Reklama

Reklama

Alfiemu leží všechny ženy u nohou. Tento sebevědomý londýnský světák o sobě nepochybuje a život prokoukl už dávno. Řídí se jednoduchou hedonistickou filozofií, o niž se neváhá podělit přímo s divákem. Když člověk něco chce, má si to vzít a city nehrají žádnou roli. Jeho život se má však brzy zkomplikovat. Jedna z jeho přítelkyň čeká dítě a nehodlá se ho vzdát. Alfieho bezbřehý pragmatismus získává první trhlinu.
Snímek režiséra Lewise Gilberta vznikl podle divadelní hry Billa Naughtona, který je také autorem scénáře. Film je svižně natočenou studií člověka, který v mnohém ztělesňuje uvolněného ducha nastupujících 60. let. Jeho amorální hrdina není zlý a rozhodně nechce nikomu ublížit, jenom si vůbec neuvědomuje, jakou citovou spoušť za sebou ve své honbě za požitky nechává. Snímek stojí a padá s hereckým výkonem Michaela Cainea, jehož role Alfieho katapultovala mezi herecké hvězdy první velikosti. Vedle nominace za nejlepší mužský herecký výkon se film dočkal oscarové nominace v dalších čtyřech kategoriích, získal Zvláštní cenu poroty v Cannes a prestižní Zlatý glóbus za nejlepší anglicky mluvený zahraniční film. V roce 2006 vznikl jeho remake, u nás známý pod názvem Zlatíčko, s Judem Lawem v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Alfie je hajzl. Egoistický blb, který má štěstí, že má tvář Michaela Cainea. A tenhle film je zvláštní - sledujete hlavního (ne)hrdinu, kterak si pohrává se ženami, potřebuje je jen tehdy, když se mu to hodí, nedělá mu pražádný problém tu či onu odkopnout, jestli ho už přestane bavit. Zkrátka si užívá. Alfieho příběh je mrazivá konverzačka, která nemá za cíl diváka nějak poučit, a je na každém, co si z něj vezme. Největším kladem je samozřejmě Caine v hlavní roli, typově přesně jsou vybrány i všechny ženské, pěkná je kamera našeho Otty Hellera. Líbilo se mi i odlehčování příběhu - momenty, kdy Alfie mluví do kamery přímo k divákům ("Tak co, už jste se všichni usadili? Teď asi čekáte na dlouhé pitomé titulky. Nebudou."). Čtyři a půl. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem viděl remake s Jude Lawem... námět stejný, Alfie komunikuje s publikem úplně stejným způsobem... problém je v tom, že remake je mnohem bližší dnešní době a i Jude Law vypadá na pohled mnohem lépe než Michael Caine. To samé platí i o ženách, které se v obou fílmech objevují - ty z remaku prostě vypadají lépe. A v neposlední řadě... přestože remake měl pár slabších míst, které mě nudily, tento film mě nudil už od samého začátku. Spolu s Kruhem zatím jediný originál, u kterého se mi více líbí nová verze. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Živočichozpyt hochštaplera a prostopášníka A. - model "66" . . . Výtečně napsaná i natočená a odehraná hořkokyselá satirka o satyrovi malého formátu leč velkých ambicí, pokud jejich rozsah v nákladech na realizaci nepřekročí pětadvacet liber... ;-) A že to tenkrát přece jen byly nějaké prachy, třeba stačily i na potrat, že... Alfie je švihák z periférie a nikterak to nedá na sobě znát, sebevědomě mudruje a proplouvá životem, bourák, švitorky a kvádra to jistí - a i ty prachy se dají dát do kupy, když pumpne kamaráda o veškeré úspory... . . . A tenhle filmek působí - přes svou inscenační jednoduchost - i po pětačtyřiceti letech nelacině a svěže, navíc formou i jako sympaticky specifický doklad doby a s jistou dobovou nadsázkou i úhel pohledu na některé ty věci lidské... A Alfie - ač prohrává a ve své tupé bezcitnosti i cítí sobecký žal - Alfie jde dál, ten se neztratí... ;-] - - - P.S. A romantický jo? Odkud tohle zase mudrlanti opsali... °-o - - - - - (Poprvé viděno 27.2.2011 na >alfiesamčím prostoru< , hodnocení 95., komentář zde jako desátý - 27.2.2011) ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborná romantická komedie, která dokáže pobavit, ale nechybí i vážnější momenty. Netradiční režijní zpracování zaslouží velkou pochvalu, stejně jako mladý Michael Caine, za titulní roli byl právem nominován na Oscara. Scénář filmu je zajímavý a vše se odehrává v přiměřeném tempu. Za zmínku také stojí výborný stejnojmenný remake (v češtině přejmenovaný na "Zlatíčko") s Judem Lawem. Lewis Gilbert a Michael Caine spolu natočili v roce 1983 další neméně povedenou komedii "Rita se vzdělává". ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénář, výstižné dialogy, dobře zahrané, tak proč se mně to nelíbí? Asi se neumím oprostit od moralistního obsahu tohoto díla. Vím, že takový život je bezútěšnou pustinou, a taky ji názorně vidím. Připadá mi to tak samozřejmé, že o tom snad není třeba ztrácet slov. Má to smysl snad jako filmová agitka britského ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ale že by se našel aspoň jeden mládeneček, kterého by taková lekce zastavila? Zrovna když si Beatles nechali růst vlasy hrubě přes límec? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Na premiéru filmu 24. března 1966 se přišli podívat členové kapely Beatles se svými manželkami, ale pouze Paul McCartney, který v té době chodil s Jane Asherovou hrajíci ve snímku, mohl sedět v první řade mezi tvůrci. [Zdroj: Beatles - Den po dni] (kosticka7)
  • Film získal řadu ocenění. Jsou jim například cena BAFTA pro nejnadanějšího hereckého nováčka udělená Vivien Merchant , speciální cenu poroty na MFF v Cannes, Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční anglicky mluvený film, cenu Kansaa City Film Critics Circle Award a National Society of Film Critics Award pro Michaela Caina za nejlepší hlavní herecký výkon a 5 nominací na Oscara. (=woody=)
  • Scénář napsal Bill Naughton podle vlastní stejnojmenné divadelní hry z roku 1963. (=woody=)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Reklama

Reklama