Reklama

Reklama

Alfiemu leží všechny ženy u nohou. Tento sebevědomý londýnský světák o sobě nepochybuje a život prokoukl už dávno. Řídí se jednoduchou hedonistickou filozofií, o niž se neváhá podělit přímo s divákem. Když člověk něco chce, má si to vzít a city nehrají žádnou roli. Jeho život se má však brzy zkomplikovat. Jedna z jeho přítelkyň čeká dítě a nehodlá se ho vzdát. Alfieho bezbřehý pragmatismus získává první trhlinu.
Snímek režiséra Lewise Gilberta vznikl podle divadelní hry Billa Naughtona, který je také autorem scénáře. Film je svižně natočenou studií člověka, který v mnohém ztělesňuje uvolněného ducha nastupujících 60. let. Jeho amorální hrdina není zlý a rozhodně nechce nikomu ublížit, jenom si vůbec neuvědomuje, jakou citovou spoušť za sebou ve své honbě za požitky nechává. Snímek stojí a padá s hereckým výkonem Michaela Cainea, jehož role Alfieho katapultovala mezi herecké hvězdy první velikosti. Vedle nominace za nejlepší mužský herecký výkon se film dočkal oscarové nominace v dalších čtyřech kategoriích, získal Zvláštní cenu poroty v Cannes a prestižní Zlatý glóbus za nejlepší anglicky mluvený zahraniční film. V roce 2006 vznikl jeho remake, u nás známý pod názvem Zlatíčko, s Judem Lawem v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Alfie je hajzl. Egoistický blb, který má štěstí, že má tvář Michaela Cainea. A tenhle film je zvláštní - sledujete hlavního (ne)hrdinu, kterak si pohrává se ženami, potřebuje je jen tehdy, když se mu to hodí, nedělá mu pražádný problém tu či onu odkopnout, jestli ho už přestane bavit. Zkrátka si užívá. Alfieho příběh je mrazivá konverzačka, která nemá za cíl diváka nějak poučit, a je na každém, co si z něj vezme. Největším kladem je samozřejmě Caine v hlavní roli, typově přesně jsou vybrány i všechny ženské, pěkná je kamera našeho Otty Hellera. Líbilo se mi i odlehčování příběhu - momenty, kdy Alfie mluví do kamery přímo k divákům ("Tak co, už jste se všichni usadili? Teď asi čekáte na dlouhé pitomé titulky. Nebudou."). Čtyři a půl. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - cena (1) - *Nejlepší zahraniční (anglicky mluvící) film - Velká Británie + nominace (6) - Nejlepší herec (drama) - Michael Caine, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Vivien Merchant, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Shelley Winters, Nejlepší režie - Lewis Gilbert, Nejlepší scénář - Bill Naughton, Nejlepší filmová píseň - "Alfie" - Hudba Burt Bacharach, text Hal David ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Trochu méně okázalá verze svůdníka Alfieho. Staré filmy a vůbec celý ten způsob zfilmování je zajímavý, ale asi to pro mě není to pravé ořechové. Ani by mi nevadila kratší stopáž. Nelíbilo se mi neustálé mluvení na kameru, které Alfie praktikoval...stejně tak jako to nemám ráda v jiných filmech tak i v tomhle mě tato forma pojetí dosti otravovala. Stejně tak jak to je ve filmu tak i ve skutečnosti takový proutník jednoho dne "ostrouhá" a ani hlavní postavě se takový osud nevyhnul. Závěrečná myšlenka s osamělým psem byla naprosto výmluvná. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie o tvářeměnícím Casanovovi, jemuž život postupně uštědří nejeden pohlavek a kopanec. On vůbec celý film má hodně co říci i dnes, a i proto ho lze jedině doporučit. I Michael se zde opravdu předvedl v tom nejlepším možném světle (samozřejmě jako herec, ne jako postava Alfieho, která rozhodně není prototypem Mirka Dušína) a způsob, jakým se vždycky podívá do kamery a promluví k divákům je nezapomenutelný. Snímkem se navíc nese příjemná atmosféra 60s, která jakoby ještě umocňovala celkový, téměř dokonalý dojem. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"O čem, že to je, Alfie? Jen užít si to, co máš rád? O čem, že to je, kdo tohle vyhraje? Máme brát víc, nežli dát? Nebo být laskavý, snad........." . Ach, ten sebestředný chlap, který nenechal žádnou švitorku na pokoji a trhal si je jako květiny do vázy, aby je za čas vyhodil a natrhal jiné. Alfie si to představoval jednoduše, všechno mu bylo jasné, ale jeho život byl jak život přelétavého ptáka, který neví, na jakou větev z košatého stromu žen se má usadit. Michael Caine tady zazářil svým hereckým umem, celou dobu to táhnul a přitom se mu ani pusa nezastavila. Šaramantní fešák, že jsem se ani švitorkám nedivila a těm nominacím už vůbec ne. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Scénář napsal Bill Naughton podle vlastní stejnojmenné divadelní hry z roku 1963. (=woody=)
  • Na premiéru filmu 24. března 1966 se přišli podívat členové kapely Beatles se svými manželkami, ale pouze Paul McCartney, který v té době chodil s Jane Asherovou hrajíci ve snímku, mohl sedět v první řade mezi tvůrci. [Zdroj: Beatles - Den po dni] (kosticka7)
  • Film získal řadu ocenění. Jsou jim například cena BAFTA pro nejnadanějšího hereckého nováčka udělená Vivien Merchant , speciální cenu poroty na MFF v Cannes, Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční anglicky mluvený film, cenu Kansaa City Film Critics Circle Award a National Society of Film Critics Award pro Michaela Caina za nejlepší hlavní herecký výkon a 5 nominací na Oscara. (=woody=)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Reklama

Reklama