Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temná a surrealistická komédia Severania sa odohráva na zašlom sídlisku v 60. rokoch. Zatiaľ čo sa z matky mladého chlapca Thomasa pomaly stáva svätica a jeho otca napĺňa nezvládateľná frustrácia, Thomasa začnú pohlcovať udalosti vo večernom spravodajstve. V tomto úteku pred realitou ho podporuje poštár Plagge, ktorý prečíta všetku poštu a pozná všetky bizarné a intímne tajomstvá excentrických obyvateľov sídliska. (Edisonline)

(více)

Recenze (26)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ha, sleduji! Číhám a špehuji! Aneb stal se ze mě náhodný stalker. Proč? Protože Alex van Warmerdam se ho rozhodl ze mě na necelé dvě hodiny udělat. Sleduji Alexův film se všemi lehce vyšinutými, ale často jedinečnými postavičkami v jednom prazvláštním zapadlém městečku a říkám si: je to tak divný sled absurdních situací, že mě asi brzy přestane bavit, jak se mi to stalo u Roye Anderssona a jeho Ty, který žiješ. Sleduji dál a zjišťuji, že jsem si v sledování lidiček našel u Alexe zálibu mnohem více, než tenkrát u Roye, i přes absenci dixielandu to má tady jednoduše na každém koutě veselší a také je tu poblíž škola, v níž je dělat jakoby nic nejsnadnější. Můžete být tedy: I. stalkerem preferujícím jedno místo s trvalejší polohou, např.: a) propast v lese, b) jezero u lesa, c) skříň, d) prostor pod stolem s ubrusem, e) ulici s výhledem přes výlohu, f) obyčejné místo ve škole u okna, g) jakékoliv další místo dle vlastního výběru... nebo II. stalkerem pohyblivým, ať už pěšky nebo třeba, jako pan Dikke, s motorkou. Důležitou vlastností je však pro stalkera trpělivost. Trpělivost, díky níž jsem se ze zdánlivě nekonečné série drobných příhod a absurdit (ne, že bych si stěžoval, nakolik byly od první chvíle často velmi zábavné i napínavé...) dočkal postupně několika souvislých, propojených a nápaditě, často černohumorně vygradovaných příběhů. A byl jsem o to více spokojen, když jsem s překvapením zjistil, že nás na té ulici je najednou celá hromada sledujících, doslova jako v kostele, a hromadně u toho sledování držíme palce v relativně šťastný konec jednoho malého, leč divokého rodinného dramatu. Ten název je příhodný, protože po stránce humoru si Alex van Warmerdam vážně dosti bere ze severských komedií a rozvíjí nepředvídatelný kus kreativity ve společnosti svérázných postav, mezi nimiž si i přes jistou bizarnost až decentnější zvrhlost najdete aspoň jednu „svou“. Třeba pošťáka přímo v podání pana režiséra. Nebo nezapomenutelného myslivečka, co si zajde do lesíčka nejen na čekanou. [90%] ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film. Zajímavý námět o devastující roli pokrouceného náboženského cítění až fanatizmu. Příběh začíná jako komedie, a v této fázi si mne zcela získal. Ale postupem minut se z něj stává temné drama se spoustou mrtvých, kde už jsem s tím začínal mít problém. Nikoliv v tom samotném faktu, ale v té nesourodosti, v té proměně poetiky vprávění. Nicméně i tak je to nadprůměrné dílko. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mohlo vymyslet snad jedině společné dítě členky Addamsovi rodiny a Forrest Gumpa, protože jinak to není možný. Jako mělo mně napadnout, že jedině v zemi kde se v cofee shopech kouří mařenka po kilech může vzniknout podobnej úlet. Já se pro neustále otevřenou hubu nemoh ani smát. Podobně ujetý lidský panoptikum se fakt jinde nevidí. Jeden tragéd stíhá druhýho. Reakce dotyčných jedinců se nedá absolutně předpovídat, scény jsou vyprávěny s takovou směšnou absurdností, že jsou na telefonát Chocholouškovi a úplná perla tohohle absurdna spočívá právě v tom, že vše působí naprosto vážně, jako kdyby se takhle všude žilo. No, to co tady vytvořil holandskej režisérskej synek za monstr úlet s přehledem překonová i populární Klausovi zahraniční akce s propisovačkama. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film na podporu přistěhovalectví do Nizozemského království. 1) Zdá se, že legenda o tom, že existuje Holanďan se smyslem pro humor (i když ulítlým), je pravdivá. K dobrému porozumění je třeba mít v sobě holandskou krev, nicméně i tak je patrné, že holandský venkov (nutno dodat že v 60. létech 20. století) asi nebyl to nejlepší místo k životu. Jistěže každá nieuwbouw-wijk nemusí nutně sestávat z jedné ulice, školy, řeznictví, uměle vysazeného lesíku a dvacítky velmi, ale velmi zvláštních lidí. 2) 40letý scénárista a režisér Alex van Warderdam si zahrál pošťáka. Své ženě 35leté Annet Malherbe svěřil roli Marthy (sexuálně odmítavá řezníkova manželka). Jeho bratr Marc mu asistoval při režii a další bratr Vincent složil hudbu. 3) Podobným surrealistickým kafkiádám sluší spíš kratší rozměr (řekněme hodina). 4) Zapáleným fanouškům De Noorderlingen doporučuji dada burlesku divadla Sklep Penziónek. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv je tento Warmerdamuv film obecne povazovan za jeho nejlepsi, mne osobne prisel nakonec jako nejslabsi ze ctverice, kterou jsem mel od tohoto autora moznost zhlednout. Po formalni strance je snimek je bezchybny, lec vystaci tak na hodinu dobre zabavy, druha hodina je vzhledem ke konstatni forme uz premrstena, tak dlouho divak neni schopen vydrzet sledovat to temer nic, co se mezi temi polovysinutymi postavami v ramci jedne ulice a prilehleho lesa odehrava. Dilo je systematicke a dobre drzi pohromade, to mu nelze uprit. V konecnem dusledku vsak mam mnohem lepsi pocit ze vsech ostatnich filmu tohoto rezisera, byt bych vsak k nim vyjma Poslednich dnu Emmy Blankove, ktere byly bez chyby, take nasel vyhrady. V Cisnikovi se genialni pasaze stridaji s hluchymi misty a Grimm trpi predevsim hereckou neucasti Warmerdama, jakkoliv se to muze zdat povrchni, priznejme si, ze filmy prave Warmerdama, ale take treba Kitana, Michalkova nebo Allena jsou razem polovicni, kdyz v nich vyse jmenovani zaroven take nehraji. To vsak nic nemeni na tom, ze jsem si tyto filmy uzil vice nez zbytecne dlouhe a temer dve hodiny nemenne Severany - nehovorim ted o zvratech mezi postavami, nybrz predevsim o forme. Kazdopadne moc dekuji organizatorum Febiofestu, ze umoznili divakum seznamit se s osobnosti Alexe van Warmerdama, s autorem, jenz je ve sve zemi kultem, u nas vsak temer neznamym. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama