Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will Andersen (John Wayne) je stárnoucí rančer, který se náhle ocitl ve složité situaci. Právě, když potřebuje hnát dobytek do města, mu jeho honáci sdělí, že dávají výpověď. V horách se totiž našlo zlato a oni by nechtěli být poslední, kdo se k nalezištím dostane. Sehnat nové honáky je v této situaci vyloučeno, a tak Andersen na radu svého přítele navštíví místní školu, kde najme skupinu chlapců, kteří mu mají se stádem pomoci. Putování plné psychicky i fyzicky náročných situací z malých kovbojů postupně udělá skutečné kovboje... (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Historik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je to film, který potřebuje vstřícného diváka. Není to tak úplně normální western, je to western pro mládež, jak už tu bylo řečeno. A ten konec, kdy kluci vystřílejí bandu padouchů jako by to dělali denně, to je hodně neuvěřitelná scéna. Ale jak jsem říkal, když se najde vstřícný divák... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nezvyklý western, jehož hrdiny nejsou sveřepí honáci, ale chlapci, kteří se sveřepými honáky teprve stanou. Scénář možná na některých místech skřípe, jenže to je v tomto případě zanedbatelné. Wayneovi role otcovského zestárlého předáka Železné zadnice sedí jako šitá na míru a taky je to vidět. Většina kluků hraje fakt dobře (ne jak děti u nás dnes) a hlavní padouch Bruce Dern byl vždycky parchant (tedy aspoň pro mě) a tím tenhle snímek jenom získává. Pravda, finální přestřelka, kdy tlupa ratolestí rozstřílí o nic menší tlupu pistolníků a rváčů na cucky je trošku přehnaná (nehledě už na jemně syrovější průběh), ale svým způsobem do filmu sedí. Proč? Hlavním tématem je totiž přeměna ušmudlaných bojácných písklat na tvrdé silné muže, kteří vyrvali Ameriku z prachu prérií, jak se říká. Tahle krátká cesta jim dala do budoucího života mnohem víc, než celých předchozích třináct let. Roscoe Browne jako černý kuchař už jen dotváří příjemnou atmosféru, která se sice v drama změní jen dvakrát, ale zato fatálně. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Až do chvíle, kdy ve filmu zemře důležitá postava (nechci spoilerovat, ovšem po zhlédnutí bude každému divákovi jasné, kterou jsem myslel), se mi Malí kovbojové zdáli na 5*. Poté mi už snímek přišel poměrně přitažený za vlasy, avšak pod 4* nemohu s hodnocením jít díky skvělé hudbě, vynikajícímu Johnu Wayneovi - souhlasím s kritikem Rexem Reedem, že tu podal jeden ze svých nejlepších výkonů - dále díky příjemnému prostředí, dávce napětí a humoru, ale také některým vedlejším postavám - kuchaři Nightingerovi, hlavnímu záporňákovi či Cimarronovi. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

BIG MOUTH DON'T MAKE A BIG MAN!!! Klasická John Waynovka chtělo by se říct, ale není to až tak úplně pravda :následující komentář obsahuje spoiler: Postava pana Andersena je samozřejmě typický Wayne, ale ostatní je opravdu originál. Banda dětí žene krávy překrásnou krajinou a člověk by si myslel, že to bude hrozně nudná rodinná dobrodružná cesta. Jaké bylo ovšem mé překvapení, když jedno z dětí bylo zamačkáno do bahna a exkrementů neklidného stáda. Opravdu jsem zíral s otevřenou pusou a připadal jsem si, jako zívající pekař vstávající uprostřed noci, aby si člověk ráno při cestě do práce mohl zakoupil v jednotě čerstvé pečivo. Scénu ukládajícího tělíčka do hrobu jsem opravdu nečekal a mrzí mě, že ve filmu vůbec je. Kluci měli být spolu až do konce. Dalšího pekaře jsem prožíval, když zemřel John Wayne a třetí WTF, byl závěrečný bloody revenge v podání kluků. Tohle opravdu nebyl rodinný film, ale čistokrevný western. WE'RE BURNIN' DAYLIGHT! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 5/10 Efekty 7/10/// +dobrodružný western, herci, příběh –ne tak výrazná hudba/// Pozor, trochu spoileruju. Tenhle western mě do sebe vtahoval stále více a více. Až jsem nečekal takovou kvalitu. Z počátku se tváří jako (konečně) první mírumilovný western, ovšem to by byla chyba, ve své podstatě je drsný. Co je důležité, tak to, že jsem si ty chlapce celkem zamiloval. Scéna kdy hlavní záporák sejme zezadu hlavního hrdinu je dost silná na to abych cítil stejnou pomstu jako chlapci. A to že se tito kluci o tlupu zhruba 12ti chlapů postarali je celkem uvěřitelná (zpočátku jich potichu pár odstranili a takticky ten zbytek nalákali a postřílely). Finální zúčtování je tedy husté. Jinak Roscoe Lee Browne je ve své roli velice fain. Prostě v pohodě film/// Celkem 71%/// ()

Galerie (98)

Zajímavosti (6)

  • Robert Carradine v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Filmový kritik Rex Reed napsal: "Jako by se v Malých kovbojích spojily všechny síly, které Johna Waynea činily dominantní osobností i velkou filmovou hvězdou. Ten starý mizera umí hrát." (cheyene)
  • "Netradiční a úchvatné. Dobře zahrané a krásně natočené." Právě tohle napsal o filmu Geoff Andrew z Time Out Film Guide. (cheyene)

Reklama

Reklama