Reklama

Reklama

Kronika psaná mečem

  • Japonsko Bušidó zankoku monogatari (více)

Obsahy(1)

Krásna Kyoko spácha samovraždu a neštastný Sazumu sa zamýšľa: nevohnal ju do nej on? V spomienkach sa vracia do kraja, ktorý naposledy navštívil pri pohrebe svojej matky. V rodnom dome našiel bohaté záznamy o živote svojich predkov. Otvára sa pred ním kronika zakladateľa rodu, ktorý dlhé roky živoril, pretože v boji prišiel o majetok a stal sa otrokom. Od tej chvíle sa rozvíja množstvo podivuhodných príhod, dobrodružných udalostí, v ktorých hrá významnú úlohu ľudská udatnosť, krutosť, česť a viera... (curunir)

(více)

Recenze (10)

stub 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Kinnosukeho Nakamury (a, dlužno podotknout, také jeho maskéra) v sedmi (resp. osmi) různých podobách. Shrnutí od belldandy je dobré, takže nebudu omílat vyřčené. Většina příběhů je logicky situována do feudální doby, na pozdější období (éra Meiji a dále) připadá času podstatně méně, přičemž do chronologicky nejmladšího příběhu (s nepatrně noirovou náladou) je celý snímek "rámován". Jde o dramaticky velmi silnou záležitost s velkou výpovědní hodnotou o japonské mentalitě. Po technické stránce mi vyhovovala klidná, syrová kamera a úsporná práce s hudbou, která se neobjevuje často (a když už, je obvykle dost minimalistická), ale o to víc posiluje dojem z podkreslovaných scén. Nedá mi to, abych nevyzdvihl herecký výkon, který podal zde neuvedený Yoshi Kato v (před)poslední povídce. Těm, kteří cítí, že toto je jejich krevní skupina, bych rozhodně doporučil např. "Adauchi" od stejného režiséra, nebo vynikající drama "Shura" Toshia Matsumota (obojí rovněž s Kinnosukem Nakamurou). ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Oddanosť až za hrob a slepá poslušnosť nedovoľujúca pochybovať o pánovi - ale naopak - o sebe samom, je v podvedomí i vedomí japonskej spoločnosti prítomná nielen v jej histórii, ale aj súčastnosti. Akurát klany a léna vystredali podnikové spoločnosti, šóguna vystriedal cisár, kniežatá a lordov zasa podnikoví šéfovia. Film nemá kontinuálny dej, ale je spracovaný kvázi formou poviedok, ktoré spolu nesú jednotný odkaz. ()

Reklama

belldandy 

všechny recenze uživatele

Český název: "Kronika psaná mečem". Mladý úředník listuje starou kronikou a rekapituluje osudy své rodiny. Životy jejich členů byly po staletí poznamenány a svázány starým samurajským kodexem cti - bušido. Od mládí jsou učeni, že hlavní ctnost je úplná a bezpodmínečná oddanost svému pánovi. Formálně povídkový film drži pohromadě společná idea jednotlivých příběhů, v nichž je každá nová generace nucena opakovat stále tutéž chybu. Obětují svůj osobní život, ubližují svým blízkým ve jménu absolutní poslušnosti. Od středověkých samurajů přes letce kamikadze se přenášíme do současnosti, ve které je hlavní hrdina nucen si uvědomit, že i jeho život úředníka věrného své firmě je poznamenán rodinnou sudbou. Film plný velmi krutých příběhů se velmi dovedně vypořádává s klasickou japonskou morálkou. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Těžko věřit co vše se vešlo do dvouhodinové stopáže. Tato monumentální rodinná sága zachycuje sedm generací napříč historií od 17. století, přes reformy Meidži, druhou světovou válku až do korporátní současnosti poválečného Japonska. Bushido je one-man show v té nejtvrdší podobě, Kinnosuke Nakamura totiž nepodává úctyhodný výkon jen v hlavní roli, ale dokonce v sedmi hlavních rolích ve všech periodách, který tento snímek zachytil. Původní název a jeho alternativní překlad "Cruel Tales of Bushido" v žádném případě nelže. Slepá oddanost hlavních hrdinů svým pánům dle kódu Bushido a z ní plynoucí následky pro ně a jejich rodiny, jsou opravdu ostré. Prezentace hlavní myšlenky se sice díky těmto opakujícím se krutostem může zdát trochu heavy-handed, ale účelná přehnanost filmu naprosto sedí. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Japonskú mentalitu asi európan 21. storočia tak ľahko nepochopí... Pre milovníkov samurajských filmov absolútna povinnosť, pre nás ostatných príjemne strávené dve hodinky. Super je, že film nestráca postupom času tempo, ba naopak skvele graduje (posledné tri poviedky (etudku z druhej svetovej vojny nepočítam) sú bravúrne). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama