Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (48)

  • Derren Nesbitt (Von Hapen) chtěl být se svou postavou co nejfaktičtější. Zatímco byl na místě, požádal o setkání s bývalým členem gestapa, aby lépe porozuměl tomu, jak postavu hrát. (Marek06)
  • Kaskadér Alf Joint přišel při natáčení scény na lanovce o tři zuby. (Marek06)
  • Scéna útěku lanovkou z hradu, již vidíme ve filmu, byla použita také v počítačové hře „Return to Castle Wolfenstein“ z roku 2001 vydané firmou Activision. (Chicharron)
  • Jedním z fanoušků tohoto snímku je mj. Quentin Tarantino, který ho vlastními slovy popsal jako „typ filmu, kde se skupina chlápků vydává na společnou misi.“ (ClintEastwood)
  • „S Richardem Burtonem jsme za dvě hodiny zabili tolik nacistů, že jsem se až divil, proč válka trvala tak dlouho,“ poznamenal k filmu s typickou nadsázkou sám Clint Eastwood. (ClintEastwood)
  • Ve filmu se objeví i vrtulník. Jedná se o poválečný americký typ Bell 47, známý třeba ze seriálu M*A*S*H (od r. 1972). Aby více připomínal německé konstrukce, bylo mu na kabinu dokresleno rámování. Němci opravdu během války vrtulníky úspěšně testovali a dokonce nasadili. Filmový vrtulník má pravděpodobně suplovat typ Flettner Fi 282 Kolibri. (p3tris)
  • Natáčelo se v Rakousku ve Schlamingu a Werfenu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Clinta Eastwooda (Schaffer) zastupoval v nebezpečných scénách kaskadérský veterán a asistent režie Yakima Canutt, jenž pracoval třeba i na filmu Ben Hur (1959), kde pomáhal dotvářet scény závodů dvoukoláků. (Zdroj z knihy: Americký rebel-Život Clinta Eastwooda - Marc Eliot) (Mirokukii)
  • Když se natáčení chýlilo ke konci, roztál všechen sníh a nebylo možné spojit nově natočené záběry s těmi zimními. Proto štáb nasypal na louky obrovské množství epsomitu - přírodního síranu hořečnatého, který imitoval sníh, aby bylo možné dokončit scénu útěku z hradu. (ClintEastwood)
  • Natáčení začalo v zimě, kdy alpské louky zdobil zářivě bílý sníh. Některé scény proto vypadají velice efektně, například seskok parašutistů. (ClintEastwood)
  • Obsazení dalších rolí nebylo vůbec jednoduché. Jak režisér Hutton, tak producent Kastner měli svou vlastní koncepci. Nakonec zvítězil Kastner, který si prosadil Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)
  • Když Kastner vybíral obsazení pro hlavní role, jako první se na jeho seznamu objevil Richard Burton. (ClintEastwood)
  • Původní název filmu měl být "Schloss Adler", ale producent Elliot Kastner chtěl, aby měl snímek lákavější titul. Inspiraci nalezl v Shakespearově dramatu Richard lll., ve kterém zazní slova: "Kde mají orli své hnízdo". (ClintEastwood)
  • Falešné jméno Mary je Maria Schenk. Právě Maria Schenk bylo prostřední jméno plukovníka Clause Philippa Maria Schenk von Stauffenberga, který se pokusil spáchat atentát na Adolfa Hitlera. (špaček421)
  • Clint Eastwood dával filmu přídomek "Where Doubles Dared" (Kam se odvážili dvojníci - parafráze originálního názvu "Where Eagles Dare" tedy "Kam se odváží orli" …vhodnější český název filmu by byl "Jenom pro orly"). (džanik)
  • Clint Eastwood nechtěl být na plakátech uváděn hned vedle hlavní hvězdy, Richarda Burtona. Souhlasil až poté, co mu byl nabídnut plat 800 tisíc dolarů. (džanik)
  • Richard Burton chtěl do Eastwoodovy role původně Richarda Egana. (džanik)
  • Do role Petera Barkwortha se nejprve počítalo s Kennethem Griffithem. (džanik)

Reklama

Reklama