Reklama

Reklama

Daleká cesta za domovem

  • Velká Británie Watership Down (více)
Trailer

Animovaná klasika, natočená podle románu, který uchvátil celý svět. V tomto okouzlujícím filmu, natočením podle bestselleru Richarda Adamse, ožívá nadčasová klasika. Leonard Maltin nazval tento půvabný film, určený divákům všech generací, "jedním z nejlepších... animovaných filmů, jaké kdy vznikly!" Mezi zvlněnými kopci a pokojnými loukami Anglie žije společenství králíků. Když je ale jejich nora ohrožena, uteče malá skupinka statečných králíků do neznámé krajiny, aby našla nový domov. Pod vedením vizionářského Lískáče, odvážného Hlavouna, chytré Borůvky a čestné Břízy musejí na své pouti čelit skličujícím výzvám a použít všechnu svou sílu a obratnost, aby přežili. Během svého putování získají podivného přítele - osamělého racka jménem Kejhal - a utkají se se zlým generálem Kostivalem, krutým vůdcem jiné nory. Režisér Martin Rosen vypráví příběh z velké části z perspektivy králíků, takže se s každým z nich můžeme identifikovat. Daleká cesta za domovem, plná vzrušení a dobrodružství, je napínavým, vzrušujícím příběhem, oslavujícím tradiční hodnoty jako jsou loajalita, odvaha a duch. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Výtečný napínavý příběh o hledání nového domova, který mě natolik uchvátil svou atmosférou, že jsem úplně zapomněl, že vlastně sleduji kreslený film... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem četl už jako dítě, zrovna v roce, kdy jsem se dostal na gympl a naprosto mě uchvátila a stejně tak i tento film. Je pravda dost zjednodušený nejen co se týká vedlejších dějových linií, ale hodně i po té hlavní. To ale neznamená, že by to nebyla skvělá pohádka. Kresbičky jsou opravdu pěkný, v hodně podobným stylu, jako má Myiazaki, a protože tu nekreslí lidi, ale králíky, jsou hodně reálné. Ale je tu pár věcí, co se mi nelíbily. Občas totiž je to zjednodušení příběhu tak markantní, že předlohy neznalý divák se ztratí. V knížce používali králíci výrazy ze své řeči (hrak=bobek, silflej=noční pastva, hrér=číslo nad 5, lendri=lasička, vomba=liška...) velice často a tak to bylo čtenáři jasné. Jenže tady nikdo nic nevysvětluje a prostě to rovnou použije, stejnětak jejich jména v králičtině jako Tlauli=Hlavoun atp. Neznalý divák se tedy nutně musí ztrácet. Další problém, který povstává ze zjednodušení je, že králíci ve filmu nemuseli vůbec překonat nějak obrovská úskalí ani vynaložit příliš velké úsilí. Tady to prostě vypadá, že šli na trochu delší procházku a zažili pár dobrodružství. A taky se mi nelíbí nevyužité režijní možnosti, třeba když se objeví kapitán Cesmína a volá na Tlauliho, kterej si myslí, že jde Černý králík z Inlé (Smrtka). Přidat dvě minuty, ve kterých by si králíci vyprávěli příběh o El Hréranovi a Černém králíku z Inlé, do kterýho by se náhle připletl Cesmína, to by bylo opravdu efektní a pro menší děti i dost napínavé (a bylo by to jako v kníížce). Jenže takto to opět nevyzní. Prostě, příběh i zpracování je skvělý, jenže ho příliš zjednodušili. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Skvelý nápad, veľmi dobrá animácia a napínavá atmosféra (posledné minúty sú neuveriteľné). Naviac - krásna pieseň Bright Eyes od Arta Garfunkela. Tempo je však občas zbytočne ťahavé. 85% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Chvílemi docela nervydrásající animovaný film s pár až hororovými scénami, který bych přirovnal k Farmě zvířat, byť není nositelem takových myšlenek. Racek byl velmi vtipnej. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Předlohu i její pokračování jsem četl a tento kreslený film se jí docela drží, ale není to jednoduché, obsáhnout mnoha set stránkový košatý a nesmírně napínavý děj do pouhopouhé hodiny a půl. Z příběhu vlastně zbyla jen absolutní kostra, naprostý základ osekaný o všechny drobné odbočky. Naštěstí film zachovává určitou brutalitu předlohy, mnoho králíků zde umře, krev teče v jednom kuse. Spíše ze sympatií k tvůrcům hodnotím vysoko (je mi jasné, jak by si s tím poradil Disney), uvědomuju si, že to o moc lépe na malé ploše 90 minut udělat nešlo. Formát seriálu by se hodil lépe. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka o partě králíků, kteří cestují za lepším domovem. Film má skvělou atmosféru, kterou podporuje hlavně parádní hudební podkres od Arta Garfunkela (zvláště pak skladba Bright Eyes). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzásadnějších knih mého dětství. Ne, že bych ji v dětství četla, ale moje sestra ji milovala a měla jsem slíbeno, že až toho budu hodna, budu si ji smět též přečíst. Pracovat na sobě se vyplatilo, dnes již patřím mezi osvícené, kteří Dalekou cestu četli. Film knihu zjednodušuje, ale i tak filmová Daleká cesta zůstává krásným dobrodružným filmem o naprosto úžasných zvířatech. Typický film pro celou rodinu, protože tohle se musí líbit každému. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Slabinou Rosenovy adaptace je, jak už napsal Monolog, značně zjednodušený příběh, který působí až příliš rozdrobeným dojmem. Přesto si tato mýtotvorná alegorie o pouti do zaslíbené země zaslouží vekou pozornost, protože je opravdu jen málo celovečerních animovaných filmů, které by s podobnou otevřeností (a moudrostí) zobrazovaly krutě krásný koloběh života. A nejen toho zaječího. Kresba krajiny je sama o sobě také na vysoké úrovni a když k tomu připočtete i povedenou hudbu, máme tu snímek, se kterým se může měřit jen máloco. Adamsova Daleká cesta za domovem byla pro mne v dětství neuvěřitelným čtenářským zážitkem (srovnatelným jen s Endeovým Nekonečným příběhem) a já jsem rád, že jsem si ho po tolika letech mohl znovu připomenout. Krásná kniha a krásný film. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Uz od uvodnej sceny zobrazujucej mytologiu mi bolo jasne, ze to bude kvalitka. A naozaj bola. Ale vidiet to ako decko, tak to asi uplne nerozdycham. Tradicne rozpravkove putovanie je totiz ozvlastnene dost drsnymi a krvavymi scenami. 8/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dokonalé přenesení lidských vlastností do houževnatého králičího společenství, bezpochyby jeden z nejzásadnějších a nejkrásnějších animovaných filmů sedmdesátých let, který dodnes nahání husí kůži tou bezprecedentní syrovostí zvířecího světa, kde každý může být zabit každým, bez větších ohledů na vyjukané předškolní publikum. Příběh se nese v magické atmosféře, která místy odbíhá až k hororovým výšinám, a je chytře vyvážen humorem, fantastickými motivy a dojemným soundtrackem, jemuž vévodí veleslavná píseň Bright Eyes od Art Garfunkela. Jednoduchá animace si stále udržuje své kouzlo, postavy si zamilujete nebo alespoň navždy vryjete do paměti (tak děsivý záporák snad nebyl ani v Jamesi Bondovi) a vše korunuje parádní český dabing.... Seriál jsem v mládí zbožňoval, tenhle jediný film se mu hravě vyrovná. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, a stejně jako o filmu jsem o ní do před-včerejška ani neslyšel. Vím jen, že tenhle animák by měl patřit (nejspíš i patří) do světového fondu klasik, protože ten příběh je perfektní a zpracování taky. Málokdy se najde něco, co je v podstatě pohádka a na druhou stranu vypadá téměř realisticky, a to při zachování smutně melancholické atmosféry s jiskrou naděje na konci. V mých očích dokonalost. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hezké zpracování výborné knižní předlohy, určené zdaleka nejen dětským čtenářům a vypovídající o řadě nadčasových témat. Monolog ve svém komentáři uvedl několik výhrad s kterými se dá určitě souhlasit a našli by se i dalšít, to ale nic nemění na celkovém dobrém dojmu z této adaptace a pokud přivede menší čtenáře k Adamsovu románu, je to jenom dobře, Pán Frix s vámi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dost depresivní a drsný animák o nebezpečné cestě společenství králíků. Rozhodně bych film neoznačil za pohádku ani fantasy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Animovaná verze románu Richarda Adamse o putování zaječí rodinky, nucené hledat vlastní domov. Nelekněte se – úvodní část vypadá animovaná jak od dítěte, ale jde o legendu, proč zajíci před každým utíkají – až poté začne samotný, poměrně nudný a nezáživný děj. DVD: Bonus nabízí disk pouze jediný – trailer. DS: JL: Film 2/4, Bonusy 1/4, Zvuk 2/4, Obraz 2/4 ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Daleká cesta za domovem patří mezi mých TOP 5 dětských knih. Bohužel filmové zpracování mě zas tak moc neoslovilo, rozčaroval mě až moc zjednodušený příběh a pořád jsem se musela uchychtávat kvůli té animaci. Taky chybělo nějaké větší napětí (a že knížka je napínavými scénami prošpikovaná od začátku do konce). Navíc divák neznalý předlohy (Je vůbec někdo takový z těch co film viděli?) by se asi rychle v ději ztratil. A z chudáka Pětíka udělali neurotického paranoika... ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Auto v zaječí řeči je "hrududu" aneb dobré vědět. Musí se nechat, že je to dost propracované v rámci konverzace, jelikož neřeknou "for God sake" ale "for Frix sake", protože ten Frix je jejich tvůrce a spousta dalších detailů. Avšak je to docela brutální pohádka - např. když se tam jeden z nich chytí do oka a z huby mu teče krev, nebo jak tamtu odnesl orel.. prostě hodně drsné a teda mému někdy-budoucímu-dosud-díkybohu-nesplozenému dítěti bych to nikdy nepustila. Nejlepší postava? Zaručeně ten pták Kehar nebo jak se jmenoval - "We help you" - "Piss off." a můžeme jen hádat, co myslel tou Big Wateeer, že?! P. S. Knihu neznám a ani jsem o ni v životě neslyšela, ale pochybuju, že si to budu chtít přečíst takový krvák ty vole, je ale pravda, že bych snímek možná více pochopila, protože tady bez vysvětlení byly házeny různé pojmy a postavení a označení a já vůbec nechápala. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Oproti knížce dost zjednodušené. A to nejen děj, to bych ještě chápala. Ale celá králičí mytologie se scvrkla do úvodní scénky o vzniku tisíců nepřátel, králičí výrazy se používali jen nepatrně a obávám se, že bez znalosti předlohy bych asi tápala co je např. hrar. A celé to dobrodružství bylo tak nějak málo napínavé. Na druhou stranu jsou i horší adaptace skvělých literárních předloh a animace byla příjemná. ()

Reklama

Reklama