Reklama

Reklama

Hoši z Brazílie

  • Česko Kluci z Brazílie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý židovský lovec Barry Kohler kontaktuje svůj velký vzor, Ezru Liebermana. Lieberman je po celém světě známý jako neústupný lovec nacistů. Kohlerovi se podařilo zjistit, že se skupina nacistů vedená dr. Mengelem má sejít na tajném shromáždění v Paraguayi, a informuje o tom Liebermana. Lieberman Kohlera odbude s tím, že ví, že Mengele se v Paraguayi skrývá. Zároveň Kohlera varuje před dalšími kroky, které jsou pro něho nebezpečné. Kohler však varování nebere vážně a pokusí se setkání nacistů nahrát. To se mu sice povede, bohužel je ale při tom odhalen. Mengele Kohlera nechá svými poskoky zabít. Kohlerovu vraždu Lieberman dokonce slyší v telefonu, protože k ní dojde právě ve chvíli, kdy Kohler svoji nahrávku přes telefon Liebermanovi pouští. Lieberman z nahrávky pochopí, že Mengele plánuje zavraždění 94 pětašedesátiletých bývalých státních úředníků během dvou let. Liebermanovi není jasné, proč nacisté plánují takovouto hromadnou vraždu, a začne sbírat informace o podivných úmrtích. Pozůstalé pro mrtvých dokonce sám navštěvuje. Při těchto návštěvách si všimne zvláštního vzhledu synů zavražděných. Vždy se jedná o tmavovlasé chlapce s modrýma očima, kteří jsou svým vzhledem doslova identičtí. Chlapci se chovají panovačně a povýšeně. Lieberman také zjistí, že všichni chlapci byli adoptováni. Adopci zprostředkovala bývalá dozorkyně nacistického koncentračního tábora, Frieda Maloneyová. Lieberman ji navštíví ve vězení, kde se Maloneyová nachází po svém odhalení právě Liebermanem. Maloneyová neochotně přizná, že miminka určená k adopci připlouvala z Brazílie. V té době se k Liebermanově činnosti připojuje mladík David Bennett, člen Organizace mladých Židů. Také on pátrá po okolnostech tajemné smrti Barryho Kohlera. Lieberman navštíví ve vídeňském biologickém ústavu odborníka na klonování a dochází k hrůznému zjištění, že se Mengele snaží naklonovat nového Hitlera. Co však Lieberman neví, je to, že velení nacistické tajné organizace Mengelův projekt ukončilo, a to právě z obav před pátráním Liebermana a jeho možnými kontakty na tajné služby světa. Nicméně Mengele rozhodnutí svých šéfů nemíní respektovat a je odhodlaný v projektu pokračovat dál sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vynikající sedmdesátkový thriller, v němž si Gregory Pack vystřihnul zápornou roli doktora Josefa Mengele. Je to nepříliš známý film, dostal jsem se k němu v podstatě úplnou náhodou - a o to víc jsem byl příjemně překvapený. Předně to má úplně skvělou zápletku. Když se vyjeví, o čem přesně ten film vlastně je (předem jsem si naštěstí nečetl komentáře, které tu toho hodně vyzrazují), zmocnil se mě velmi nepříjemný, až znepokojivý pocit, srovnatelný třeba s Dotekem Medusy. Jsem nadšen jako už dlouho ne. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Šílený nápad, který je šíleně dobře zpracovaný. Schaffner se s tím nemaže a jde rovnou na věc - žádné pozvolné rozjezdy, žádné počáteční rozpaky, ale skok rovnýma nohama přímo do víru dění. S takovým úvodem mě Hoši z Brazílie nemohli nezaujmout, a ani zbytek filmu se nemá za co stydět - děj graduje, nervy se napínají, pointa se rýsuje. A co je ještě lepší, rozuzlení není jako studená sprcha, ale jako třešinka na dortu - i když jsem smysl Mengeleho počínání začínala nějakou dobu tušit, podali to ti machři tak perfektně, že jsem uhádnout ani nechtěla. Místo toho jsem se kochala pohledem na herecký koncert famózního Laurence Oliviera coby stařičkého, ale náramně umanutého lovce nacistů Liebermana, a neméně excelentního Gregoryho Pecka alias Dr. Mengeleho, který mě překvapil snad ještě víc - tenhle chronický klaďák a Hitlerův nohsled? No ano, a přímo jsem mu zobala z ruky. A nemůžu opomenout ani mého miláčka Bruno Ganze (co to má ten člověk pořád s tím holocaustem?) - ty jeho kukadla fungovaly už tenkrát! Znepokojivý závěr ponechává jediné ukrutné dilema: je lepší dopustit se vraždění neviňátek, může-li to spasit planetu, nebo to přenechat náhodě? Těžko říct... ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Skvělý thriller s božskou zápletkou, perfektně budovanou atmosférou, tradičně kvalitní hudbou Jerryho Goldsmithe a dvěma hereckými legendami v hlavních rolích (Peck je jako psychopatický doktor Mengele geniální!). Mrazivý a originální snímek, který v sobě bezchybně kombinuje dvě stále velmi aktuální témata - nacistickou hrozbu a především klonování. Po Planetě opic, Generálu Pattonovi a Motýlkovi z mé strany další velká poklona pro Franklina J. Schaffnera. 85 % ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k posunujícím se možnostem genových technologií doufám, že se někdo brzy nepokusí o "remake"... Ale vážně. Opět zde doplňuji rest v hodnocení, to jest viděl jsem někdy před dvaceti a více lety. Thriller své doby, podobný např. Šakalovi nebo Maratónci, tedy spíše pomalejší s postupně se zvyšujícím napětím a charismatickými herci v hlavních rolích. Nevím, jak bych hodnotil dnes, ale tehdy se mi líbil. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Vydarené spracovanie Levinovej knihy, zaujímavej hlavne svojim originálnym námetom. Potešil ma úvod, ktorý je vo filme vierohodnejší, ako v knihe, kde sa dôležité stretnutie odohrá v nejakej druhotriednej reštike, aj keď aj tá vila mohla byť dôkladnejšie strážená. Podobne vylepšený som očakával aj záver, ktorý mi v knihe prišiel trošku smiešny a Mengele v ňom vyznel ako decko, ktorému niekto zobral jeho hračku. No tu sa už tvorcovia k nejakej väčšej zmene neodhodlali, len to tak mierne obrúsili, takže je tu Mengele len za takého menšieho ňoumu, ale skončí rovnako ako v knihe. Viac by tomu svedčal mrazivý otvorený koniec. Jediné, čo ma v porovnaní s knihou mrzelo, že tu nezaznela tá často spomínaná myšlienka, že fašizmus sa môže vrátiť za dvoch podmienok, ak bude zlá sociálna situácia obyvateľov a ak sa nájde podobný typ vodcu, ako bol Hitler, ktorý dokázal zblbnúť masy... Inak je zaujímavé, že Mengele zomrel rok po tomto filme na mŕtvicu, žeby z toho, ako tu skončil? :-)) A ďalšia zaujímavosť, vraj svoje posledné roky prežil v spoločnosti túlavých psov. :-) ()

Galerie (98)

Zajímavosti (21)

  • Producent Lew Grade a režisér Franklin J. Schaffner vedli časté argumenty nad množstvím krve použité ve filmu. Grade totiž usiloval o získání ratingu PG, což by usnadnilo prodej televizních práv. Film nakonec získal rating R. (HellFire)
  • Film šel do kin pouhé dva roky po vydání knižní předlohy. (HellFire)
  • Priehrada vo Švédsku, pri ktorej došlo k jednému z aténtátov, bola kvôli rekonštrukcii nahradená priehradou v Rakúsku. (vander19)

Související novinky

Vzkříšení Třetí říše

Vzkříšení Třetí říše

10.08.2006

Další z nesmrtelných klasik thrillerového žánru se definitivně dočká nové a zmodernizované verze. Jedná se o snímek Hoši z Brazílie, jehož znepokojivý námět týkající se snahy o vzkříšení nacistické… (více)

Reklama

Reklama