Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Opět jeden ze snímků 60. a 70. let, které jsou zpracovány více dokumentárním způsobem než dějově, spolu třeba s Bitvou o Midway, Tora Tora, Tora nebo Příliš vzdáleným mostem. Ve své době naprostá špička v technickém provedení, před kterou Bayův Pearl Harbor může blednout závistí, se skvělou Goodwinovou hudbou. BTW jsem tenhle film poprvé viděl v roce 1990 v Paláci kultury, čemuž předcházela debata s našimi letci. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Nádherné letecké záběry které opravdu stojí za shlédnutí. Příběh ale už trošku pokulhává a dost mě mrzelo že jsem v podstatě za celé dvě hodiny nezaznamenal ani jednu výraznější postavu, nepamatuji si žádné jméno z filmu to asi o něčem svědčí. Kvůli tomu jeden bod musím ubrat, ty záběry nádherných letadel a soubojů dají sami o sobě pěkné 4. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bitka o Britániu je pútavým historickým filmom. Asi hodinu. Akonáhle začnú vzdušné bitky, je jasné, že veľdielo z toho nie je, nakoľko tie zábery vzhľadom na rok výberu sú dosť amatérske, obrazové síce celkom pekné, ale na druhej strane mnohokrát opakované. A pozerať sa na ten istý záber niekoľkokrát za dvadsať minút a tváriť sa, že som ho nevidel, to chce pamäť Nemovej frajerky. Vo filme sa taktiež ukáže, že tí veľkí Briti brali už za čias druhej svetovej vojny Poliakov, potažmo Čechov (a pár Slovákov) za odpad, normálne to tu bez škrupúľ priznali, aj keď sa v závere aj im poďakovali. A dodnes sa vlastne nič nezmenilo. Pre Angličana je bližší čapatý zo stánku než Slovan rovnakej pleti, niekedy aj viery (či neviery). ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Režisér Bondovek si odskočil k válečnému dramatu, jehož téma je pro Brity jednou z nejosobnějších věcí novodobé historie. Nutno říci, že se jedná o jeden z nejlepších válečných snímků, jaké jsem viděl a to hlavně díky nezapomenutelným leteckým soubojům, které jsou na rok 1969 naprosto skvělé a troufnu si říci, že strčí některé dnešní do kapsy. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Bitvu o Británii asi neocení člověk, který o ní nic neví. Rozhodně nejde o vhodný materiál pro dějepis ZŠ, například zcela chybí v podobných filmech běžné mezititulky, vysvětlující co, kdy a kde. Pokud ovšem člověk trochu zná historické reálie, nezbývá než smeknout. Skvělá práce, která nekončí jen u výborné kamery, neuvěřitelných hereckých výkonů, pedantické přesnosti všech detailů, skvěle zpracovaných leteckých soubojů (to všechno samozřejmě bez jediného počítače přátelé!), ale projevuje se i v nesmírně citlivě a dramaticky přesně budovaném scénáři. Možná to zní jako protimluv, ale ve filmu je jak ona pedantická přesnost, činící z filmu do značné míry hraný dokument, tak nesmírně přesně budovaný a pointovaný děj, tedy něco, co je naopak doménou filmů hraných. Nejen pro drobné útržky typických lidských situací té doby (válečné manželství, polští letci, vybombardovaný kostel, lidé v metru, děti sledující německé bombardéry nebo napodobující britské stíhače), ale především pro zlom v samém závěru, kdy se původně jaksi reportážně odtažitý pohled na jednotlivé letecké souboje, vybuchující a hořící letadla, umírající piloty, najednou změní v ohled zcela osobní, nesmírně citlivě natočený pomocí třesoucí se neostré ruční kamery... „Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few“ ... Celkový dojem: 95% ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)
  • Použité stíhačky Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane jsou původní válečné stroje. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama