Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Propast

Priepasť
Abyss, The

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Thriller
USA, 1989, 139 min (SE: 171 min)

Režie: James Cameron
Hrají: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, Leo Burmester, Todd Graff, John Bedford Lloyd, Kimberly Scott, Jimmie Ray Weeks, Ken Jenkins, Michael Beach, Michael Chapman, Chris Elliott

komentáře
 zajímavosti
galerie
videa
diskuze
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Nedaleko Kuby se americká jaderná ponorka Montana málem srazí s neznámým, rychle se pohybujícím tělesem. Narazí do podmořského útesu a klesne do hlubin. Americké námořnictvo nemůže v důsledku blížící se bouře zahájit záchranné práce vlastními prostředky a proto požádá o spolupráci podmořskou vrtnou věž Deepcore, která pracuje poblíž místa nehody. Velitel Bud Brigman není příliš nadšen, protože celou akci má řídit speciální jednotka SEAL a navíc s vojáky přichází na stanici také Budova manželka Lindsey, s níž se právě rozvádí. Úkolem záchranného týmu je zjistit, zda někdo z ponorky přežil a deaktivovat jaderné nálože ... (zobrazit celý text)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele golfista ****

Po Vetřelcích se James Cameron ocitl ve svém oblíbeném prostředí - pod hladinou oceánu. Vzniklo tak skvěle natočené Sci-Fi, která má na DVD v režiséské verzi o hodně minut víc a jen ku prospěchu (hlavně v závěru). Také podrobný popis zatopeného atomového reaktoru, ve kterém se film točil stojí za to !

profil / všechny komentáře uživatele Houdini ***

Oscar 1 : Vizuální efekty + 3 nominace: Kamera, Výprava, Zvuk

profil / všechny komentáře uživatele Douglas *****

Pomalu gradované napětí, vynikající Cameronova režie, opět revoluční dílko. Ač takřka tříhodinové, ani na chvíli nenudí...

profil / všechny komentáře uživatele Lima *****

Když si Cameron něco zamane, např, že natočí celý film ve vodní nádrži, tak to prostě udělá a výsledek bude vždycky dokonalý. I když tenhle film nebyl ani zdaleka takový hit jako TERMINATOR 2, stavím ho v Cameronově filmografii výše. Další z důkazů nesmírného perfekcionalismu Jamese Camerona, který prostě NEUMÍ natočit špatný film. A jelikož jsem viděl i director´s cut, musím říct, že prodloužený konec s vystřiženou úchvatnou trikovou scénou (na svoji dobu) staví tenhle film do úplně jiného světla.

profil / všechny komentáře uživatele Galadriel ***

Krásně natočené, prefektní triky, kamera, technická stránka, skvělý Ed Harris. Je vidět, že k magickým hlubinám oceánu má pan režisér blízko, ale ten příběh je... no, ono vlastně o něj tady asi tolik nejde, ale přesto, zdál se mi tak torchu víc akčně pohádkový, než jsem čekala, se závěrečným ponaučením jako od Disneye. Škoda, protože s lepším scénářem by se "Propast" mohla zařadit mezi nejlepší sci-fi, takhle jde o zdlouhavý film, při kterém jsem se hodněkrát nudila a hodněkrát kroutila hlavou nad blbostmi v ději.

profil / všechny komentáře uživatele Gemini ****

Nádhera od začátku až do konce. Tedy, konce...zajímalo by mě co je pravdy na tom, že ten o dvacet minut delší director's cut úplně změní celý film. Až ho uvidím, dám pětihvězdu, takhle jenom 4* :)

profil / všechny komentáře uživatele Radyo ****

Dokonale natočená sci-fi, fascinující triky (i po těch letech), úžasné scenérie z podmořské základny mimozemšťanů, zkrátka super. Od Camerona je to asi nejlepší, co zatím natočil.

profil / všechny komentáře uživatele gouryella ****

Sci-fi pro filmove fandy. Zachyceni pomalu se blizici "hrozby" neceho neznameho je vskutku impresivni.

profil / všechny komentáře uživatele Matty ****

Vyvážený mix thrilleru a sci-fi vyčnívá z hlubin zapomnění stále slušivými digitálními triky a výbornou režií. 80% Zajímavé komentáře: 902 10, PALINO

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma ****

Cameron a téma propasti a mimozemstanů??? Výborný výlsedek, který však může nějaké příznivce tvrdé akční jízdy unudit, ale pokud se tak nestane budete příjemně překvapeni.O hvězdičku méně než maximum jen kvůli rozvleklosti a chvílemi nudění diváka.

profil / všechny komentáře uživatele Rob Roy ****

Já už jsem taky viděl režisérskou verzi a musím říct, že to filmu jedině přidává - velmi působivé.

profil / všechny komentáře uživatele mandes *****

rozpočet : $69,500,000 tržby celosvetovo : $89,790,247

profil / všechny komentáře uživatele Marigold *****

Pro mne to nejlepší z Camerona. Výtečná režie, perfektní atmosféra a docela příjemný příběh, který kazí jen přihlouple otevřený závěr, zjevně udělaný na zakázku "aby to dobře dopadlo". Jïnak ale považuju tuhle podmořskou variaci na Blízká setkání třetího druhu za jeden z nejlepších dobrodružných filmů made in Hollywood, k čemuž rozhodně přispívá i výtečný Ed Harris v roli chlapáckého kapitána podmořské stanice. K onomu zmíněnému závěru – ve speciální edici je rozšířen a dokreslen do sice velice naivně proklamativního, ale přesto lepšího tvaru. Přinejmenším se dozvíte, proč to ti malí průhlední mužíčci všechno dělají.

profil / všechny komentáře uživatele Chupacabre *****

Nezapomenutelný-perfektně natočený film ve všech směrech-vynikající efekty a herecké výkony. James Cameron je skvělý. Úžasná je prodloužená verze ... která úplně mění tu původní.

Hodnocení uživatelů:
golfista ****