Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku nie príliš zaujímavý western sa rozbehne v celkom krvavý filmový zážitok pripomínajúci westerny Sama Peckinpaha. Vo svojom jadre ale ide skôr o návrat k žánrovým koreňom. Vykreslenie indiánov ako krvilačných beštií je predsa len viac relativizované, najmä ale k faktu, že bieli sú v podstate takí istí, čo nemusí byť pre každú postavu filmu jednoduché prijať. Navyše sledujeme aj plnokrvné dialógy s pôvodnými obyvateľmi Ameriky a jeden z pomocníkov skupinky prenasledujúcu vraždiacich maniakov je taktiež Apač. Skrátka Aldrich mal veľké skúsenosti s réžiou mnohých filmov, takže jeho western je aj kvalitne remeselne spracovaný a prinesie občas nejakú tú zaujímavú filozofickú myšlienku. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kvalitní western nepostrádající napětí jak v prvním plánu honičky za uprchlou indiánskou tlupou, tak v druhé rovině psychologické bitvy mezi čerstvě vyškoleným předpisovým poručíkem, zkušeným traperem a indiánem, jejichž vidění světa je natolik odlišné, že hledání průsečíků je samo o sobě zajímavým dramatem. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Uměl bych si představit, že se jedná o Lancasterův vrcholný westernový okamžik. Jeho postava zkušeného stopaře dává k dobru nepřebernou porci rad, kterými se nezkušený poručík zpočátku zdráhá řídit. O tomhle westernu jsem nikdy neslyšel a čekalo mě velké překvapení, jak realisticky jsou zde Apačové vykresleni. Tahle výprava za uprchlým Ulzanou rozhodně nuda není. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nemal som to šťastie, aby som tento western zhliadol v čase, keď v tv boli "Winnetouky" najväčším hitom. Ak sa ale teraz, po vyše dvadsiatich rokoch zamyslím, tak asi pre nikoho by nebolo príjemné, možno ani uveriteľné , vidieť zrazu Apačov ako nemilosrdných, smradľavých vrahov, ktorí neváhajú zabiť kohokoľvek, kto im skríži cestu. Netradične surovo a krvavo pôsobí ich šialená jazda a zrazu vidíte úplne iný pohľad na indiánov a vnútri cítite, že tento obraz je podstatne reálnejší ako dobrí indiáni s Winnetouom na čele. Príbeh je úplne jednoduchý, ale výnimočným ho robia výborne prekreslené charaktery postáv, hodnoverné dialógy, taktika a vyčkávanie na to, kto urobí chybu ako prvý a vlastne celkove zobrazenie honu na indiánov, ktorí sa "utrhli z reťaze". No a samozrejme výborný Burt Lancaster v hlavnej úlohe. Čo viac si želať od westernu.... Chvíľu som uvažoval nad plným hodnotením. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Drsný western, v němž není nouze o krev, střílení a vraždění. Indiáni zde vystupují jednoznačně záporně. Děj je zajímavý, poutavý a ke konci i napínavý. Hlavní hrdinové jsou docela symapatičtí, nejvíce pak McIntosh, Ke-Ni-Tai a seržant. Naopak mladý poručík mi příliš sympatický nebyl, ale ve spojitosti se zkušenými tvořil dobrou sestavu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Rozpočet byl 1,2 milionů dolarů a filmování trvalo 7 týdnů, o 3 - 4 filmy méně než většina Aldrichových filmů. (liquido26)
  • Podle dohody z roku 1937 nesmí být při natáčení ublíženo zvířeti, a proto musely být z britské DVD verze odstraněny všechny záběry koňů padajících přes natažené dráty. Někteří kaskadéři však tvrdí, že tento kousek lze provést, aniž by bylo zvířeti ublíženo. (liquido26)
  • Robert Aldrich v soukromí přiznal, že s konečnou podobou filmu není příliš spokojen. (liquido26)

Reklama

Reklama