Reklama

Reklama

Tom Horn

  • USA Tom Horn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou tragického příběhu je bývalý vojenský zvěd Tom Horn, který se proslavil tím, že zajal legendárního apačského náčelníka Geronima, a později se stal jedním z úspěšných lovců lidí. Stárnoucího, unaveného pistolníka vyhledá ve Wyomingu rančer John Coble, který mu nabídne práci. Jménem dobytkářů ho najme, aby našel a zlikvidoval početné zloděje dobytka, kteří sužují kraj. Rančeři mu slibují naprostou podporu, ale pouze pod podmínkou, že jeho pověření zůstane utajeno. Tom souhlasí a pustí se do práce. Brzy se mu podaří najít stopu a vypátrat několik zlodějů, které postupně postřílí. Jak na jeho pažbě přibývá zářezů, ubývá v kraji krádeží, a tak se postupně stává největším problémem dobytkářů sám Tom Horn. Aby nevyšlo najevo, pro koho vlastně pracuje, rozhodnou se ho dobytkáři zbavit. Zanedlouho je zastřelen patnáctiletý syn chovatele ovcí Nolta a vše je narafičeno tak, aby stopy vedly k Tomu Hornovi a poslaly ho na šibenici. Tom je zatčen, souzen a pochopitelně odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu sice uprchnout, protože však nemá koně, neuteče daleko a je opět dopaden. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (90)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Umierajúci Steve McQueen a umierajúci žáner v takmer nesmrteľnej westernovej klasike. Odsýpa to, scenár je výborný, herci takisto, réžia prakticky bez výhrad, strih na svoju dobu dokonca excelentný. Len ten záver je na film, ktorý vlastne po celý čas nijako výrazne nevybočí zo žánrových pravidiel, snáď až príliš krutý a zanechá v človeku veľmi zlý pocit. Do poslednej chvíle som tomu sympatickému "buranovi" s winchestrovkou držal palce, ale už od okamihu, keď mu zabijú koňa, je jasné, že toto nedopadne dobre... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Trošku netypický western se Stevem McQueenem, kterému v době natočení zbývalo jen několik měsíců života. Přes svou nemoc podává výborný výkon a důstojně se tak loučí s diváky, kterým působil svými filmy radost. Děkujeme Steve! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $9,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Film podľa skutočných udalostí odohrávajúci sa v roku 1903, keď si dobrácky farmári objednali vtedy slávneho cowboya Toma Horna, ktorý ako dobrák im odstránil z cesty zlodejov kráv a jemu sa tým pre zmenu neskôr odvďačili odsúdeným na smrť. Steve McQueen na sklonku svojej kariéry v ďalšej nezabudnuteľnej úlohe, ktorej dodal silnú osobnosť, šmrnc drsnáka a dojem výborného strelca na pohľadanie. Na celej ploche príbehu dokázal svojou charizmou upútať tak, že ostatné postavy prídu prehliadnuteľné. /85%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Tom Horn byla dle dostupných informací reálná slavná postava Divokého Západu, jejíž sláva začátkem 20.století vybledla tak, jak zevšedněl Západ. Film popisuje konec Hornovy kariéry, kdy se živil jako najatý lovec zlodějů dobytka. Tak dobrý, že všude bylo zanedlouho plno zabitých zlodějů. Jeho brutální metody se však znelíbily místním občanům a Tom Horn musel být odstraněn. Paradoxně film je i předčasným koncem herecké kariéry Steva McQueena, který na dokončení filmu velmi spěchal, neboť umíral na rakovinu. Filmově jde o sotva průměrný western, který vylepšil svým charismatem slavný Steve. Takže McQueen nechť dostane milost, Toma Horna pověsíme. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FZA-NPgelIo ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tom Horn je film dvou teček. Zakončuje se jím filmová kariéra legendy americké kinematografie Steva McQueena a zároveň je to snímek, který symbolicky ukončuje jednu éru žánru westernu. Po jeho realizaci se americká studia po celou dekádu westernu vyhýbala a vrátila se k němu až slavným Tancem s vlky. Z obou úhlů pohledu je to film tak nějak unavený. McQueen jako velký profesionál nehraje špatně, ale chybí mu už jeho pověstná jiskra. Je zkrátka cítit, že už musí tvrdě bojovat sám se sebou a svou nemocí. Pokud jde o scénář a realizaci, je to standardní průměrný kousek, který mi v hlavě dlouho neutkví, a jediná zásadní otázka, která mně při sledování přišla na mysl, byl údiv nad tím, jak komplikovanou a potenciálně rizikovou cestu k odstranění Horna jeho nájemci zvolili. Daleko jednodušší by byla finanční "kompenzace" nebo kulka ze zálohy. Celkový dojem: 55 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov, ktorý vykresľuje definitívny zánik éry Divokého západu, na ktorého konci sa ocitol aj Tom Horn. Zarytý pištoľník, ktorý ochraňoval právo starým spôsobom, s puškou v ruke a bez zľutovania. Nástup nových metód v tejto oblasti sa mu však stali osudnými. Steve McQueen na sklonku svojho života podáva veľmi presvedčivý výkon (scéna, keď uteká z vezenia potvrdzuje, že do svojho výkonu vložil celý svoj život), réžia je obozretná, dáva priestor aj charakterovým črtám. A hlavne v postave Toma Horna je dôveryhodne vyobrazená túžba po slobode, fyzickej i duševnej. 80%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že do toho, abych údivem zapoměla zavřít pusu trochu chybělo. Bylo opravdu zvláštní sledovat Steveho v jeho posledním filmu a vědět, že to má " za pár " ...... Hrál perfektně jak si ho člověk pamatuje ikdyž jsem si přála jiný konec, šťastnější. Pokud to mělo být natočeno ale podle skutečné postavy a historického faktu, že ho opravdu pověsili, tak to jinak skončit nemohlo, to je jasné. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Western plný loučení a neradostné atmosféry o konci několika legend - Toma Horna, divokého Západu a v neposlední řadě samotného Stevea McQueena. Pomalý, minimalistický, bez zbytečných slov a gest, svou syrovostí a vyzněním důstojný odkazu slovutného Sama Peckinpaha. Co zbývá dodat na závěr? Vlastně nic, tady jsou další slova jaksi navíc. 90%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdrsnějších a nejstylovějších westernů všech dob. Ne snad pro nějakou brutalitu či potoky krve, ale pro celkové vyznění a syrový závěr. Filmová rozlučka legendárního Steva McQueena, který už se bohužel premiéry filmu nedožil. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný příběh natočený na základě skutečné události o lovci a hrdinovi starého západu. Tom Horn byl muž s jehož koncem odešel i Divoký západ. Při sledování charismatického Steve McQueena můžeme litovat, že mu nebylo umožněno žít déle a obšťastňovat diváky svým umem i v dalších filmech. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Poslední western Steva McQueena, který bych zařadila k těm lepším (příběh, počet mrtvých, závěr atd.). Nejsem zrovna fanynkou tohoto žánru, takže to berte jako kompliment.;-) ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Sledovat tu jistou nepřehlédnutelnou paralelu mezi unaveným (životem) přesto stále (až do okamžiku smíření se) bojujícím T. Hornem resp. S. McQueenem (se svojí postupující nemocí) je (alespoň pro mě coby velkého McQueenova fanouška) zážitkem notně bolestivým, nikoliv však nepůsobivým. Přestože Tom Horn zcela jistě není tím nejlepším v jeho bohaté filmografii a osobně si ho budu nadále raději pamatovat jako věčně usměvavého „snílka“ plného života- „velkého útěkáře“, (ať už ze spolupráce s J. Sturgesem, F.J. Schaffnerem popř. S. Peckinpahem), rozhodně se (i) za tenhle filmový odchod ze scény stydět nemusí. (Nevím, jak ve vašem případě, ale za sebe upřímně prohlašuju: „to nastalé ticho při (resp. po) závěrečné scéně, by se dalo krájet a mazat na pořádné krajíce“....). Další zářez do vymírající generace „správnejch a férovejch chlapů“ a přestože to slovo resp. spojení ze srdce nenávidím, v případě Stevea (rád) udělám vyjímku. Ostatně tady padne jako prdel na hrnec...... 7.11. 1980 naposledy vydechl “King of cool“. P.S. název snímku bych (lehce) poupravil: „Tom Horn – volání (z) hor“. 75% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj western môže ponúknuť nadčasové myšlienky a metafory, ako dokazuje práve Tom Horn. Asi bolo jednoduchšie sa zbaviť nepohodlného človeka v období, kedy neboli nablízku forénzni detektívi a narafičiť naňho zločin. Neskôr a dnes sa tí hore zbavujú tých nebezpčných pre systém elegantnejším a zároveň komplikovanbejším spôsobom, princíp je ale rovnaký. Ide jednoznačne o film Stevea McQueena, ktorý už nepôsobí v pokročilejšom veku tak neohroziteľne a maskulínne, zároveň je ale sympatickejší a vyžaruje z neho životná múdrosť. Nikto iný by si tak postavu smoliara Toma Horna nevychutnal. Prídomky "dobrodružný a romantický" z popisky k filmu by som príliš nezveličoval, Tom Horn je temný, pomalý a depresívny western a málokto z hrdinov považuje činnosť, ktorej sa venuje za dobrodružnú a vzťahy za romantické. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Je třeba zabít Toma Horna" , ano, podobnost s Michálkovým válečným dramatem je naprosto zjevná. Nepodezřívám však našeho pana režiséra z plagiátorství a dokonce ani z volné inspirace, ony totiž lidské charaktery jsou stejné už od Lucy z Afriky či Adama a Evy z Edenu. Jak se to jen o lidech říká ? Nic podlého nám není cizí?... Skvělý příběh o umírajícím Divokém Západě s vynikajícím Stevem McQueenem v jeho poslední roli. Drsný a vcelku akční western se přehoupne v smutné a snad ještě drsnější drama o muži, který chce jen najít svoje místo ve světě, kam už nepatří. Naděje prý umírá poslední, první jsme totiž na řadě my. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalý, ale zajímavý western o neohroženém lovci lidí, který je využit a následně postaven před soud, když se stane nepohodlným. Jedna z posledních rolí Stevea McQueena. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce, já dávám poslední odvedené roli Steva za pět. Myslím, že tento pozoruhodný western zaslouží lepší ohodnocení, než jakého se mu tady na ČSFD dostává. Film podle skutečné události (i když ve skutečnosti asi Tom Horn nebyl takový citlivý sympaťák) má děj i výborné obsazení. Kdo tento film neviděl, bude na jeho konci v rozpacích z neobvyklého vyvrcholení. ()

Reklama

Reklama