Hluboký spánek

Krimi / Mysteriózní / Thriller

Velká Británie, 1978, 99 min

Michael Winner

Rozpočet £3milióny(5.8.2010)

Příběh je dobrý, ale režie Michaela Winnera je naprosto neschopná. Jedině postava Roberta Mitchuma je správně cynická (taky je to Phil Marlowe) a pronáší zajímavé monology.(3.5.2003)

• Rudovous

Ano, toto zpracovani Chandlera opravdu neni dobre. Diametralni odlisnost od kvality filmove adaptace romanu Sbohem bud lasko ma je na prvni pohled patrna snad kazdemu ... .(21.5.2007)

Skvělý Robert Mitchum ve slušné krimi.(12.10.2010)

Mitchumovi se snaha a stylovost rozhodně upřít nedá, ale Marlowe v Anglii se vyjímá asi jako kakadu na Anrarktidě.(27.3.2010)

• nash.

Nudný návod na to, jak zabít skvělou knihu.(30.11.2004)

• DonPedro

Strážci čistoty Chandlerova odkazu budou mít asi problémy s poněkud přezrálým Mitchumem a přesazením příběhu do Anglie, což je inovace, která atmosféře rozhodně neprospěla. Hlavním problémem filmu je ale totálně odbytá režie - například "stylotvorná" scéna, ve které jsou z herců vidět jen siluety za sklem by se skvěle vyjímala v parodii na daný žánr. Výborní herci odvádějí výkony hluboko pod svoje možnosti, zato ti špatní se překonávají - kreace Candy Clark je vyloženě odporná.(6.5.2003)

• Rodin

Pro mě tedy ohromné zklamání. Důvod posunu děje o pár desetiletí vpřed jsem skutečně nepochopil, skvělá atmosféra svázaná s Raymondem Chandlerem a Jamesem Hadley Chasem, tedy s drsnou školou literární detektivky, se nestačila kolem tohoto podprůměrného počinu ani mihnout. škoda slov a Roberta Mitchuma.(1.4.2010)

• Kaufman

Robert Mitchum se na Phila vůbec nehodí, ale zase se film maximálně drží knižní předlohy!(31.5.2005)

• Aberdeen

Tohle má být "chandlerovka"? Proč to ten Winner tak nelidsky zpotvořil? Navíc tam nemají co hrát i tak vynikající herci jako Jimmy Stewart nebo Mills, Fox či jedna z nejkouzelněji odporných tváří amerického filmu Richard Boone. Robert Mitchum byl dobrý herec, ale v jakémsi rozhovoru se jednou vyjádřil zhruba v tom smyslu, že si role nevybírá, bere všechno a jde mu jen o honorář. Oceňuji jeho upřímnost, ale Bogart či Powell se přesto musí v hrobě obracet a pokud by nežil dosud žijící Powers Boothe z TV seriálu, obracel by se taky... Jedna hvězdička patří Joan Collinsové. Ne že bych ji považoval za nějakou super herečku, ale přesto typově vzato, potvory či femme fatale zvládala bravurně.(6.2.2009)