Nedaleko Kuby se americká jaderná ponorka Montana málem srazí s neznámým, rychle se pohybujícím tělesem. Narazí do podmořského útesu a klesne do hlubin. Americké námořnictvo nemůže v důsledku blížící se bouře zahájit záchranné práce vlastními prostředky a proto požádá o spolupráci podmořskou vrtnou věž Deepcore, která pracuje poblíž místa nehody. Velitel Bud Brigman není příliš nadšen, protože celou akci má řídit speciální jednotka SEAL a navíc s vojáky přichází na stanici také Budova manželka Lindsey, s níž se právě rozvádí. Úkolem záchranného týmu je zjistit, zda někdo z ponorky přežil a deaktivovat jaderné nálože ... (zobrazit celý text)
Po Vetřelcích se James Cameron ocitl ve svém oblíbeném prostředí - pod hladinou oceánu. Vzniklo tak skvěle natočené Sci-Fi, která má na DVD v režiséské verzi o hodně minut víc a jen ku prospěchu (hlavně v závěru). Také podrobný popis zatopeného atomového reaktoru, ve kterém se film točil stojí za to !
Když si Cameron něco zamane, např, že natočí celý film ve vodní nádrži, tak to prostě udělá a výsledek bude vždycky dokonalý. I když tenhle film nebyl ani zdaleka takový hit jako TERMINATOR 2, stavím ho v Cameronově filmografii výše. Další z důkazů nesmírného perfekcionalismu Jamese Camerona, který prostě NEUMÍ natočit špatný film. A jelikož jsem viděl i director´s cut, musím říct, že prodloužený konec s vystřiženou úchvatnou trikovou scénou (na svoji dobu) staví tenhle film do úplně jiného světla.
Krásně natočené, prefektní triky, kamera, technická stránka, skvělý Ed Harris. Je vidět, že k magickým hlubinám oceánu má pan režisér blízko, ale ten příběh je... no, ono vlastně o něj tady asi tolik nejde, ale přesto, zdál se mi tak torchu víc akčně pohádkový, než jsem čekala, se závěrečným ponaučením jako od Disneye. Škoda, protože s lepším scénářem by se "Propast" mohla zařadit mezi nejlepší sci-fi, takhle jde o zdlouhavý film, při kterém jsem se hodněkrát nudila a hodněkrát kroutila hlavou nad blbostmi v ději.
Nádhera od začátku až do konce. Tedy, konce...zajímalo by mě co je pravdy na tom, že ten o dvacet minut delší director's cut úplně změní celý film. Až ho uvidím, dám pětihvězdu, takhle jenom 4* :)
Dokonale natočená sci-fi, fascinující triky (i po těch letech), úžasné scenérie z podmořské základny mimozemšťanů, zkrátka super. Od Camerona je to asi nejlepší, co zatím natočil.
Cameron a téma propasti a mimozemstanů??? Výborný výlsedek, který však může nějaké příznivce tvrdé akční jízdy unudit, ale pokud se tak nestane budete příjemně překvapeni.O hvězdičku méně než maximum jen kvůli rozvleklosti a chvílemi nudění diváka.
Pro mne to nejlepší z Camerona. Výtečná režie, perfektní atmosféra a docela příjemný příběh, který kazí jen přihlouple otevřený závěr, zjevně udělaný na zakázku "aby to dobře dopadlo". Jïnak ale považuju tuhle podmořskou variaci na Blízká setkání třetího druhu za jeden z nejlepších dobrodružných filmů made in Hollywood, k čemuž rozhodně přispívá i výtečný Ed Harris v roli chlapáckého kapitána podmořské stanice.
K onomu zmíněnému závěru – ve speciální edici je rozšířen a dokreslen do sice velice naivně proklamativního, ale přesto lepšího tvaru. Přinejmenším se dozvíte, proč to ti malí průhlední mužíčci všechno dělají.
Nezapomenutelný-perfektně natočený film ve všech směrech-vynikající efekty a herecké výkony.
James Cameron je skvělý. Úžasná je prodloužená verze ... která úplně mění tu původní.