Reklama

Reklama

Jižní Afrika 1879. S ultimátem, které není možno dodržet, vyprovokuje Sir Henry Bartle Frere (JOHN MILLS) domorodé kmeny Zulů k ohromující ozbrojené agresi. Na základě falešných informací domnělých zajatců, činí generál Lord Chelmsford (PETER O´TOOLE) fatální chybné rozhodnutí rozdělit britské oddíly. Colonel Durnford (BURT LANCASTER) je nakonec konfrontován s mocnou přesilou. S jistou smrtí před očima bojuje se svými lidmi až do poslední vteřiny. Na konci bitvy stojí ničivá porážka britské koloniální armády, způsobená 25.000 odhodlaných válečníků kmene Zulů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

kitano 

všechny recenze uživatele

Pribeh o tom, ako raz nobl anglicania prisli do afriky aj so svojim striebornym servisom.....a odisli s dlhym nosom :) Skutocny historicky velkofilm, ktory ani minutu nic nezostava dlzny tomuto zanrovemu zaradeniu. Jeden z filmov, ktore by som naozaj rad videl na velkom platne. Presuny obrovskych armad po nedohladnych africkych planach su nemierne posobive. A to je este umocnene faktom, ze armadu smozrejme nenahradzaju ziadne efekty, ale su to skutocne masy ludi. Poviem vam, ked jeden anglicky velitel vyjde na kopec a vy spolu s nim prvy krat uvidite monstroznu armadu Zulu rozlozenu okolo jazera, to je fakt nadhera. Tou skvelou hudbou a obrovskymi planavami mi pripomenul zanrove filmy ako napr. Vinnetou, za co som velmi rad, pretoze nepoznam vela kuskov, co mi ponukli podobnu skvelu, dobrodruzne ladenu atmosferu ktora ma vtiahne, a zo mna sa stane jeden z tychto jazdcov s vetrom vo vlasoch, cvalajucich po nedohladnej divocine. (9/10) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film působí jako chladnokrevná rekonstrukce jedné hodně zbytečně prohrané bitvy. Pokud je někdo fanda do vojenství, tak musí být nadšen, protože film nechává vhlédnout poměrně hluboko do útrob anglické vojenské organizace té doby. Detaily ze zásobování proviantem, či střelivem, nebo kolíkování dostřelu, dělají film realisitckým. Nazvdory tvrzení některých příspěvků zde, se mi válečné scény zde zdály velice povedené. Myslím, že režisérovi se dojem masy lidí podařilo vytvořit znamenitě, obzvlášť pokud divák sleduje film v původním širokoúhlém formátu bez ořezu. Britové jsou zde vykreslení jako stateční, nicméně povětšinou tupí a zpupní válečníci, jejichž systém boje se s tím jak dostávají výprask stává čím dál tím více úsměvnější. Snad jedinou nevýhodou tohoto filmu je přísná až neutralita. Ano je zde pár kladných a záporných postav, ale přeci jen zde není žádný faktor, nebo osobní rozměr, který by vzbuzoval emoce. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Konflikt anglických vojáků s africkými domorodci z kmene Zulů, není pro filmaře ani diváky nijak zvlášť zajímavý, ale pokud bych měl doporučit, určitě se spíše podívejte na snímek "Zulu" s Michaelem Cainem, který je po všech směrech zajímavější a velkolepější. Toto působí spíše, jako televizní variace na dané téma. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Úsvit Zuluov, tak ako bol nakrútený, ma nemal šancu niečím zaujať alebo prekvapiť. Po expozé, v ktorom boli naznačené charaktery a názory niektorých osôb, bol celý zvyšok filmu o bojovom strete Angličanov a Zuluov. A práve v ňom vznikol problém, pretože bojové scény boli ukazované per partes a viackrát sa opakovali. Nepodarilo sa využiť tisíce komparzistov na vyvolanie hrozivého pocitu z nezadržateľne sa valiacej masy Zuluov na lepšie vyzbrojených, ale predsa len málopočetných Angličanov. A napriek tomu, že Angličania dostali na frak, je celá bitka videná anglickými očami. Druhá strana je anonymizovaná do amorfnej hordy divochov. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak se kdysi točily historické velkofilmy. Krásný kontrast dobové viktoriánské načančanosti a tvrdé reality. Scéna na zahradní slavnosti, kde všichni mluví vznešeně a představují si vedení války v bílých rukavičkách skvěle vyjadřuje dobovou mentalitu vyšší společnosti, pocit nadřazenosti a neomylnosti. Bitva na konci natočená hezky postaru, se spoustou komparsu, působí mnohem opravdověji než počítačem namnožené armády dneška (I když do Bondarčuka tomu něco chybí). Líbí se mi scéna, kde seržant, který vydává munici, pomalu odšroubovává víka, zatímco vojáci na něj řvou aby přidal. Škoda, že takhle se už dnes netočí. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (12)

  • Peter O'Toole byl zraněn, když se převrátil s autem, které řídil. (Cheeker)
  • Dva jihoafričtí komparzisté se zabili během nehody autobusu, který se převrátil. (Cheeker)
  • Bob Hoskins dostal během natáčení infekci od parazita. (Cheeker)

Reklama

Reklama