Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 336)

lamps 

všechny recenze uživatele

Více než jen legenda. Terminátorem otevřel Cameron svou kultovní výlohu vizuálních laskomin, kterou od té doby stále úspěšně rozšiřuje a dokonce vylepšuje. Úžasný dějový spád v rytmu depresivně pulzující muziky a řádně smrtonosných akčních scén vůbec nedává prostor všem obecným nedostatkům typu upovídanost či jednotvárnost, místo toho předkládá ryzí výstavu prďáckých efektů, hustých hlášek a zábavných autonaháněček, která nepřestává bavit a zároveň nám nedovoluje, abychom ji nebrali vážně. Arnold je ikonický, Michael Biehn sympatický a Cameron je sám filmařským terminátorem.... Škoda jen nevyužitého Lance Henriksena, ale tomu to rejža bohatě splatil ve Vetřelcích. 95% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film sa u nás premietal ešte keď sa moji rodičia ani len nepoznali, preto som ho mal tú možnosť zhliadnuť až ako desaťročný v roku ´97 a to už bol film prešpikovaný inými sci-fi a tak mi tento Terminátor nič nehovoril a nepáčil sa mi hlavne preto, že som ako 10-ročný nechápal, že Schwarzenegger hrá v zápornej roli a na konci z neho spravia franforce. No po uvedomení si vývinu filmovej tvorby, klobúk dole pred Cameronom a jeho efektami na tú dobu! Skvelá sci-fi séria tisícročia! 80%. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který ani po 20 letech neztratil nic ze své působivosti a bez problémů dokáže strhnout i současného diváka. James Cameron se tu poprvé ukazuje jako precizní vizionář s neskutečnou dávkou kreativity a paletou nápadů. Vše ještě podtrhuje to, že on sám celý příběh vymyslel a byl hlavním tvůrcem výtečného scénáře. Obsadit Arnolda byla věc vpravdě riskantní, ale čas ukázal, že geniální. Jeho prkenné herectví je přesně to, co je zde potřeba. Akce je skvělá a čistka policejní stanice je stále stejně dechberoucí zážitek. Temnost a depresivnost, která je zde na každém kroku a to ať už kvůli temnému příběhu, či sugestivně temným kulisám L.A. dodává tomuto nesmírně působivému a drsnému snímku ten správný říz. Jeden z milníků scifi. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

V 80.letech klasika nelegálně kopírovaných videokazet. Film, který chtěl vidět tehdy snad každý filmový nadšenec. Nutno říci, že když bych tuto sci-fi hodnotil tehdejšíma očima, tak je to jasně za 5*. Ale dneska už jsem "přecpaný" spoustou filmů a proto u mě Terminátor malinko spadnul na žebříčku. Přesto se stále jedná o jednu z nejlepších scifáren posledních 20 let minulého století. Arnold Schwarzenegger je totálně záporný, což mu podle mě sedí více, než obrácená role ve dvojce. Také další postavy mají své neodmyslitelné místo v ději a skoro všichni herci je hrají výborně. Atmosféra se podařila Jamesi Cameronovi vybudovat skvěle a také po trikové stránce se nedá skoro nic vytknout. Čili pokud si nechcete u filmu zavařit mozek od neustálého přemýšlení "wo co gou", tak lze tento snímek jen a jen doporučit. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dusivá i adrenalinová sci-fi, kterou zub času ne a ne ohlodat. Arnold asi už nikdy nebudil tolik respektu a strachu. Navíc časové paradoxy i celý vědeckofantastický žánr by bez téhle série dnes byly úplně jinde. Nápady jako ten o robotovi, který má změnit minulost, aby změnil budoucnost, totiž občas přijdou, ale dosadit je do správného scénáře, to už je filmové umění. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Ve scéně z budoucnosti, kdy jdou bojovníci do podzemí, je nalevo vidět štáb. (GreatestFan)
  • Během psaní scénáře k Terminátorovi byl James Cameron bezdomovec. Práva prodal za jeden americký dolar producentce Gale Anne Hurd s podmínkou, že bude moci snímek režírovat. (Duoscop)
  • Oblečení Reese (Michael Biehn) i Terminátora (Arnold Schwarzenegger) se v průběhu filmu nevysvětlitelně mění. Reese nejprve ukradne kalhoty a poté dlouhý šedý kabát a tenisky, ale v další scéně je zobrazen také v tričku. Terminátor nosí v první části filmu bundu vojenského stylu, ale když se vrátí do bytu, aby se opravil, má na sobě koženou bundu, kterou nosí po zbytek filmu. (Jan.Kanak)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama