Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

hany83 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší ze všech adaptací mého oblíbeného románu. Místy volnější úpravy knihy nevadí, potěšila mě dvojice "Doyla" a "Makepeacové":)plus jejich happy end, pěkná hudba a ponurá atmosféra blat (denní, ty kašírovaný noční nemyslím:)) a pes/bestie byl/a (hlavně když si vzpomenu na dětství) celkem děsuplný/á...uuuááááá... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl kdysi, když mi bylo 13 možná 14 a tenkrát se mi hodně líbil. Od té doby jsem viděl dvě další filmové adaptace (1939 a 1959) a četl knížku, takže když jsem se na to díval teď po druhé snímek už mě neměl moc čím překvapit, ale rozhodně to nevadilo. Doyllova románu se drží poměrně věrně, i když menší či větši odchylky se, stejně tak jako u každé filmové adaptace knížky, najdou. Na to, že to byl televizní film, tak byl moc pěkně udělaný. Odehrává se převážně v nádherných exteriérech - blata jsou krásná ve dne a nádherně tajemná, mlhou opředená v noci, herci jsou také docela v pohodě (duo Holmes - Watson docela dost přípomínalo Rathbona a Bruce), jen ten dabing to trošku kazil. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Za mě povedená adaptace. Má silnou atmosféru, dostatečně zajímavé postavy, dobře graduje, po filmařské stránce to je slušné i mimo rámec televizního filmu a je zde i spousta dobrých nápadů po všech stránkách. Navíc Ian Richardson opravdu působí jako Sherlock Holmes a Donald Churchill zase opravdu jako Watson. A i ty tajemné scény jsou celkem solidní, nakolik už celkem zestárly. Má to i svá slabší místa a ne vždy to šlape tak dobře jak by mělo, ale jinak jsem spokojený. 4* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Chytíme ho při činu. Dostaneme ho, Watsone! Dostaneme! Dávno jsem si přísahal, že se bude třepetat v naší síti jako jeho ubozí, nevinní motýlkové. Pak špendlík, krabička a lístek, aby ozdobil naši sbírku v Baker Street..“ Dartmoorská kynologická legenda v lehce zastaralém televizním zpracování a s decentními odklony od literární předlohy. Oceňuji Holmesův smysl pro fair play, že se při absenci Dempseyho a Bodieho na chvíli zašil a tak alespoň částečně vyrovnal síly při klání vyšetřovatelských dvojic. Vítěz je nakonec jasný, ale Doyle si alespoň pro jednou užil, že po něm jde pes se žhnoucíma očima a není to Cowley.. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl opakovat už vyslovené. S Ianem Richardsonem i Donaldem Churchillem jako Holmesem a Watsonem jsem zcela spokojen, charismatičtějšího baskervillského psa jsem zcela jistě neviděl, humor je přítomen alespoň v dialozích, zdánlivě je tedy vše v pořádku. Přesto musím říct, že zatímco u verze Psa baskervilského z roku 1958 jsem si liboval, jak je přímočará, verze 1983 poslušně projde všemi slepými uličkami příběhu. Pietně zachovává všechny postavy, které Doyleovi umožnily zpracovat námět na povídku v rozsahu románu, i když příběh zhruba půlku z nich vůbec nepotřebuje. Všechny jsou dobře charakterizované (a často odlišně od starších verzí), jejich jednání je zdůvodněno, ale je jich zkrátka moc a aby se každá postava dostala ke slovu a každá doklopýtala ke své vlastní pointě, film se v druhé polovině místy příliš vleče. Znamení čtyř se stejnou dvojicí se mi líbila přece jen víc. 70% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)
  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Reklama

Reklama