Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

Matty 

všechny recenze uživatele

Souboj romantismu s osvícenstvím (přičemž vizuálně tvůrci jednoznačně straní prvnímu směru), zasazený do prostředí jako z gotického hororu. Nepochybuji, že předloha obsahuje stále platné myšlenky a dokáže čtenáře emocionálně vyždímat, tato adaptace ale nabízí jenom značně neuspokojivou ochutnávku. Dvojitý skok do minulosti, ani samotný fakt, že celý příběh někdo vypráví, není filmem nijak odůvodněn. Tedy kromě snahy pomoct nám s orientací ve složitých rodinných vztazích, trochu incestních a zřejmě i lehce nekrofilních. Nelimitované utrpení ženské hrdinky k melodramatu patří, zde ale neplní svou funkci. Nevyvolává soucit s Cathy, která se ke svým blízkým občas chová jako mrcha mrchatá, ani s jinou ženskou postavou, protože žádná z nich není výrazněji prokreslena. Ještě obtížněji se cesta hledá k Heathcliffovi, jenž je vykreslen jako podlý psychopat, kterého ke Cathy nepoutají čisté city, ale šílená láska (a k nikomu jinému se dobře nezachová). Zkuste si pak užít melodrama s vesměs nesympatickými postavami, které ubližují sobě navzájem i lidem, jež se jim snaží pomoct. Mít přečtenou knihu, třeba bych jejich jednání vnímal v jiném světle, takhle jsem si však odnesl jenom hodně negativních emocí a vzpomínku na sugestivní záběry krajiny, které by se dobře vyjímaly jako ilustrace v některé z knih třeba od Byrona. Zajímavé komentáře: Madison, Gilmour93 60% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento film s nádhernou hudbou a působivou atmosférou se mi líbil skoro stejně jako verze z roku 1939. Ralph Fiennes a Juliette Binoche ve svých rolích září a divák je doslova vtažen do děje a stává se skoro přímým účastníkem onoho skvostného romantického příběhu, plného emocí a vášní. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bodaj by už bol koniec,“ hovorí v istej scéne postava. A hovorím to veru aj ja. Čítal som knihu a videl som túto verziu a môžem s čistým svedomím skonštatovať jedno. Príšerný príbeh. Proste príšrený. Ale ozaj. Nesympatické postavy, ulepené, patetické dialógy, nepochopiteľné, nelogické správanie postáv, smiešny, nedôveryhodný dej o láske a v tomto prípade i hororové herecké výkony. Neviem, či bola otrasnejšia Juliette Binoche alebo Ralph Fiennes (ich neskoršie stretnutie v ANGLICKOM PACIENTOVI bolo neporovnateľne lepšie). Obaja boli takí hrozní, že som takmer plakal od bezmocnosti. Snímke jemne pomohla pôsobivá výprava (to prostredie je ozaj fenomenálne, to treba uznať aj knihe), ale rozhodne som čakal stokrát viac hmlistých ponurých interiérov a burácajúcich horských bystrín. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zbytečně přeceněná romantická klasika. Klasika předlohou, adaptace přeceněná... Dobře odehrané, s výtečnou stylově pojatou atmosférou doby, skvělou hudbou - a přitom má člověk po sledování pocit promarněné šance na v rámci žánru úžasný film. Jsem na rozpacích... Chtělo by se vidět v kině na velkém plátně, s původní zvukovou stopou a formátem obrazu... - - - - - (Poprvé viděno /bohužel s jako vždy zvukově zpackaným >bezzvučným< českým dabingem/ 3.5.2011 na >bouřlivě nízkém prostoru< , hodnocení 1176., komentář zde notně posmutnělý jako dvaasedmdesátý - 3.5.2011) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I love my murderer. But yours... how can I?“ Přesně ten druh filmu, u kterého si Lister ožužlavá vlasy a plačtivým hlasem odpovídá na otázku, zdali si myslí, že se ještě někdy shledají: „Nevím...“ Příčina a fatální následky nenaplněné lásky, její paleta poloh od smyslné nádhery až pomstychtivou zatrpklost a hlavně nekompromisní bortění klišé romantismu, kdy si hlavní hrdina ponechává masku krutosti až do samého konce. Tato verze Wuthering Heights neochvějně stojí na trojúhelníkové podstavě o vrcholech: hudba R.Sakamota, úchvatná J.Binoche a cikánská nevyzpytatelnost R.Fiennese, jehož Sokolí Oko ze solária budiž navždy noční můrou všech plastických chirurgů.. Říká se, že každý má v sobě ukrytý jeden román a tento je Emily Brontëové. Užijte si tu spalující vášeň a neřešte, že všichni postupně umírají jako by měli sídla postavena na úložišti radioaktivního odpadu.. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Prekrásny romantický film ťažiaci najmä z pochmúrnej dobovej atmosféry viktoriánskeho Anglicka, silného námetu a hereckých výkonov. Čo dokáže v samej podstate ľudskej osobnosti vyvolať jedna nešťastná láska, pohŕdanie a neúcta, dokonale znázorňuje životom ubitý a svedomím lynčovaný Ralph Fiennes, ktorý v mojich očiach predvádza najúžasnejší herecký prejav vo svojej kariére. Verila som mu každý útrpný výraz, každý záchvev bolesti a všetky neprávosti ním vykonané, vo mne nevyvolávali odpor či nenávisť k jeho postave, práve naopak. Emily Bronte pevnou psychologickou rukou uchopila charaktery hrdinov a zniesla ich na pozemskú úroveň so všetkými drobnými a materialistickými radosťami, spoločenskou triednou štruktúrou a živou nenávisťou. Po skončení filmu som zostala v niekoľkominútovom tranze a nemohla uveriť tomu, čo som práve videla. Tragická, dobovo morbídna, depresívno-nostalgická romanca s nezabudnuteľným koncom. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Temně minimalistické romantické drama o nešťastné lásce se může pochlubit výtečnou hudbou, opravdu silnými emocemi, nadprůměrnými hereckými výkony a v neposlední řadě i solidní atmosférou. Bohužel trochu pomalejší tempo snižuje atraktivitu a diváckou přitažlivost, tudíž se mohou názory na kvality tohoto díla v podstatě dosti různit. Nikdo však neodpáře hlavním protagonistům kvalitně zahrané postavy a režisérovi um točit romantiku po staru, aniž by však zacházel do masivního kýče a trapnosti. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak sa ktokoľvek vyhecuje vášňou tak, že ubližuje iným, je to nedobrý vzťah, nedobrá láska. Búrlivé výšiny sú kronikou ubližovania sebe aj iným v mene lásky. Až sa zdá, že viac než kde inde práve tu naplno platí refrén pesničky Dead Kennedys: Your emotions make you a monster! (Tvoje emócie z Teba urobia monštrum!). Ťažko sa potom hľadá vcítenie sa do niektorej z postáv, ak tie hlavné sa správajú ako totálni pomätenci, či vypočítavé, neskutočne sebecké pomstychtivé beštie. Lokácie boli vybrané celkom vhodne, zasadené to bolo do takej temno romantickej krajiny, kde sa zmieta nielen počasie ale aj city v šialených krútňavách prisilnej lásky. Celkovo však najmä pre osobnú emočnú odťažitosť hodnotím celok len ako mierne nadpriemerné dielo. A záverečná poznámka: Kniha sa čítala veľmi dobre, ale pravdou je, že som ju absolvoval ako trinásťročný. Vtedy som mal z nej veľmi dobrý pocit, nuž a ten si nechcem opätovným vrátením sa k predlohe vplyvom priemerného filmu nejako narušiť. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nudná adaptace, která po televizních projektech vynesla do nebes Ralpha Fiennese. Sadistický ztracenec posedlý citem k nedostupné ženě mu povolil několik poloh jeho bezesporu mistrovského herectví, nic víc mi to ale celé nenabídlo!! A ve skrze vůbec NIC to ve mně nezanechalo!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělé hudby a dokonalého výkonu Ralpha Fiennese, tak jdu ještě níž. Právě kvůli těmto věcem jsem uvažoval i o 70 %, ale ke konci toho přece jen bylo na mě "trochu" moc (kdo je čí bratranec sestřenice a z které strany, všechna ta neopětovaná láska). Knížku jsem nečetl, ale tipuju, že to bude pořádný slaďák, takže ji asi vynechám. A abych nezapomněl, Juliette byla kouzelná a i ona podala skvělý výkon, ale Ralph… ten (alespoň v tomto filmu) dokáže strhnout všechnu pozornost na sebe a stačí mu k tomu jenom jeden pohled. Možná, že někdy tomuto filmu dám šanci i v originále (ano, viděl jsem to s ucházejícím dabingem) uvidíme, jestli potom nezměním své hodnocení. Zatím tu nechám 60 %. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Som odľud a netvor ! Manželka mi po celý čas vytýkala, že čo sa mi na tom nepáči a prečo som vlastne taký "citový impotent" .... Hanbím sa do morku kostí . Ale ja nemôžem za to, že z duše neznášam romantické slaďáky z XIX. storočia ! A keď som zbadal Juliette v "dvojúlohe" tak som odhodil všetky zábrany a nič iné ako 2 * som nemohol dať ! Ešte raz prepáčte ! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Moje první přímá zkušenost s románem E. Brontë dopadla více než dobře. Temný příběh, zasazený někam do viktoriánské doby, o strastiplném vztahu dvou lidí, kterým osud do cesty postavil stopku s odbočkou, byl vyobrazen s překvapivou hloubkou, atmosféra hraničila až s depresivností a film, podporován skvělýmí výkony krásné Juliette Binoche a ďábelsky posedlého Ralpha Fiennese, diváka neúprosně vtahoval přímo do centra chladného, větrem ošlehaného yorkshirského statku s expresivním názvem... To vše bylo doplňováno vynikajícím soundtrackem, který umocňoval zážitek z již tak skvělého filmu. Román jsem nečetl a předchozí adaptace (v nejbližší době se chystám na málo známou Buńuelovu) jsem zatím neviděl. Byl jsem poučen, že film je dostatečně věrným převedením knihy, ale to mi nezabrání si ji v blízké budoucnosti přečíst. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru nejpovedenější filmový přepis Emily Brontëové; hlavně díky úporné snaze zachovat předlohu. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Knihu hltám při každé příležitosti, film adoruju už od nějakých 15-ti let. Teď jsem ho viděla po dlouhatááánské době a překvapivě jsem na něm našla vady. Prostě a jednoduše - film se dřží předlohy jako klíště, jen nasazuje místo dvou vypravěčů jednu ("autorku"), ale ve výsledku působí skoky v čase zkratkovitě a schematicky, pro diváka neznalého předlohy musí být navíc složité orientovat se ve spletitých příbuzenských vztazích. Co však bude tento počin dělat vždy nadstandardním, jest perfektní atmosféra větrných blat a báječná hudba. No a samozřejmě černovlasý kruťas Heatcliff v podání Ralpha Fienesse. 80% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nic proti, ale četl jsem knížku, a ta tedy byla mnohem vrstevnější, než je tohle povrchně nasnímané dílo s totál otřes herci. Ralph Fiennes neumí a nikdy nebude umět hrát. Jestli měl představovat cikána s natřeným ksichtem krémem na boty, tak v tom případě je můj brácha Jay-Z. Nevěděl jsem, jestli je to parodie, anebo jestli je to míněno vážně. Jsem se dusil smíchy a raději přepínal na hokej. Juliette Binoche, to už ošklivější herečku nemohli vybrat?! A dál jen nuda, nuda, nuda. Knížka pěkná, film mimořádně mě nebavící. Jen klouzal po povrchu a se mnou to nic neudělalo. Dávali akorát hokej, ten byl záživnější, a to hrál Kazachstán s Běloruskem. Dost nedůstojné zpracování kvalitní literární předlohy. Kritika také film nemilosrdně strhala, takže nejsem v tom sám, komu se nelíbil. Peter Kosminsky, režíruje ten borec ještě, nebo si to po "haluškách" na větrné hůrce hodil? 20% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom spočíva kúzlo a sila tejto x-tej adaptácie? V megacharizme Ralpha Fiennesa a krehkej kráse Juliette Binoche. Exteriéry sú vybraté vhodne, ale pôsobia akosi neosobne, s atmosférou sa mohol Kosminsky pohrať viac. Pokiaľ ste knihu nečítali, tak vám prerody postáv môžu pripadať priveľmi rýchle a ich niekedy odmerané, inokedy pochabé chovanie voči ostatným postavám nelogické. Ja som však knihu čítal a v polovici som mal taký bordel v postavách a udalostiach, že som to vzdal ešte pred koncom. V tom sú pre mňa Wylerov a tento film hodnotnejšie, pretože všetko je prehľadné, divák vie, kto je kto a v spleti mien sa nestratí. Z tohoto hľadiska je zaujímavé si uvedomiť, že ak by som knihu nečítal, možno by som bol z postáv znechutený a moje pocity z filmu by boli viac negatívne. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som videl nevydarenú TV verziu Búrlivých výšin a ani túto, vydarenú, nevidím po prvý krát. Z niekoľkých prečítaných komentárov mi je zrejmé, že užívatelia sú rozdelení do dvoch nerovnakých skupín (tí, ktorí prečítali a tí, ktorí ešte nie). Patrím do druhej a aj v nej ostanem Nevidím dôvod púšťať sa do Bronteovej predlohy. Okrem toho si myslím, že filmová adaptácia románu by mala byť životaschopnou aj bez jeho poznania. Ale späť k filmu. Výprava, casting, kamera a hudba sú jeho najväčšími prednosťami. V prípade Ralpha Fiennesa ide o jeden z jeho najpresvedčivejších výkonov, ktorý je spôsobilý zvýšiť napätie medzi Cigáňmi a bielou väčšinou. Nedostatky spočívajú najmä vo výbere epizód z knihy do filmu. U takého rozsiahleho diela je ťažké zachovať kontinuitu príbehu a zrozumiteľnosť adaptácie, čo sa celkom nepodarilo ani v tomto prípade. Tiež mi prekážal nadbytočný a hlúpučký smiech Juliette Binoche, ktorý pravdepodobne ešte zvýraznila jej dabérka. ()

zahadna 

všechny recenze uživatele

Veľakrát som čítala knihu a strašne som si ju obľúbila...krásny príbeh o láske, nenávisti a zúfalstve..aj film je pekný a samotní herci v ňom. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Nenaplněná láska, na tohle téma se u hraného filmu specializuje dost scenáristů. Co ti nenaplnění, ale dělají pro naplnění? ()

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama