Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.

Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.

Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

golfista 

všechny recenze uživatele

Do knížky to má sice daleko, ale to lze v podstatě říct o každém filmu podle literární předlohy.... Jinak je to samozřejmě výborný film ! ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Dobrá adaptace románu Jamese Clavella, kde se do děje nevešlo jen pár věcí, která ale tak nevtáhne do děje (jak kniha, tak film) jako s podobným námětem výborný Most přes řeku Kwai ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborný film, popisující život v zajateckém táboře pro britské a americké vojáky. Skvělý scénář dává takřka zapomenout na výbornou knižní předlohu a nabízí hercům možnosti k rozvinutí a prokázání jejich schopností, čehož vesměs všichni využijí takřka beze zbytku. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Bryan Forbes .. Každé smetiště (vězení) má svého kohouta (krále), jehož vliv je však poplatný době a místu... Na výborných herckých výkonech postavená adaptace knihy popisující útrapy v asijském zajateckém táboře. Výprava, hudba a především kamera na mistrné úrovni. Kritizovat nejde více méně nic podstatného, ale na plné hodnocení jsem se do filmu tak moc, jak se říká, nezažral. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁM PROSTĚ KLIKU“...... /// (kdepak, to nestačí…). Film, který nesahá předloze ani po kolena. Možná má smůlu, že tu knihu považuju za (asi?) svoji nejoblíbenější. V tom filmu není po atmosféře ani ,,smrádku“. James Clavell v tom táboře 3 roky žil… Myslel jsem, že třeba …ale hovno. I to baštění psa, ta vůně – je z knížky cejtit mnohem víc. Nejvíc mně ale chybí, že tu není ani známka po tom, jak ty lidi přemejšlej a proč tak jednaj. Včetně Japonců. Dal bych 2*, ale to kvůli tý knížce, což by (asi?) bylo vůči filmu nespravedlivý. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1962 napsal James Clavell, číst nebudu. 2.) Baví mě filmy o přátelství, který je silnější než všechny japonský prachy dohromady. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * /// TI CO NEČETLI, SI FLÁKNOU K PŘÍBĚHU A K NAPĚTÍ (MINIMÁLNĚ) 1* /// (Howgh) ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek, jehož hlavní domenou jsou především skvělé herecké výkony a velmi zajímavá atmosféra - a mile mě potěšilo, že snímek nejede na zaběhlém lišé a žádná z hlavních postav na konci nezemře! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Z tria kniha - film - hra (Hubač) vychází film jako nejslabší, i tak však stále představuje velmi dobré vězeňské drama a zejména díky excelentní kameře přibližuje drastické podmínky tábora Čangi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Králi kryse je silná především předloha, filmová podoba se nevyhnula určitým zjednodušením a problém jsem měl i s hereckým obsazením. Nicméně příběh vzestupu jednoho bezvýznamného vojáka, který v stísněných podmínkách zajateckého tábora prokázal neobyčejnou přizpůsobivost a podnikatelské schopnosti, aby později pochopil, že společenský status se v běžném životě překonat nedá a třídní rozdíly fungují spolehlivě, je sám o sobě tak silný, že na pět hvězdiček postačí. I když česká divadelní verze se mi na televizní obrazovce líbila víc. Celkový dojem: 90 %. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Dnes mám narodeniny, dáme si bravčové!..." Nedávna premiéra na stv1 ma veľmi potešila. Film bol odvysielaný v pôvodnom českom dabingu, čo mi celkom vyhovuje, ak už teda nemôžem vidieť verziu s titulkami v pôvodnom znení. Film o prežití a priateľstve v jednom z mnohých táborov som túžil vidieť už dávno, knižná predloha sľubovala kvalitný film. Soundtrack od J. Barryho poznám už dlhé roky. Film neobsahuje žiadne akčné scény, z tohto dôvodu môže byť pre niektorých divákov nezáživný, ale mňa dokázal zaujať i bez nich. Napríklad záchrana ruky bola napínavejšia než v inom film záchrana stoviek životov. O čosi viac priestoru mohli venovať krysám a kšeftom z ich mäsa. Podľa názvu som tipoval, že to bude jedna z hlavných dejových liniek, ale mýlil som sa. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Někdo se umí v každém režimu přizpůsobit, využít situace a vydělat na ní, většina však podlehne a k tomu jedinému pak vzhlíží.. za jakých ale ústupků morálních či dokonce právních je nutno klesnout, aby vám to takto procházelo.?! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v zajateckých táborech mají hodně co do sebe a jejich nezaměnitelná atmosféra mne vždy baví. Král krysa zaujme i díky vynikajícím hercům, skvěle napsaným postavám a dílčím scénám, z nichž je pamětihodná určitě akutní léčba či tajné vaření. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vyjímečný film, podle prý úžasné knihy - nečetl jsem, nemohu soudit. Ale to co se odehrává na plátně mě přímo strhlo. Hutná atmosféra, které pomáhá černobílé natočení, skvělé herecké výkony všech zúčastněných a vyjímečný a silný příběh dělají z tohoto filmu skvost, který se často nevidí!...A opět je to kousek, na který jsem náhodou narazil odpoledne na ČT2! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakoniec je jedno, či sa to odohráva v nejakom zajateckom lágri na Sahare alebo v Singapure, ten pocit pri pohľade na prepotené tielka a zvuk všadeprítomných otravných múch vás maximálne pohltí natoľko, že sa musíte ísť pred spánkom osprchovať. Zaujímalo by ma, ako takéto zariadenia v reáli existovali, keď pri každom rozkaze každý reaguje spôsobom, že vy mi tu predsa podľa tej a tej medzinárodnej zmluvy nevelíte. Aspoň toho Japonca poslúchali. Je celkom prekvapivé, že Japonci tu podľa filmu zasahujú do chodu väzenia minimálne a vlastne čakajú iba na donášky rozhádaných britov a američanov. Ale tých 20 múch denne by som chytať nechcel. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Clavellovu knihu som samozrejme čítal a mám ju vo svojej knižnici, ale aj tak sa nemôžem stotožniť s pohŕdavým porovnaním knihy a filmu niektorými komentátormi. Na prstoch jednej ruky by sa dali spočítať filmy, ktoré prevýšili svoju literárnu predlohu. Veď nejde o nejaké súperenie literatúry a filmu. Kráľ Krysa poskytne zaujímavý zážitok aj divákom, ktorí knihu nečítali. Vďačí za to autentickému prostrediu i postavám a takmer dokumentárnemu prístupu k boju o existenciu, o ktorú vlastne vo filme ide. Dobre sa podarilo vystihnúť živočíšnosť vzťahov, disproporcionáciu väzňov na predátorov a ovládaných naprieč národnostiam a vojenským hodnostiam. Iba schopnosť adaptácie rozhodovala, kto sa vyšvihne hore a kto ostane na spodku. Užil som si tento film a mal som z neho lepší dojem, ako z Mostu cez rieku Kwai a Veľkého úteku. ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama