Reklama

Reklama

"X" - Nestvůra z vesmíru

  • Japonsko Učú daikadžú Girara (více)

Obsahy(1)

Lidstvo ohroženo smrtící formou života, pocházející z hlubin dalekého vesmíru! Z japonské kosmické základny vylétá raketoplán AAB-Gamma, a míří k Marsu, aby jeho posádka mohla prozkoumat hlášená pozorování UFO na této planetě. Trup lodě je během cesty zasažen a pokryt zvláštními mimozemskými sporami. Jeden vzorek spory je přinesen na Zemi, kde se začne okamžitě vyvíjet a promění se v Guilalu – obří monstrum, připomínající křížence slepice s ještěrem. Podaří se netvora zastavit, než rozšlape celé Japonsko na prach? (Israha)

(více)

Recenze (24)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tahle Guilala byla v mnohém lepší než většina Fukuďáckých (a dokonce i pád Honďáckých) Godzill. Kulisy, herectví i scénář sice splnují standart dobové naivity a úletovosti, ale v té základní kostře příběhu se to zase až tak neliší od leckterého aktuálního blockbusteru. Samotná Guilala je zajímavá a její designové nedostatky působí spíše roztomile než hloupě. Destrukce měst je taky na úrovni...takže vphodě... Srdcovka z toho asi nebude a něják mě to nedostalo, ale v rámci subžánru je to solidní, lehce nadprůměrná podívaná. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velmi špatné monstermovie se strašlivou částí ve vesmíru. Příběh by mohl fungovat v takovém typu alternativní reality, kde neexistuje gravitace, setrvačnost, zákon akce a reakce a fyzika vůbec, no a v neposlední řadě logika. Co mě ovšem dojalo až k mozkové příhodě -- když dojde vesmírnému plavidlu svištícímu k Marsu palivo a tudíž zastaví namístě (ano), ze základny na půli cesty (ano) na Měsíci vyletí dva lidi ve člunu a dovezou jim ho v kanystru (ano). Těšil jsem se, že příšera zvedne dojem, ale byla nejslabší z těch desítek, které jsem zatím poznal. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

„X - Nestvůra z vesmíru“ je bohužel další ukázkou toho, že v Japonsku v 60. letech kaiju snímky hodně letěly, a tak se studia snažila o to, aby každé mělo své vlastní monstrum. Dokud je „X - Nestvůra z vesmíru“ ve vesmíru, je to celkem ucházející a dá se na to dívat, ale jakmile se dostáváme zpátky na zemi, mění se film v klasické kaiju, které už není ničím zajímavé a místy docela dost nudí. Ani ten souboj s lidmi není nijak skvělý. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Není jednoduché hodnotit tenhle film, stejně jako není jendoduché hodnotit jakýkoliv veskrze špatný film, při kterém se člověk skvěle baví. Jsou tu úžasně špatné triky, strašné dialogy a herecké výkony. Kdo by ale odolal pohledu na příšeru, která vypadá jako kříženec mezi kuřetem a kudlankou nábožnou? Je sice pravda, že v dnešní nápodobě filmů s monstry, jakou jsou Power rangers (kde jinde hledat jejich kořeny?) si člověk užije zmutovaných přerostlých mrkví dost a dost, ale, pánové a dámy, toto je nefalšovaná Girara! Ta která ničí Tokio laserem, který chrlí z pusy! A když se dostatečně nabije energií, změní se v obří pomeranč, a v této podobě se přemisťuje z místa na místo! A zapomněl jsem na hudbu, která jako by spadla z Měsíce...tedy spíš Televarieté - většinu cest vesmírem v tomto filmu totiž podbarvuje naprosto nehodící se hudba, která se však stává nedílnou součástí zábavnosti tohoto skvostu. Takže, koukněte se z okna, jestli se na váš dům nehrne Girara (pokud ano, tak utíkejte, i když se to nezdá, je docela mrštná) a podívejte se na "X" nestvůra z vesmíru, jak se film jmenuje v České verzi. (btw, v 70. letech nakreslil Kája Saudek pěkný plakát k tomuto dílku) ()

plechulka

všechny recenze uživatele

Děkuji Merťasovi za upřesnění české premiéry - 1972! Mám fakt silnou vzpomínku na to, jak sedím v kině U hradeb s taťkou a s vykulenýma očima sleduju příšeru, kterak strhne stožáry, nastrká si dráty vysokého napětí do pusy a sosá a sosá... Bylo mi celých 9 let a tak jakákoli Godzilla, kterou jsem kdy později viděla, mi už nikdy ten zážitek nevymazala! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Plakát k filmu má na svědomí Kája Saudek, významný český komiksový kreslíř. (alyne)

Reklama

Reklama