Reklama

Reklama

Strážce návěstí

(TV film)
Drama / Horor / Krátkometrážní
Velká Británie, 1976, 40 min

Obsahy(1)

Jednoho večera navštíví strážce návěstí neznámý muž. Dlouho spolu hovoří a další večer se znovu sejdou. Strážce mu vykládá tajemné historky o tunelu a muž naslouchá. Také mu řekne o tajemné postavě, která na něho už párkrát mávala, přesně od toho červeného světla u tunelu. Následujícího večera se postava znovu objeví... (Rodriguez)

(více)

Recenze (30)

topi 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem si přečetl povídku " Hlídač " od Charlese Dickense a ta mě nehorázně odrovnala. Televizní film The Signalman je podle oné povídky a má výbornou houstnoucí atmosféru, která prostupuje celým dějem. Atmosféra tunelu a nádražního domku, stejně i venkovské přírody staré Anglie je zachycena parádně. A oba herci ve svých rolích jsou skvělý. Ale jak už to ve většině případech bývá, knižní předloze se málo kdy co vyrovná. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplnil jsem si jednu z velkých mezer mého dětství. Kdysi v 80. letech, když jsem byl malý capart, jsme se na to dívali večer na chatě se sestrou, sami, oheň v kamnech, vítr venku, zkrátka ideální. Když se zjevení objevilo podruhé a odhalilo svou mrtvolnou tvář, psychicky jsme to nevydrželi, vypnuli televizi a pohroužili se do depresivních snů. Pak už jsem na to nikdy nenarazil, ale pořád mi to zůstalo v hlavě. Teď, když jsem si na to zase vzpomněl, řekl jsem si, že si to musím konečně vidět do konce a tak se stalo. Typicky anglická ponurá věc, která nepotřebuje krvavé efekty, masky ani jiné laciné propriety, které používají netalentovaní tvůrci, co si pletou hrůzu s nechutnostmi. Stačí jeden domek, ponurá rokle, mlha, tunel a vlak. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Literární předloha patří k jedněm z nejlepších a nejpůsobivějších horrorových povídek, co kdy byly napsány. Jsem velmi potěšen (nejen jako nádražák, ale i horrorový fanda), že to pochopilo i toto televizní zpracování a vznikl tak velmi působivý a strašidelný bezmála hodinový film. Jednoduché prosté, příjemné, velmi působivé a strašidelné. Atmosféra se dá krájet. Denholm Elliott výtečný. Miluji to. Jsem velice rád, že jsem si tuto opovrženíhodnou mezeru zaplnil. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dickensova povídka patří k absolutní klasice žánru a její televizní zpracování by si zasloužilo to samé. Středometrážní pojetí jednoduchému příběhu vyhovuje, takže neztrácí ten správný tah na bránu a směřuje přímo k nádherně infarktovému závěru. Nejsilnější stránkou je bezesporu atmosféra anglického venkova, v mlze a tmě utopeného polozapomenutého údolíčka a, i přes své umístění, útulného drážního domečku. A že jsou oba herci bezchybní? To je snad samozřejmé... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Snímek režiséra Clarka se může opírat o celou řadu „pilířů“, které z něj udělali nezapomenutelný divácký zážitek, kterému se nedá vytknout skoro nic. Precizní výběr prostředí dokázal vytvořit ono potřebné „kouzlo“ k vytvoření skvěle propracované ponuré atmosféry, kterou každý „duchařský“ příběh potřebuje. Strážní domek, jednokolejka, výstražný semafor a temný tunel jsou těmi správnými ingrediencemi, které navíc skvěle doplnily bezchybné herecké výkony. Když si navíc pořádně pohrajete i s dialogy, které ve vás dokáží probudit pocit pochybnosti svým mysteriózním nádechem, je úspěch téměř zaručený. Obrovský podíl na tom měl samozřejmě i sám Dickens. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama