Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 336)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na to, ze se Cameron teprv zahrival a mel minimum financi, je vysledek uzasnej. Terminator je jeden z mala filmu, kde nevadi, ze ma Arnold jen drsnej vyraz, protoze k zlymu robotovi se to fakt hodi. Michael Biehn a Linda Hamilton jsou taky skvely, ale Arnold je Arnold. Oni zase narozdil od nej hrajou, a dost dobre. Hudba se povedla, skvele se k filmu hodi a main theme je skvely. Kamera je taky slusna a ani triky, na dobu kdy vznikly, nejsou nejhorsi (Snad krome sceny u zrcadla, kdyz si Arnold vyndava oko, to je hodne videt, ze to je trik). Taky je fajn, ze tu je docela dost scen z budoucnosti a jsou spravne temny. Jediny co bych filmu vytknul je logika nekterych scen. Arnold vleze do baraku a ole na stole ma pripraveny veci k operovani a takovych drobnosti je tu vic. Hlavni nelogicnost ale spociva v cestovani v case a s tim spojene vztahy jednotlivych postav (otec, syn ..). Az na tuhle vytku to je vybornej, originalni a zabavnej film, ve kterem je spousta nezapomenutelnych scen, hlavne " I'll be back." a je nejtemnejsi z cely trilogie Terminator. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Aha, tak jsem zjistila, že jsem ten film poprvé viděla až v roce 2014, tomu říkám ostuda. Jinak je docela děsivé vidět ty osmdesátkové lidi dělat osmdesátkové věci. Ale plakala jsem jako miminko, obrazy budoucnosti jsou dost působivé (sestry, které sledují v rozbité televizi hořící plamen!), Michael s Lindou jsou spolu krásní a Arnold je drahouškový. (A ještě je třeba dodat, že málokdo mě přesvědčil, že syntetizátory jsou skvělé, tak rychle (a že vůbec) jako Brad Fiedel.) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Před Terminátorem byl James Cameron neznámým začínajícím režisérem, který neskýtal žádné záruky kasovního úspěchu. Měl za sebou natáčení rutinního béčka Piranha 2, který měl mizerné tržby, a vedle toho se podílel jako asistent režie na několika kouscích, z nichž nejvýznamnější byl Carpenterův Útěk z New Yorku, kde pomáhal vytvářet speciální efekty. Cameron ale snil o velkolepé nekompromisní drsné sci-fi. Jeho scénář zaujal produkci studia Orion, a tak se mohl pustit do natáčení. Vznikla temná akční sci-fi, kde došlo ke zdařilému obsazení kyborga nastupující hvězdou akčních filmů Arnoldem Schwarzeneggerem. Původně produkce předhodila Cameronovi Schwarzeneggera jako představitele vojáka ztvárněného později Michaelem Biehnem, ale Cameron pochopil výhodu buldočí Schwarzeneggerovy tváře bez mimiky, kterému role kyborga bez nervů dokonale sedla. K tomu se přidal dynamický střih Marka Goldblatta. Dále chytrá kamera, která např. některé pohledy snímá očima kyborga, a atmosférická hudba Brada Fiedela. Postava bojového kyborga byla dílem Stana Winstona. Cameron se rozhodl diváky nijak nešetřit a mrtvolami lemuje celý příběh. Všechny tyto ingredience dohromady znamenaly obrovský kasovní úspěch a zrození hitu, který nastartoval Cameronovu hvězdnou kariéru a zároveň potvrzení postavení akční hvězdy Arnolda Schwarzeneggera, pro kterého se Terminátor stal životní rolí. Scénář obsahoval mimo jiné propracovanou časovou smyčku a rozsahem sice nevelké, ale přece jen zajímavé scény z nedaleké temné budoucnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film sa u nás premietal ešte keď sa moji rodičia ani len nepoznali, preto som ho mal tú možnosť zhliadnuť až ako desaťročný v roku ´97 a to už bol film prešpikovaný inými sci-fi a tak mi tento Terminátor nič nehovoril a nepáčil sa mi hlavne preto, že som ako 10-ročný nechápal, že Schwarzenegger hrá v zápornej roli a na konci z neho spravia franforce. No po uvedomení si vývinu filmovej tvorby, klobúk dole pred Cameronom a jeho efektami na tú dobu! Skvelá sci-fi séria tisícročia! 80%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedno jediné se mi na T2 líbilo méně. A to, že Arnold v kladném podání na mě působil spíš úsměvně, místy až jakoby parodoval sám sebe (pokud tedy zrovna nebojoval). Tenhle jeho záporák z T1 prostě nemá chybu a já trochu lituju, že další podobně zápornou roli si už nestřihl. Ale pro volební úspěch to byla určitě vhodně budovaná image. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Poté, co Terminátor (Arnold Schwarzenegger) dokončí operaci oka a nasadí si sluneční brýle, má na sobě pouze tričko, ale když jde ke své posteli, aby vytáhl zbraně zpod matrace, najednou má na sobě koženou bundu. (Jan.Kanak)
  • V budoucnosti v lidském úkrytu se některé děti dívají na vydlabanou televizi, v níž hoří oheň. Ale i malý požár by způsobil akumulaci tepla v horní části skříně, která by se během několika minut roztavila anebo vznítila. (Jan.Kanak)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama