Reklama

Reklama

Pán velryb

  • Nový Zéland Whale Rider (více)
Trailer
Drama / Rodinný
Nový Zéland / Německo, 2002, 105 min

Obsahy(1)

Je to priam neuveriteľné a mnohí hovoria o malom filmovom zázraku. Magický filmový príbeh so skromným rozpočtom sa pevne usadil v prvej desiatke doteraz najnavštevovanejších filmov tohto roku a hoci od jeho premiéry už uplynulo niekoľko týždňov, distribútori neustále zvyšujú počet kópií v amerických kinách. Dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb mnohí považujú za najväčšie filmové prekvapenie tohto roka. Ale tí, ktorí sledovali vznik tohto filmu, tvrdia, že o jeho úspechu boli presvedčení už od začiatku. Za dobrodružným príbehom, ktorý renomovaný časopis Variety nazval "magickým príbehom, ktorý dojme každého diváka bez rozdielu veku", stojí totiž Tim Sanders, skúsený producent fantasy trilógie Pán prsteňov.

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (180)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zatím sbírám slova, ale moc se mi to líbilo ! Konečně dílo, které dává slovu "film" ten jeho starý význam.... Skvělá režie, hudba atd.... Brzy si to pustím znovu a pak napíšu víc. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jakmile se film přehoupl přes polovinu, ta tam byla nezáživnost rodinných strkanic i nechtěná komičnost ("já mám rýmu a on neumí plavat") dědečkovy školy "vyvolených". Gradující vnuččinu snahu přesvědčit dědečka, že Paní velryb doma dávno má, jsem už sledovala skrze slanou vodu a stejně tak, když mu na školním vystoupení věnovala svoje upřímné vyznání do prázdné židle. Kdo z nás nepoznal touhu po SVÉM místě na slunci?! Je to tu mockrát řečeno, ale znovu: dívenka v hlavní roli ten film udělala, škoda toho fádního začátku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pán velryb je báječný příběh o tradicích a jejich těžkém přizpůsobování se změněné době. Jakkoliv už tady byl popsán jinými uživateli skvělý výkon Keishi Castle-Hughes, musím se o něm zmínit i já, protože jen velmi, velmi zřídka se stává, že dětský herec s takovým rozsahem role předvede skutečně excelentní výkon. Keisha ho předvedla a skutečně tak zastínila většinu dospělého osazenstva filmu. Ale film nestojí a nepadá jen s touto mladičkou herečkou, skvělých hereckých výkonů je v něm totiž více. Ale nejen herci dělají film. V tomto případě si zaslouží vyzdvihnout skvělá kamera a doslova nadpozemská hudba. Film nemá snad jediné slabé místo a jeho posledních zhruba 20 minut diváky takřka přiková do sedadel. Pravda, není to možná "nejdojímavější příběh všech dob", jak se snaží divákům podsunout plakát, ale každopádně dokáže diváka chytit za srdce a většina lidí po jeho shlédnutí bude asi plna úžasných dojmů, podobně jako jsem nyní já. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Seznámí Vás s mentalitou absolutně jiné kultůry a také s jejich legendou pána velryb. Za zmínku také stojí hudba, která je mistrovsky složena. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby USA $20,779,666Tržby Celosvetovo $41,442,113║ Malý skromný ale príjemný film. "ale čakal som veru trošku viac od toho" /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

K Pánu velryb mám zvláštní vztah, jelikož jsem ve vesničce Whangara kousek nad Gisbornem byl a lokaci, ve které se takřka celý děj odehrává, celkem znám. Je to zvláštní pohled dívat se na místa, na která jste se nedávno dívali ve skutečnosti a stylizace filmu je téměř nezměnila. Co se tedy týče autenticity, Pán velryb působí fantasticky. Co se týče příběhu, ten místy kazí přemíra sentimentu. Jinak je ale tenhle snímek vším, co potřebujete vědět o původní maorské kultuře Nového Zélandu, než tam vyrazíte poznávat ji osobně... ,,Když vypláznete jazyk, říkáte tím svému nepříteli: Sežeru Tě! Tvé oči se rozkutálí a tvá hlava skončí na konci mé tyče." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

…a pocházím z dlouhé linie náčelníků, která sahá až na Hawaiiki, kde jsou naši prapředkové. Ti zaslechli, jak Země pláče a poslali muže, který přijel na hřbetě velryby…. Nenapíšu nic nového: poetický příběh o úctě k tradicím starých Maorů s příchutí fantasie a podněty k zamyšlení. Ale… já prostě všeobecné nadšení nesdílím. Prostě film, kde je na úvod 40 minut nuda, nezachrání ani sympatická Keisha. A vlastně se ani nechci stát náčelníkem! PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Více se budeme věnovat bojovému umění. Hlavně stylu – vypláznutý jazyk. Tím totiž říkáte nepříteli ,, SNÍM TVOJE MASO“. Nic pro vegany. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::: WOW !! Na tehle film jsem se podíval díky Roverovi, jelilož ho má v TOP 10. Říkal jsem si: Pán velryb ?? Co to je ?? Zase nějaká blbost, dokument o velrybách nebo něco na zbůsob naivního, ale celkem hezkého Zachrňte Williho ?? Pak jsem na to zapoměl. Asi o měsíc později jsem si zašel, jen tak, do Bontolandu a co tam nevidím: Pán velryb ! Říkal jsem si: Sakra, mám to koupit nebo ne ? Třebo to bude dobrý film. Film stál 100 Kč,-, takže nakonec u mne díky ceně vyhrála ta kladná odpověď. ,-) Ale něco vám teď řeknu: I kdyby film stál 400-,Kč, stála by ta koupě pořád za to ! U filmu jsem měl velmi zajímavé pocity, bylo mi moc holčičky líto, že jí nemá děda rád a strašně lituje, že se mu nenarodil vnuk, atd...... na konci mě až mrazilo v zádech, hlavně díky hudbě, která byla opravdu super ! Moc krásně natočeno. Niki je talent. Asi si seženu všechny její filmy. Geniální ! Moc krásný film, nádherná hudba a přenádherná a talentovaná Keisha Castle-Hughes ! :::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

nemám slov.. příběh Paj a její rodiny a jejich tradice mě pohltil.. líbil se mi vztah mezi ní a jejím dědou.. on.. Koro se nechce smířit s tím, že právě ona jeho vnučka.. a né prvorozený vnuk, který bohužel při porodu zemřel.. může být ten vyvolený.. vůdce, kterýho tak dlouho hledá :) celá jejich budoucí pouť, by měla být v rukách dítěte, ale né chlapce, nýbrž dívky :) příběh je nevinný.. nesnaží se vnutit.. prodat.. ale ukázat, že i když se tradice má zachovat..a dodržovat.. doba se mění.. modernizuje.. i tradici to může postihnout a postihne :) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Maoři osídlili Nový Zéland poměrně pozdě, nejspíš v období od 9. do 15. st. A i když se první Evropané objevili nepříliš dlouho potom, stihli vytvořit jedinečnou kulturu. Tato kultura však, nejdříve díky tlaku bílého kolonizátora, dnes díky svodům pohodlnějšího "západního" způsobu života umírá. Degraduje do různých podob, výnosného skanzenu pro turisty, pouťové atrakce, či ekonomicky neudržitelného "skanzenu pro sebe". Ti, kteří jsou na svůj maorský původ hrdí, se s tím samozřejmě nechtějí smířit. A dobře vědí, že smrt národa odvrátí jen tím, když svoje tradice dokáží předat do rukou další generace. A zároveň snad i tuší, že národ se musí nevyhnutelně změnit. "Je to dobře nebo špatně?" ptá se Evropan a často si romanticky odpovídá, že kultura Maorů musí zůstat čistá, původní, nezkalená cizími vlivy. Ale do svého středověku by se vrátit nechtěl. Jaká je budoucnost Maorů, je nejisté, ale určitě nebude stejná jako minulost. Přijmutí nevyhnutelných změn snad paradoxně nejvíc pomůže odkaz minulosti zachovat. SPOILER Pán Velryb vidí naději. KONEC SPOILERU. Zvláštní, snad právě vědomí starých domorodých kultur kolonizací pozápadněných zemí, že je čeká buď přerod nebo smrt, jim umožňuje natočit zajímavý film - i přes určitou jednoduchost a nerafinovanost. Je jedno, zda jsou to maorské snímky Pán Velryb či Kdysi byli bojovníky nebo indiánské Kouřové signály. A bůhvíodkud jsou schopni vytáhnout zajímavé herce - zde především představitelku hlavní hrdinky Paj. Slabší **** ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Keď som sa narodila, nikto sa netešil." Netreba čakať vyložene magický film, ale ani takú dusivú sociálnu štúdiu úpadku kedysi hrdého národa, ako to radi robíme my, v starobylej Európe. Zvláštny príbeh prečistí dušu a zoberie nás nad oblaky, to všetko podporené veľmi dobrými hereckými výkonmi (vrátane Keishay Castle-Hughesovej), pôsobivým nápadom s veľrybami a v neposlednom rade: ako často sa nám naskytne vidieť film z úchvatného Nového Zélandu? ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, na který prostě do kina normálně nepůjdete, což je chyba. Já jsem viděl Pána velryb v rámci Febiofestu a říkám si, že jsem dobře udělal. Jde o drama zabývající se upadajícími tradicemi původního novozélandského obyvatelstva. Zajímavé je, že tento úpadek není ukazován jako důsledek působení vnějšího světa, nýbrž jako důsledek zaslepení lidí, kteří jsou obětí vlastní interpretace těchto tradic. Poslední půlhodina je jedno z nejpůsobivějších filmových vyvrcholení, mrazení v zádech ani dojetí vás nemine. Nutno dodat, že představitelka hlavní role je velmi nadaná a těším se, až ji uvidím v dalším filmu. Představte si dvanáctiletou holku, které její dospělí kolegové těžko stačí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po počátečním pomalém tempu a zafixování si všech zvláštních jmen, které ke komu patří, jsem se nakonec chytla a byla jsem vtažena do maorské kultury s jejími tradicemi a rituály. Příběh o desetileté dívce jménem Pajkija Apirana, která tolik toužila po uznání svého dědečka Kora, který chtěl předat následnictví Pána velryb vnukovi, ale v žádném případě vnučce Paj. Příběh o lásce, vytrvalosti, ale také o pokoře v nádherné novozélandské krajině je dojemný a silně emotivní zážitek. Keisha byla vynikající a hudba o kterou se postarala Lisa Gerard byla moc příjemně poslouchatelná. Zkrátka nadprůměrný filmový počin ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Paličatý dědeček a vnučka, kterou snaha o jeho pozornost stála mnoho slz, sil a vytvalosti. Krásné záběry s velrybami a velmi zajímavý pohled do jiné kultury. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

je to sice nabušený skvelýmí hereckými výkony, hlavně Keisha Castle-Hughes zahrála na svůj věk výjmečně, což se u takhle mladých herců moc často nevidí, ale po většinu doby mi to nepřipadalo moc zajímavý, pořád se to jenom točí kolem tradic a vztahů v rodině a to mi zrovna moc přitažlivý nepřipadá, konec je už mnohem více emotivní a je tam spousta dojemných scén, ale to přece jenom na plný hodnocení stačit nebude ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh ze života původních obyvatel Nového Zélandu a jejich neschopnosti a neochotě vyrovnat se s moderní dobou. A no dobře, nějaké ty velryby uvidíte taky. Není to nic originálního, ale je to působivé, hudba Lisy Gerrard je krásná a Keisha Castle-Hughes je nový herecký objev a byla nominována na Ocara (btw...zahlédli jsme ji taky ve Star Wars Episode III :-) ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tisíckrát lepší než Zachraňte Williho. Ne tak trapný, ne tak povrchní...Opravdu hluboký příběh o snaze získat respekt milované osoby; pochopit a zachovat tradici, ale i své milované. Kéž by na Novém Zélandu bylo víc Jacksonů, Caroových a Castle-Hughesových. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja len môžem povedať, že sa už veľmi teším na ďalšie počiny z režisérskeho kresla Niki Caro, pretože prostredníctvom tohoto filmu ukázala, že jej to jednoducho ide. Veľmi poctivo natočený snímok o prehnanej hrdosti a úcte k tradíciám. Svojou jednoduchosťou je krásny a dojemný, čomu prispieva aj úžasná Keisha Castle-Hughes, ten jej nevinný pohľad ma proste dostal. 75%. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Pro novozélandské obecenstvo (ale koukám, že nejen pro ně) očisťující zážitek, pro mě jen další film o vyplněném proroctví. Tolik propagovaný magický poetismus mi nejspíše proplul pod očima, což asi rapidně snížilo i moje hodnocení. Niki Caro sice pečlivě dbá na vykreslení místních reálií, nenuceně a lehce diváka seznamuje s tamějším prostředím a tradicemi. Zbytečně ovšem zveličuje dojemnou stránku, která se v nestoudném patosu projeví hlavně na konci. ()

Související novinky

Let číslo 103

Let číslo 103

29.03.2007

Jestli teď očekáváte informaci o plánovaném pokračování nebo remaku Letu číslo 93, nejspíš vás zklamu. Tentokrát se filmaři rozhodli zfilmovat jinou leteckou tragédii. Roku 1988 se po výbuchu bomby… (více)

Reklama

Reklama