Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Přeci víte, že v 15.století neměli kulomet  a v době 2. světové války neměli vrtulník.

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Mně se velmi líbilo zpracování filmu, jak píšete, zámek, lanovka a tak... jenže mě to nebavilo. Já jsem to tušil - jako vždy se mi to potvrdilo - špionážní film, dlouhý více než dvě půl hodiny - nic pro mě. Ale nikomu neberu, že se mu to líbí. Já prostě špionážní filmy nemusím.

Uživatel Lojz@ smazal svůj příspěvek.

Spapanek

Spapanek (hodnocení, recenze)

flanker.27

Jestli ono to nebude tim, ze ac oboje valecne, jde o neco uplne jineho...:-)

Konvoj do Murmanska je castecne autobiograficky, nebot MacLean se v podobnem konvoji opravdu plavil.

Dalsi valecne knihy jsou castecne detektivky, castecne dobrodruzne, castecne akcni, ale vetsinou dost nadsazene, oslavujici schopnosti, vydrz, silu, moralku atd. skupiny elitnich bojovniku.

Zadny rozpor v tom nevidim.

zb1312

zb1312 (hodnocení, recenze)

Vojnové filmy nevyhľadávam, ale tento fakt stál za to celých 158 minút. Dávam jasných 5*

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

dávala to nedávno nova cinema, a musím říci že fakt výborný film... jasných 5*

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Musím sa priznat, že nemám velmi rád filmy z 2.sv.v a vobec vojnové, ale na tomto som si zgustol. Dobrodružný príbeh, skvelá hudba, trochu netypický vojnový film a Clint Eastwood v netypickej roli, kt. mu sadla. Mínusom sú niektoré technické chyby, samozrejme naivnejší scenár a samozrejme triky, ktoré sú aj na tú dobu trochu lacné. Napriek tomu za 5*.  Moje hodnotenie: 90%

cheyene

cheyene (hodnocení, recenze)

real_fidli: Přece jen je to přes 40 let starý film...ale dle mého má co říci i dnes...a nejen skrz výborně zvolené prostředí, ale i výborné herce, které by při případném remaku nebylo snadné nahradit...

real_fidli

real_fidli (hodnocení, recenze)

škoda, že už je takto zastaralý, film mě místy nebavil, pro jeho chybičky - např. posouvání, v různých záběrech stojí jinde. A celkově efekty. Podle mě by si takovýto žánr, sabotážního a špionážního válečného příběhu zasloužil moderní zpracování.

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Tohle je film ze stejného ranku jako Tucet špinavců nebo Ten prokletý obrněný vlak - dobrodružný, zábavný a mírně béčkový film, ve kterém náckové dostanou na hubu tím nejdrsnějším způsobem a my se u toho bavíme. K dokonalosti tomu chybí jenom jedno - Robert Aldrich na režisérské sesli :)

woody

woody (hodnocení, recenze)

Vždyť on není vůbec realistický ... respektive je realistický asi jako Inglourious Basterds

cheyene

cheyene (hodnocení, recenze)

Otázkou je, zda bylo cílem, aby byl realistický....myslím, že žánrové zařazení tady na csfd je výstižné - jde o akci a dobrodružství v době války.

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

Souhlas s Woodym, je to šílená pohádka, to taková Stará puška je mnohem realističtější.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Nechápu lidi, co to berou vážně, nedejbože to vydávají za realistický válečný film ...

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Jedna věc mě zaráží. Scénář a knihu napsal Alistair McLean, který též napsal knihu Konvoj do Murmanska. Oboje jsou válečné příběhy od stejného autora, ale neskutečně daleko od sebe.

na příspěvěk reagoval Spapanek

Tal_Rasha

Tal_Rasha (hodnocení, recenze)

Velmi dobry film v ktorom hraje moj oblubenec Iba druhe husle , povie par viet ale hraje vo svojej typickej role tvrdeho zabijaka v ktorej je spickovi. Film bol skvely , velmi pekne vykreslena atmosfera a skvely plan plny zvratov a dobrej akcie.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Asi proto že jsem na tom nevyrůstal ten film považuju za neskutečnou hovadinu.

Síček

Síček (hodnocení, recenze)

nesnáším větu Na tomhle filmu sem vyrůstal.. ale něco vám řeknu.. Na tomhle filmu sem vyrůstal:)

Oneill85

Oneill85 (hodnocení, recenze)

Naprosto skvělí film dokonce ten nejstarší z mých oblíbených. Na tu dobu to dokázali skvěle natočit a akční scény jsou nádherné.

cheyene

cheyene (hodnocení, recenze)

Redix: no, u mě je to podobné, ovšem je pravda, že jde spíš o špionážní film...není to typická válka...imho ale zaslouženě vysoce hodnocen...

Redix

Redix (hodnocení, recenze)

Nejlepší válečnej film z druhé světové války co jsem kdy viděl.

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

nechápu jak tato komedie mohla dostat takových bodů i od renomovaných hodnotitelů, nepopírám, že jsem se bavil, ale s 2.sv. válkou to má společnou akorát tak dobu, zbraně

cheyene

cheyene (hodnocení, recenze)

Řečeno ve třech slovech: VYNIKAJÍCÍ, NAPÍNAVÉ, EXCELENTNÍ!!!! Asi opravdu nejlepší válečný film se špionážní tematikou !!!

Reklama

Reklama