Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Recenze (305)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Film Kam orli nelétají koření v kinematografii šedesátých let, období drahých válečných spektáklů, osamostatňujícího se akčního filmu a hlavně špionážních snímků, přičemž právě žánrová nevypočitatelnost se stává nedílnou součástí jeho nebývale promyšlené osnovy. Ta přibližně v každé své třetině klade do popředí trochu jiné cíle, stejně jako lehce odlišně kombinuje čisté napětí s nečekanými překvapeními – a všechno do sebe rytmicky zapadá. ___ Nacisté po pádu spojeneckého letadla zajmou důležitého britského armádního činitele a drží ho ve své prakticky nezdolatelné horské pevnosti Orlí hnízdo. Major Smith je pověřen, aby se svým britským týmem s jednou americkou posilou do pevnosti pronikl a zajatce osvobodil. Jednoduché? To si jen myslíte! Zejména božská scéna u krbu dokázala zamotat hlavu nejednomu divákovi, který se duševně připravil na válečný akční film (ne tedy, že by počtem mrtvých nekonkuroval leckterým hongkongským střílečkám a že by napínavou rvačkou na horské lanovce nepředběhl bondovky o jeden celý rok). ___ Precizní balancování na pomezí žánrů, vyprávěcích temp a diváckých očekávání přitom tkví i ve funkčnosti spojování dvou modů hereckého chlapáctví. Na jedné straně snímku vládne starosvětsky drsňácký Richard Burton, jenž dokáže stárnoucího akčního hrdinu utáhnout stejně sebejistě jako Marka Antonia z Kleopatry (1963), pochybujícího Špiona, který se vrátil z chladu (1965) či životem zlomeného akademika George z Kdo se bojí Virginie Woolfové (1966) – ač tentokrát toho na plátně míň vypije. Na druhé straně film stojí a padá s minimalistickým herectvím Clinta Eastwooda coby ikonického drsňáka nové éry, který sice na plátně skoro nepromluví, ba dokonce ani nepohne obličejovým svalstvem, ale jeho poručík Schaffer je stejný frajer jako Burtonův major Smith. ___ Žánrové ozvláštňování přitom zůstalo zcela záměrně v mantinelech vlastních tradic, třebaže stojí na průsečíku hned několika z nich. Nepomrkává se sebeironicky na diváka ani se nepředkládá diskuze o obecnějších morálních tématech, pročež snímek zřejmě poněkud zapadl vedle soudobých revizionistických děl jako Bonnie a Clyde (1967), Tucet špinavců (1967) či Divoká banda (1968). Ovšem film nemusí figurovat v kánonech, abychom ho mohli upřímně milovat a obdivovat – k čemuž se v tomto případě hrdě hlásí například Quentin Tarantino, který vzdal snímku Briana G. Huttona hold zejména svými Hanebnými pancharty (2009). ___ Čerstvě jsem snímek viděl v Krnově, a to na nejlepším českém filmovém festivalu KRRR! – a třebaže byla sedmdesátimilimetrová kopie načervenalá a s německým dabingem, šlo o vysněnou projekci a budu na ni v dobrém vzpomínat ještě dlouho. (Už kvůli tomu, jak se snažili festivalem unavenější diváci během přestávky rozklíčovat, co všechno se během oné krbové scény vlastně stalo.) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trochu netypický válečný film a troufám si říct, že o to lepší. Než jsem pochopil, kdo že to vlastně je dvojitý agent a kdo pracuje pro ktereou (kontra)rozvědku, dalo mi to docela fušku... Ale když si to srovnáte v hlavě, zjistíte, že takhle dobrý špionážní příběh jste už dlouho neviděli. Přidejte si mladého Clinta Eastwooda (obtížná představa, já vím..:)) a skvělou hudbu (Ron Goodwin - ke slyšení též v Battle of Britain) a pochopíte tohle hodnocení. 90% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ach tomuhle filmu určitě dám ještě jednu šanci, protože se mu nesešla dobrá konstalace hvězd, pořád na mě někdo zvonil a s něčím otravoval a ve finále, když tam byla ta blondska a vypadalo to že se slíkne, tak na mě zazvonil svědek Jehovův, nevím jak se dostal do baráku, ale měl štěstí že vystih mou momentální náladu a vzdal to dřív než začal, protože když se těšíte na ženskou v podvazkách a najednou čumíte na svědka johovova, jak se vás chystá zaangažovat hrozí velmi agresivní reakce. Zajímalo by mě kterej kreten ho vůbec pustil do baráku a proč musel jít smrdět hned ke mě. No a pak přišla sousedka, že je zlevněný zelí v Holešovicích, bylo 21:15 a já dostávám informace, že bych se posral. Čili i tohle všechno ovlinilo mé hodnocení. Film mě přišel překombinovaný, často jsem se neorientoval, kdo je nácek a kdo je nenácek. Občasná naivita některých scén mě taky nepřišla příliš štastná a navíc se přidal klasický neduh dabingu válečných filmu, amíci, angláni, němci, veverky všichni mluví česky, do toho zpráva o levným zelí, svědek Jehova, takže v tom aby se prase vyznalo, jenže já se v tom tentokrát moc nevyznalo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mierne netradičná vojensko-špionážno-akčná tímovka, ktorá sa neuberá cestou tradičnej schémy "zoznamovanie - výcvik - bojové nasadenie", ale vrhá diváka rovno do akcie. To slúži hlavne k zneisteniu diváka - nepoznáme postavy (a popravde povedané, počas filmu sa o nich ani bohviečo nedozvieme, lebo sú to len ploché a veľmi vlažne zahrané figúrky v komplikovanej špionážnej hre), ale práve preto dobre funguje to zneistenie, že kto je vlastne dobrý, kto špión a kto dvojitý špión. Hodinu a pol nebudete mať ani o jednom z hrdinov šajnu, či je dobrý, alebo stojí na strane nacistov, a pramení z toho fajn nervozita. Záverečná hodinka sa zmení na nonstop akčné peklo, počas ktorého Clint skolí viac ľudí ako vo všetkých "dolárovkách" a "dirtyharryovkách" dokopy. K tomu treba pripočítať nádherné exteriéry - ten zámok na alpských úbočiach je proste parádny. No a hlavne je tento film príjemnou lekciou z dejepisu kinematografie - už viem, na čo sa dívali Lucas a Jeffrey Boam, keď písali scenár Poslednej krížovej výpravy ;-). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu velice dobrý film s nádhernými kulisami, ale nečekejte válku jako takovou. Vše se prakticky odehraje v onom zámku, nebo teda spíše Orlím hnízdě a když už se nějaká akce urodí tak spíš díky přestřelkám, kterých je dost, ale na svojí délku by jich mohlo být poněkud více. A to je právě to, co mi na filmu vadilo, její délka a k tomu zmatenost, která právě oné délky s radostí využívá. Ale což, přesto je film Kam orli nelétají velice povedené, řekl bych, spíše válečné drama, které z historie čerpat má co a na svojí dobu je natočené se vší zručností, kterou neméně skvěle podporují slušné herecké výkony hlavně dvouch hereckých jmen: Richarda Burtona a Clinta Eastwooda. I když si ale vzpomenu na Kubrickovi Stezky slávy, mohlo to akčně i tak být o něco lepší a vyspělejší. --- Někteří lidé mají 6. smysl. On má 6. 7. a 8. Proto je nejlepší ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,100,000Tržby Celosvetovo $8,500,000║ Akciou nabitý výbušný film, ktorý hravo predčí aj Bondovky svojím veľkolepím poňatím, možno miestami trošku viac zdĺhavé než by sa patrilo ale za to nechýba dobrá dávka napätia, dobrých hereckých výkonov, skvelých trikov a kaskadérskych kúskov. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouhý válečný film, který však tempem a zajímavým prostředím potěší všechny milovníky války. Richard Burton a Clint Eastwood vévodí celému filmu a nespustíte z nich oči. Pro Briana G. Huttona to musel být velmi těžký kousek udržet pohromadě takto dlouhý film, v kterém se moc nemluví a stále se někam postavy pohybují, po někom střílí a plní rozkazy. Zvládl to však velmi dobře a s grácií nechá diváka sledovat úžasnou jízdu válečným obdobím s kvalitní hudbou a dobrým scénářem, který je pouze poměrně roztažený. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Geniální špionážní film.Asi ten nejzamotanější příběh co můžete vidět.Pokaždé, když jsem se na to chtěl podívat odrazovala mě ta takřka 3-hodinová délka.Tak je to se mnou vždycky(viz. Hodný, zlý a ošklivý).Jednou jsem měl dlouhou chvíli, nudržel se a podíval se na něj.A on ejhle.Stačí 10 minut a máme vysvětleno proč se 7 vojáků vydává probít se do nejstřeženěnjšího místa Německa - Orlího hnízda.Pevnosti, tyčící se vysoko nad zasněženou vesničkou a kasárnami s tisícovkou skopčáků.Neuběhne ani dalších 10 minut a vojáků je už jenom 6.Je mezi nimi zrádce.Už to mě navnadilo - ten nezvyklý spád.Potom už následují pro mně kultovní scény.Ta v sále u krbu, kde je Burton jednu chvíli rozvědčík, Sovět pak zase Angličan aby to ukončil, že je italský dvojitý agent :-) Souboj na lanovce, úprk hlavních hrdinů, výbuchy, přestřelky, prostě všeho vrchovatě.Díky bohu to naše televize dávají každý rok.Nové a nové generace diváků se tedy můžou přesvědčit, že napínavé filmy nemusí obsahovat stovky střihů v jedné vteřině ale stačí jim jen perfektní obsazení, silný příběh a řemeslného režiséra, který ví, kdy má nastat zlom ve vývoji příběhu! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nelze brát jako válečný film, Richarda Burtona mám rád, takže se o to pokusím. Spousta slušně natočené akce, ještě víc špionážních motanic a délka, jak má být. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vs. Nacisti to zní lákavě a také to lákavé je. Nacisti padají po desítkách a je na co se koukat. Nehledě na geniální zápletku. :-) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim no, ale mozna sem cekal drobet vic. Film trpi takovejma dvema problemama. Jednak je zbytecne dlouhej, coz je znat hlavne na prvni polovine, kde se toho zas tak moc nedeje a dost se to tahne, cemuz ani nepomaha stereotypni hudba. Druhej problem je cela ta zapletka, nejdriv se to tvari desne jednoduse, pak se to trochu zkomplikuje, jenze pak se to zacne zamotavat vic a vic, az jsem byl nakonec zmatenej jak hlavni hrdinove a nevedel kdo je s kym a o co komu jde. Jinak co se tyce hercu, tady to stoji na hlavni dvojce, nikdo dalsi nedostane ani prostor, ani nema zajimavou postavu. Pricemz za toho hlavniho tu je Burton, kterej je ale spis takovej mozek a sef, kdezto Clint tu je za vrchniho borce, kterej nepratele kropi po desitkach. Nicmene druha pulka hodne zachranuje a kdyz se ke konci pribeh vyjasni a zacne se sazet spis na akci, je to parada. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch válečných filmů, které nikdy nezestárnou. Jak poslední dobou projíždím filmy Richarda Burtona, tak mi přijde, že snad byl na vrcholu hereckých schopností celej život. Není film, kterej bych s ním viděl a kterej by se mi nelíbil. A vždycky hraje jako kdyby to nehrál. Připomíná mi Karla Högera, jak hereckým projevem, tak jeho kvalitou. I když pokud vím, tak v soukromí byli každej úplně jinej. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Klasika daného žánru. Clint Eastwood vyměnil své ošuntělé pončo za německou uniformu a vydal se do jámy lvové druhé světové války. Akční film tak jak má být, dostatečně naivní, akce je tam požehnaně a navrch k tomu ještě drsně tvářící se Eastwood, který kosí nácky s nebývalou lehkostí. To všechno by možná vystačilo na solidní a zábavné čtyři hvězdičky, ale přidejme k tomuto akčnímu guláši taky překvapivé zvraty a zajímavé pointy a hned je z toho mnohem inteligentnější film, který si dovolila vykrást i jedna nejmenovaná PC hra. Tenhle film si můžu dát i posté a nikdy neomrzí, přestože má místy opravdu pomalý rozjezd, ovšem nekonečná odkrejvačka v konferenční místnosti je tak trochu nezapomenutelná. Plus k tomu všemu ještě připočteme krásné reálie Alp a je to pastva pro oko, jenom kdyby ta televize nebyla tak malá... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dokud se špionážuje, je to hodně příjemné. Jak to začne vybuchovat a lidi po sobě střílet, změní se to k obyčejnému akčňáku. Pokud chtěl Hutton explozivní finále, mohl ho mít. Ale ne v poměru půl napůl vzhledem k stopáži, to dělá z vynikajícího filmu jen film dobrý. 3 a 1/2 ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná pitomina plná neprůstřelných amíckých špiónů s nekonečnými zásobníky, netrefujících se Němců a celkově nevěrohodných situací vůbec. Válka jako dobrodružství pro pár správných hrdinů. Kdovíproč vlastně trvala šest let, když tahle skvadra azura by popadla Hitlera za kšandy a dovlekla by ho na zádech až před Eisenhowera a ještě přitom dvěma granáty zlikvidovala jeho SS pancéřovou divizi. Válčit Němci takhle, bylo za tejden po válce. Další z filmů, jehož proslavenost je mi skutečnou záhadou. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší než veškerá má očekávání. Tohle není válečný film. Tohle je dokonalé mistrovské dílo Briana Huttona. Richard Burton jako nevyzpytatelný velitel, Clint Eastwood v roli pomocníka, který děla to, co má a ještě něco navíc, skvělé prostředí a pomalé vyprávění děje. Navíc - zamotanost nad zamotanost. Zamotanější rozuzlování jsem ještě neviděl. Délka naštěstí vůbec nevadí, příběh a atmosféra vás vtáhnou do děje, jako by jste byli jedním z aktérů a to si zaslouží za pět. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Brilantně promyšlený válečný film, který si s divákem ve svém průběhu moc krásně hraje. Akce je efektní a promyšlená (v závěrečném útěku z Orlího hnízda vám postupně dochází i jeho skvělé naplánování). Richard Burton jako drsný kápo, který ví a Clint Eastwood jako ultimátní kosič, který ale pro jistotu neví nic, tvoří výbornou hláškující dvojku. Atmosféru navíc dokresluje špičková vojenská hudba Rona Goodwina. ()

Reklama

Reklama