Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 578)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James Cameron / Príbeh: J.C, David Giler, Walter Hill | Hudba: James Horner | Produkcia: Gale Anne Hurd, Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Brandywine Productions, SLM Productions Group | Rozpočet: 18,5 miliónov $ | Tržby: 131,060,248 $ || Trhák z vizionárkej dieľne Camerona. Jeho typické črty dizajnerského zásahu do filmu sú nepopierateľné. Hororové prvky fungujú dobre, no navodenie sci-fi atmosféry je silnejšiou stránkou jeho rannej tvorby - rovnako, ako aj dnes. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

To jste věděli, jak je ve filmu ten vtip o ilegálním vetřelci (anglicky je to vlastně ilegální přistěhovalec), tak to je podle pravdy? Představitelka Vasquezové totiž přišla na konkurz na podpatcích, s dlouhým hárem a v červených sexy šatech, protože si myslela, že je to něco o ilegálních přistěhovalcích z Mexika. A i přesto tu roli dostala. Vetřelci jsou výtečnou melanží SF, napětí a akce, to všechno podpořeno sympatickými herci a dobrými výkony. Nejvíc mě asi dostalo, že tvůrci měli celkem šest vetřelčích převleků, i když to díky střihu vypadá, jako by jich byly stovky. Film je to výtečnej, miloval jsem ho jako dítě a miluju ho i teď. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Komentar k Special Edition. Tohle je megalni masakr. Cameron to rozjel pekne ve velkym, strasna halda vetrelcu, jejich matka, zajimavej, ale predvidatelnej pribeh (Zvlast kdyz to clovek videl hodnekrat.), lepsi triky, lepsi kamera a lepsi hudba. Navic tu je od zacatku soustredena pozornost na Sigourney, ktera je tady jeste vostrejsi nez predtim a kdyz vezme do ruky bouchacky, rozstrily toho vic nez marinaci. I kdyz vetrelci nastoupi az zhruba po hodine filmu, dej predtim nenudi, hezky navaze na prvni dil a hezky se seznamime s posadkou a dej je zajimavej. Pak nastane 90 minut hodne napinavy rezby, zakoncene perfektnim "pestnim" soubojem. Navic se tu predstavi totalni krutak Bishop Lance Henriksen, kterej udela vychytavku s nozem a nakonec vytece. Z dalsich hercu se mi docela libil Bill Paxton, posranej az za usima a pak Michael Biehn, kterej hral taky dost dobre. A i ta mala holka byla dobra. Nejlepsi dil. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jednička vetřelce byla perfektní (hustá atmosféra, napětí), ale co naplat, dvojka ji snad i o kousek předčila, a to zejména v akci. Přestože je film z roku 1986, jeho akční scény by se mohly směle měřit s těmi současnými, přijdou mi mnohem působivější než dnešní "vypulírované" postmatrixové kung-fu. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nad tím přemýšlel, ale nakonec jsem se na těch pět hvězd stejně nedostal. Vetřelci jsou bez debaty super akční náloží se stále slušnou trikovou oblohou a vetřelčí královnou jako lahodným dezertem, ale ona "cameronovská preciznost", kterou tu většina lidí připomíná, mi především v závěrečné půlhodině citelně chyběla. Ano, akční scény jsou parádní, postavy jedinečné a vlastně nechápu, proč se točí Terminator Salvation, když ho Cameron natočil už před dvaadvaceti lety (jen vyměnil T-800 za hromadu xenomorfů), ale způsob, jakým se Ripleyová definitivně zbaví vetřelčí královny, je v rámci do té doby budované dokonalosti silně mimózní a čím dál výraznější klišé filmu v mých očích také ubírají. To jako nikomu nepřijde zvláštní, že Ripleyová úplně sama vykosí tolik nepřátel, kolik jich předtím nedokázala vyhladit ani jednotka vycvičených mariňáků? A co pozdější absence prvku vetřelčí kyseliny? Skvělý film... dokonalý ovšem ani náhodou. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (195)

  • Sigourney Weaver (Ellen Ripley) si vyžádala zrovna ne obvyklé právo zamítnout šíření jakýchkoli propagačních materiálů. Tohoto oprávnění pak užila např. při zákazu použití plakátu, ve kterém v jeskyni plné vetřelčích vajíček drží v náručí malou Newt (Carrie Henn). (Larrysbride)
  • Scéna, kde jsou Mariňáci přepadeni uvnitř Úlu, byla později téměř přesně předělána na scénu, kde je Peter Keyes se svými muži napaden City Hunterem ve filmu Predátor 2 (1990). V obou případech velitelská osoba dohlížející na operaci (poručík Gorman ve filmu Vetřelci, Adam Garber ve filmu Predátor 2) sleduje události na obrazovkách ve svém velitelském centru (v obou případech se jedná o vozidla), které se nachází mimo akci a rychle ztrácí kontrolu nad situací, kdy může jen bezmocně sledovat, jak mimozemšťan(é) postupně zabijí jeho tým. Obě sekvence také končí tím, že někdo, kdo je mimo velitelskou strukturu (Ripley ve Vetřelcích, Harrigan v Predátorovi 2), vezme věci do svých rukou a pokusí se pomoci napadenému týmu. Způsob, jakým jsou sekvence natáčeny, je také velmi podobný, přičemž skutečný boj byl upraven tak, aby byl záměrně matoucí a nejasný. (Jan.Kanak)
  • Při scéně, kdy transportér vjíždí do výrobníku atmosféry, kde jej kamera snímá shora, se nejedná o miniaturní modely, nýbrž o obrázek namalovaný dekoratérem. Transportér je do obrázku naanimován. Taktéž některé záběry na výrobník atmosféry jsou namalované obrázky/kulisy - nejedná se o model. (SsgtJira)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama