Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Nesmírná porce zábavy, napětí a dobrodružství v honbě za zlatem hluboko za nepřátelskou linií, kde se to nácky jenom hemží. Eastwood, ten co má plán. Savalas, ten schopný velitel. Sutherland, ten naprostej magor, co mu někdo nějakým zázrakem svěřil velení tanku. Skvělá akce, hlášky, vtipné situace, a vůbec vyznění celého filmu, které je třeba nebrát příliš vážně, a kterému nechybí ani ten správný westernový moment. Hrdinou se stanete tehdy, pokud o to neusilujete. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Kellyho hrdinové jsou bezpochyby výtečný válečný film. Ale válečný film smíchaný s westernem. Místo kovbojů jsou tady vojáci a místo koltů nosí samopaly Thompson. A místo koní mají taky Tiger a Sherman. Parta Amerických vojáků dostane zálusk na zlaté cihly v hodnotě 16 mil. $. Problém je, že tyto cihly jsou za nepřátelskou linií v silně střežené bance. Typický scénář pro western. Funguje ale i v době druhé světové války, a funguje zatraceně dobře i s velkou dávkou humoru. Výborné sekvence, výborná hudba a snaha tvůrců se držet autentičnosti zbraní. Ty Tigery vypadaly hodně dobře. Sama kapitola jsou herci. Naprosto dokonale zahrané. Hlavně Clint Eastwood, Terry Savalas a dobrej byl i ten americkej generál. Ale nejlepší byl pošuk Donald Sutherland jako velitel Shermana, naprosto výjmečná postava. Rozhodně se ale tento film nesmí brát jako vážny válečnáň. Je to opravdu jen o zábavě a tu jsem dostal ve 4 1/2 hvězdičkové míře. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kterak vidina zlatého pokladu dokáže spolehlivě probudit bojovného ducha, vynalézavost a odhodlání k hrdinským činům ... S "Mrchožrouty“ s Jean-Paulem Belmondem v hlavní roli se Clint Eastwood alias Kelly a jeho hrdinové měřit nemůžou - ale místo na slunci jim náleží po právu, neboť poněkud kovbojský náhled na Druhou světovou jim umožňuje využít ve vrchovaté míře nadsázku říznutou ironickým, místy trochu trpkým úsměvem. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Banda groteskních postav v čele s Clintem Eastwoodem a správně šáhlým Donaldem Sutherlandem na honbě za pokladem:) Členové amerického válečného oddílu se dozví o "zlatém dolu" představujícím obrovské bohatství v podobě zlatých prutů. Zdá se, že "jediným" problémem je, jak se k němu dostat. Zlato se totiž ukrývá v bance, daleko na nepřátelském území. Než se k němu hoši dostanou, budou muset překonat válečnou vřavu i vymyslet důmyslný plán, jak nakonec poklad získat. Během celé jejich dlouhé "pouti" je divák svědkem nespočetného množství humorných scén i dialogů. Závěrečná scéna, kdy se Clint Eastwood, Telly Savalas a Donald Sutherland setkávají s německým důstojníkem, který obývá svůj tank a podle příkazů střeží banku, je jako vystřižená z Leoneho westernů a spolu s velmi podobně znějící hudbou tak navozuje napůl dojem ála "drsní hoši jdou do akce ve westernovém stylu" a napůl lehce úsměvný. "Chlapi potřebují ženský, jinak si to rozdají mezi sebou." :) ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Uprostred tvrdých bojov v Normandii dostane skupinka amerických vojakov príležitosť si pre seba ukradnúť poklad zlatých tehál. Tie sa však nachádzajú hlboko za nepriateľskou líniou a sejf je chránený príslušníkmi 1. divízie SS Liebstandarte. Akciou a vtipom nabitý film, kde exceluje trojica borcov Eastwood - Savalas - Sutherland. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Německých tanků Tiger se po válce moc nedochovalo. Ve filmu použité stroje jsou ve skutečnosti ruské tanky T-34, překonvertované tak, aby se co nejvíce podobaly pravým Tigerům. (Foxhound#1)
  • Během natáčení v Jugoslávii přišel Clint Eastwood sdělit Donaldu Sutherlandovi, že jeho manželka Shirley Douglas byla v USA zatčena při pokusu koupit ruční granáty pro hnutí Černých panterů. Ve chvíli, kdy mu líčil fakt, že za výbušniny chtěla zaplatit podepsaným šekem, se Clintovi smíchy doslova podlamovala kolena, pročež ho Sutherland musel zvednout a podpírat, aby se vůbec udržel na nohou. (Martensson35)

Reklama

Reklama