Hlavní podezřelý: Cesta vzhůru (TV film)
Prime Suspect
Hlavný podozrivý
Krimi / Drama / Thriller
Velká Británie, 1991, 2x104 min
Christopher MenaulHudba:
Stephen WarbeckObsah
Jmenuje se Jane Tennisonová, je šéfinspektorka a už osmnáct měsíců čeká na londýnské policii na svou příležitost. A nebýt infarktu, který tak nečekaně sklátil Johna Shefforda, asi by čekala i dál. Neboť je počátek devadesátých let dvacátého století a nikdo z kompetentních činitelů nemá příliš mnoho chuti pustit do této až dosud převážně mužské oblasti ženský element. Natož na vedoucí post. Jenomže vyšetřování vraždy se dost dobře nedá zastavit a Jane, ač si to její šéfové nechtějí přiznat, má všechny předpoklady je plynule převzít. Jediná ženská v ryze mužském - nota bene nepříliš vstřícném - kolektivu však nebude mít právě snadnou pozici. Zvlášť když se vyšetřování, Johnem Sheffordem tak slibně rozjeté, začne skoro ve všech svých aspektech zasekávat a komplikovat...
Cyklus samostatných krimipříběhů (z nichž některé jsou dvoudílné), soustředěných kolem postavy šéfinspektorky Jane Tennisonové, se na britských televizních obrazovkách poprvé objevil v roce 1991. Scénáře prvních dílů jsou z péra osvědčené "krimiautorky" Lyndy LaPlanteové, v hlavní roli exceluje Helen Mirrenová. Do roku 1996 bylo natočeno 5 řad o celkovém počtu 11 dílů, z nichž mnohé získaly řadu prestižních cen, včetně Emmy a BAFTA. Nedávno se k tomuto úspěšnému projektu televize Granada vrátila šestou (tentokrát opět dvoudílnou) řadou. (oficiální text distributora)
Tosim
To by člověk nevěřil, jak to má žena někdy těžké. Tedy, vlastně věřil. Tahle série v sobě spojuje klasické britské detektivky v moderním hávu (což jsme zvyklí dnes už vídat běžně - např. Dalziel & Pascoe nebo Murphyho zákon.) Zajímavosti námětu jen napomáhá přesná Helen Mirren.(26.1.2006)
larelay
Cca po 17 rokoch odvtedy, co som videla prvu cast serie Hlavny podozrivy, som sa rozhodla, ze si konecne pozriem vsetky diely. Zacala som od jednotky a s odstupom casu sa mi to zda rovnako vyborne, ako ked som mala sladkych nast a clovek sa pozeral na svet inak. Vyborny start, skvela Helen. (Videne 14.3.2010)(15.3.2010)
Rudovous
Helen Mirren ... . Tento prvni dil je jak ze slabikare britske televizni krimi. Silna herecka osobnost v hlavni roli je stoprocentni zarukou vice nez zabavne, chytre detektivky. Kdepak je to ruska slechticna... .(9.2.2011)
Ernia
Dlouhá stopáž, která mě zprvu odrazovala, byla v průběhu sledování vynahrazena perfektní Helen Mirren, která velmi věrně ztvárnila postavu ženské inspektorky potýkající se nejen s obtížným případem, ale také nevlídným prostředím v práci a problémy v rodině. Btw málem jsem nepoznala R. Fiennese, seklo mu to tu ;-)(15.4.2010)
Terva
Žena jako detektiv Scotland Yardu. Ačkoli se to může zdát dlouhé, není tam moc nudných pasáží.(3.9.2011)
Aleee89
Tak toto je detektivka jak má být, já to věděla. Všechny ty moderní kriminálky s modelkami jako vyšetřovatelkami se můžou jít zahrabat, protože Hlavní podezřelý je pro mě vrcholem žánru. Stopáž tří a půl hodin, u které jinak předem omdlívám, mi vůbec nevadila. Celý děj je napínavý a rychle utíká a vy si dokonce přejete, aby film ještě nekončil. Všechno to působí skutečně věrohodně, nejen že se podíváme pod pokličku vyšetřovatelům, ale je tu i něco více. Ztělesnění diskriminace žen, psychologická sonda do nitra jedné, která s šovinistickým kolektivem bojuje, snaží se něco změnit a uhájit svou čest. A to vše korunuje dokonalá Helen Mirren v titulní roli Jane Tennisonové, jejíž postavě jsem jako žena nesmírně fandila.(4.4.2012)
vlastovka
Tenhle seriál je právem povžován za jeden z nejlepších kriminálních seriálů - zobrazuje nejen diskriminaci žen v čistě mužském prostředí, ale dotýká se i dalších kontroverzních témat. Po dlouhé době mě zase potěšil kvalitní dabing.(12.5.2007)