Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 336)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

uzasne, jak se na to dívám stále znovu a znovu, moje nadšení se stále zvětšuje.. Taková přímá úměrnost se vyskytuje jen u opravdu výjimečných filmech, takže nemusím ani psát, čím se tento film u mně stal. Naprosto úžasná myšlenka, vyjádřená dokonalou režií, depresivním příběhem a akčními scénami, které nevypadají ani trochu směšně ani po tolika letech. Ve svoji době to muselo vyvolat opravdu poprask. Hlavně mimo ameriku. Arnold zde hraje ještě toho špatného bota a jde z něho hrůza. Kyle Reese se pokouší jak jen může ochránit skvělou Hamilton - Sarah Connot, jejiž postava se dá srovnávat s Ripleyovou, z které vlastně Cameron udělal stejnou akční hrdinku jako v T2 se Sarah. Jak před nezničitelným terminátorem utíkají hrdinové dál a dál a neochrání je před ním absolutně nic, začínáme spolu s nimi pocitovat děs a dno beznaděje a já osobně doufám, že naše historie neskončí až tak velkým fiaskem.. 10/10 Kult ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Více než jen legenda. Terminátorem otevřel Cameron svou kultovní výlohu vizuálních laskomin, kterou od té doby stále úspěšně rozšiřuje a dokonce vylepšuje. Úžasný dějový spád v rytmu depresivně pulzující muziky a řádně smrtonosných akčních scén vůbec nedává prostor všem obecným nedostatkům typu upovídanost či jednotvárnost, místo toho předkládá ryzí výstavu prďáckých efektů, hustých hlášek a zábavných autonaháněček, která nepřestává bavit a zároveň nám nedovoluje, abychom ji nebrali vážně. Arnold je ikonický, Michael Biehn sympatický a Cameron je sám filmařským terminátorem.... Škoda jen nevyužitého Lance Henriksena, ale tomu to rejža bohatě splatil ve Vetřelcích. 95% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

V 80.letech klasika nelegálně kopírovaných videokazet. Film, který chtěl vidět tehdy snad každý filmový nadšenec. Nutno říci, že když bych tuto sci-fi hodnotil tehdejšíma očima, tak je to jasně za 5*. Ale dneska už jsem "přecpaný" spoustou filmů a proto u mě Terminátor malinko spadnul na žebříčku. Přesto se stále jedná o jednu z nejlepších scifáren posledních 20 let minulého století. Arnold Schwarzenegger je totálně záporný, což mu podle mě sedí více, než obrácená role ve dvojce. Také další postavy mají své neodmyslitelné místo v ději a skoro všichni herci je hrají výborně. Atmosféra se podařila Jamesi Cameronovi vybudovat skvěle a také po trikové stránce se nedá skoro nic vytknout. Čili pokud si nechcete u filmu zavařit mozek od neustálého přemýšlení "wo co gou", tak lze tento snímek jen a jen doporučit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počátky veškerých akčních víkendových večerů u televize v mých dětských letech a jeden z prvních filmů, co jsem s Arnoldem viděl a dost jsem se ho bál. I proto mám radši druhý díl. Každopádně ani na jedničku nedám dopustit. To jen pro informaci, abyste si nemysleli, že jsem nějakej ten akční ignorant :) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Terminátor. Už tohle samotné slovo o deseti literách zní tvrdě, nekompromisně a nezničitelně. Přesně takový je i stroj, jenž ono označení nese. Počínaje tímto snímkem dostal pojem zabiják s přívlastky chladný, necitelný a nezastavitelný zcela nový obsah, formu a rozměr. Snad každému při zaslechnutí slova terminátor vyvstane na mysli Arnold Schwarzenegger, s nimž se nedá domluvit, jenž je naprogramovaný pouze k jednomu - k zabíjení - a za splněním tohoto úkolu jde přes všechny překážky a nenechá se ničím zastavit. V atmosféře tak husté, že by se dala krájet a s hudbou tak údernou, jak si jen člověk může představit, se rozjíždí veliký příběh o přežití a boj o budoucnost, který se stal kultem na poli sci-fi thrillerů a zanechal v tomto žánru nesmazatelnou stopu, po níž se ještě řadu let kráčelo (a snad i kráčí dodnes). Když Arnold pronesl slavnou hlášku "I'll be back", tak nelhal. Vrátil se velkolepě a to hned několikrát. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Režisér James Cameron si na snímku vyzkoušel i leccos, co chtěl později využít ve svém dalším filmovém počinu – Vetřelcích (1986). Příkladem prý může být scéna, v níž se Sarah Connor (Linda Hamilton) plazí mezi stroji. (Azurovydrak)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama