Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1922, v Irsku probíhá občanská válka. Mladá dívka Catherine pracuje jako služka v klášteře, vedena neblahým tušením ale odchází do Dublinu, protože cítí, že její milovaný bratr je v nebezpečí. Přijde ale pozdě, bratr je zavražděn a Catherine se setkává s revolučním vůdcem Stevem, který ji odvádí zpět do kláštera. Catherine přísáhá pomstu za smrt svého bratra, nezná ale vraha. Náhodou nakonec vyjde najevo, že jejího bratra zabil Steve.
Film La jeune folle (Mladá šílená) natočil podle literární předlohy významný francouzský režisér Yves Allégret, který však na rozdíl od jiných svých počinů v tomto případě šlápl vedle, hlavně díky nevěrohodnosti příběhu zasazeného do doby irské občanské války, mimo jiné pak nevhodně obsazenými herci do irských charakterů. Hlavní roli Catherine hrála tehdy populární Danièle Delorme, jejím partnerem v roli Steva byl neméně oblíbený Henri Vidal. Vedlejší rolí tady debutovala také režisérova manželka Michèle Cordoue. Film měl ve Francii premiéru 1. října 1952, a i když jeho tématika nebyla Francouzům příliš blízká, především díky hercům dosáhl solidního úspěchu v podobě jednoho a půl miliónu diváků. (argenson)

(více)

Recenze (2)

Zajímavosti (1)

  • Tento film by prošel kiny bez povšimnutí, kdyby se Ronald. L. Freedman, majitel kina v Baltimoru, nerozhodl zpochybnit systém filmové cenzury. Vyzkoušel, zda když film nepředloží cenzurním úřadům, jestli se vystaví trestnímu stíhání. No ano, marylandské úřady ho za nepředložení filmu k licenci obvinili a dle očekávání ho zatkla baltimorská policie. Trestní soud ho za čin odsoudil. Tím to ale neskončilo,
    vyšel z toho soudní proces, který ukončil až Nejvyšší soud USA  a dal za pravdu majiteli kina a vedlo to ke „zdravé reformě při udělování licencí“ a kolapsu cenzurních směrnic. (Zetwenka)

Reklama

Reklama