granatama a samopalama, tak ruzna technika jako tanky, letadla atd, no a obcas se jen jde a keca. Ale prekvapive to za tech 140 minut ani na chvily nenudi, ty vtipny vsuvky, kterejch nastesti neni tolik, jsou opravdu vtipny a ne trapny, bojovy sceny jsou natoceny perfektne, vse vybuchuje, trikove zmaknuty a misty napinavy. Taky tomu pomaha svizna, i kdyz lehce infantilni hudba. No a pak samozrejme herci, mladej charismatickej Clint, prekvapive solidni Savalas a hlavne Sutherland, jako pohodarskej, zhuleneckej velitel tankovy jednotky. Ja se nad ocekavani dobre bavil a i kdyz jsem cekal normalni valecnej film a dostal neco jinyho, jsem spokojenej. Lepsi 4*. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Kellyho loserové a jejich hon za zlatým pokladem ve francouzské bance. Armáda Američanů je vykreslena jako banda groteskních blbců, kteří by snad nedokázali dobýt ani septik a znázorněné akční bojové části filmu, kterých se účastní, mají s válkou tradičně společné jen ty uniformy. Fakt, že podle Hollywoodu minulého století se umíralo ve válce stylem "odhoď pušku/samopal tři metry do vzduchu, chyť se za místo zásahu, udělej otočku, zařvi a padni k zemi" jsem si zvykl, ale aby Američané projížděli Němci obsazené město po hlavní silnici s otevřeným Jeepem za "mohutného" bombardování a kosili jednoho nácka za druhým při infantilní písničce, to jsem ještě neviděl. Pokud by byl film čistá komedie, pak by mi podobné věci pochopitelně nevadily, ale tvůrci se snaží být při akčních sekvencích vážní jako prase (díky tomu můžeme vidět dvacet minut "taktické" rozestavování vojáků při přepadu náměstí). Eastwood se Savalasem ovšem téměř sami jen svojí účastí posouvají film o dvě kategorie výš. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslíš, že nás Němci nechají přejít přes svůj most?" Válka představuje zisk pro bohaté, kteří se jí neúčastní. A jelikož i přímí účastníci občas chtějí představovat výjimku, tak se pár příslušníků US Army vydává za frontovou linii do Clermontu, aby si vyzvedli z banky nemalé množství zlatých cihliček. A to je mi sympatické. Takže Kelly má plán, programově pozitivní Pošuk má tanky, Velký Joe umí strategicky myslet, takže zbývá jen sehnat nějaký ponton, kapelu a ukecat jednoho sturmbannführera, aby otočil kanón správným směrem. Může to vyjít? Ono je to asi jedno, protože tohle je především vynikající zábava doprovázená rachotem střel různých kalibrů. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Když se film na jednu stranu snaží bejt děsně free, nadhledovej a humornej a na druhý straně jsou v něm smrtelně vážně pojatý přestřelky, kde si náckové přímo nabíhaj na Klintovy kulky a padaj po tuctech, lze to brát jako perfektní odvaz nebo jako vyhulenou blbost. Já na podobnej přístup asi nejsem dost free, protože mi to nepřišlo ani moc vtipný, ani moc válečný. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tradiční obraz chlapců s Lucky Strikeou za uchem, žvejkou v puse a samopalem Thompson v ruce, co mají, ztotožňujíc se s Hurvínkovými představami, všechno totálně na háku a při přestřelkách plní funkci Vinnetoua, zatímco Wehrmacht je kosen po desítkách jak Santerova banda. Ne, tentokrát mi ta nadsázka nesedla a na čupřinu Tellyho Savalase přísahám, že Belmondovi Mrchožrouti toto všechno zvládli méně zdlouhavě a hlavně cílevědoměji. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Banda groteskních postav v čele s Clintem Eastwoodem a správně šáhlým Donaldem Sutherlandem na honbě za pokladem:) Členové amerického válečného oddílu se dozví o "zlatém dolu" představujícím obrovské bohatství v podobě zlatých prutů. Zdá se, že "jediným" problémem je, jak se k němu dostat. Zlato se totiž ukrývá v bance, daleko na nepřátelském území. Než se k němu hoši dostanou, budou muset překonat válečnou vřavu i vymyslet důmyslný plán, jak nakonec poklad získat. Během celé jejich dlouhé "pouti" je divák svědkem nespočetného množství humorných scén i dialogů. Závěrečná scéna, kdy se Clint Eastwood, Telly Savalas a Donald Sutherland setkávají s německým důstojníkem, který obývá svůj tank a podle příkazů střeží banku, je jako vystřižená z Leoneho westernů a spolu s velmi podobně znějící hudbou tak navozuje napůl dojem ála "drsní hoši jdou do akce ve westernovém stylu" a napůl lehce úsměvný. "Chlapi potřebují ženský, jinak si to rozdají mezi sebou." :) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená válečná pohodovka, která občas sklouzne k westernu i hippie náladě. Uvolněná atmosféra se táhne celým filmem, ale z taťky Sutherlanda přímo sálá. Clint klasicky chytrý drsňák a Telly Savalas uřvaný sympaťák, tak jak ho máme rádi. Potěší soustředění na tanky a výborné finále 3 Tigery vs. 1 Sherman ve městě je radost sledovat. Když chce člověk vyhrát válku, chce to motivaci. http://youtu.be/qXIjE_gDw94 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přes dlouhou stopáž není nouze o dobrodružství, zajímavé zvraty, chlapské přátelství a jemný humor. Herci hrají ostošest, Clint Eastwood je (v pro něho trochu jemnější poloze) bezkonkurenční, stejně tak Telly Savalas i Donald Sutherland (jeho postava tankisty Pošuka je neodolatelná). Zábava jak vyšitá. 85%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood, Telly Savalas a Donald Sutherland - to jsou hlavní tahouni Kellyho hrdinů, kteří dobře fungují v obou rovinách, jak v té vážné, tak v té odlehčené. Výborná válečná komedie o mužích, kteří šli ukrást zlato a málem vyhráli válku. Zlaté pruty, které jsou v sázce, jsou obrovským lákadlem pro skupinu amerických vojáků, kteří se neváhají dostat až za nepřátelskou linii. Kvalitní zábava a Eastwood jako chladný a inteligentní Kelly, nemá nejmenší chybu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Toto mi dlho unikalo a fakt som nečakal tak dobrý film. O nejakom zlate som nemal potuchy, čakal som skôr klasický vojnový film, ktoré v tých rokoch vyrábali ako na bežiacom páse. Prekvapil ma nielen film, ale i miera humoru, ktorá v ňom je a navyše mi sadol. Podarený je D. Sutherland ako pošahaný tankista Shermanu. Strašne nerád počúva vysielanie negatívnych vĺn...Postáv je tu dosť, preto ani Eastwood nedostáva toľko priestoru, ako som si myslel. Taká hromada zlata by mala byť asi lepšie strážená, ale vojnová komédia v štýle westernu, ako trefne píše užívateľ Thomassi, si to môže dovoliť. Vyslovene komédia to síce nie je, ale bavil som sa výborne a navyše ako vážny film by s takýmto príbehom neobstál. K záveru je dosť ťažké spočítať medzi koľkých sa to zlato bude deliť, pribudol dokonca i jeden Nemec!, ale 14 000 tehličiek nie je 14, takže spokojný bude určite každý. Ja s filmom tiež. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Po "orloch" som cakal od tandemu Eastwood/Hutton mozno trochu vela. Je to fajn zabava so super castingom (Sutherland vladne), no neodpalilo ma to. Silnych 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zcela poprávu jsem čekal více. Plán jak vykrást banku, ve které si Němci schovávají zlato, asi ani nemohl být náhodnější. Pan režisér by se spíše hodil do propagandistického snímku Quentina Tarantina Stolz der Nation (Národní pýchy), který si promítali Němčouři v kině. Svým provedením je to skoro to samé. Přestřelka se koná vždy stylem. Yankee střílí po Frickovi. Ani jeden se nedokáže trefit, aby zabil protivníka. A tak náš Amík začne střílet usilovněji a Němec padá k zemi. Tohle se opakuje několikrát. Takže vlastně jen hodně naivní divák u těchto scén prožívá nějaké napětí. Clint trošku zklamal, zato výraznou postavičkou je Donald Sutherland. Jeho postava má na svědomí většinu trošku humornějších scén. Po většinu filmu jsem měl chuť si pustit Saving Private Ryan. PS: Filmu hrozně moc pomáhá povedený český dabing, kde hlavní postavy mluví skrze Županiče a Moravce. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Trochu pokulhává právě příběh, ale jinak perfektní válečný snímek s velkými osobnostmi filmu: Eastwoodem, Savalasem, Sutherlandem, Otto-Albertym ap.. ()

Reklama

Reklama