Ten to Chi to

Heaven and Earth

Japonsko, 1991, 215 min

Rozpočet $42miliónovTržby USA $307,775Tržby Celosvetovo $71,000,000(16.8.2010)

Uzasny zaver filmu, posledni pulhodina je doslova dechberouci. Takhle velkolepe natocene bojove sceny se jen tak nevidi a i charaktery obou proti sobe stojicich vojevudcu jakoby najednou vystoupily. Kanadska priroda se tez krasne pojaponstila. Jen me osobne chybela jeste hlubsi vybrousenost jednotlivych postav. Ale uzasna podivana skvele zachycujici obdobi Sengoku to bezesporu je.(5.5.2010)

V prvom rade musím napísať, že dĺžka 215 min. je značne premrštená. Verzia, ktorú som videl ja mala asi 2 hodiny, čo by odpovedalo japonskej nezostrihanej verzii. Osobne som tiež presvedčený, že táto minutáž je pre film ideálna a dokonale stačí pre plochu rozprávania príbehu. ,,Ten to Chi to" , poprípade v angličtine ,,Heaven and Earth" vyniká predovšetkým jednoducho očarujúcim vizuálnym spracovaním, kde sa nemenej úžasné kanadské lokácie dajú tipovať tak v dvoch záberoch a ak o tejto skutočnosti divák nevie, možno by aj to ľahko prehliadol. Veľkému umeleckému zážitku tiež napomáhajú kamera, vďaka ktorej film často pôsobí omnoho výpravnejšie než v skutočnosti je a tiež priam meditačná hudba. Vyčítať by sa dalo filmu len niekoľko drobností - predovšetkým ako bolo uvedené trocha lepšia prepracovanosť charakterov a u mňa osobne fakt, že v množstve nezapamätateľných mien som sa občas strácal. Záverečná scéna filmu ponúka predstavenie, ktoré sa len tak nevidí. (6. hodnotenie, 4. komentár k filmu)(3.10.2010)

Jeden z najvýpravnejších japonských filmov... Film sa odohráva v druhej polovici 16. storočia, keď moc vládnúceho šogúna klesla na toľko, že jednotliví menší vládcovia provincií si doslova robili čo chceli. Bojovali medzi sebou o rozširovanie svojho vplyvu a územia. Situácia sa okolo roku 1560 vyhrotila natoľko, že sa zjavili niektoré kniežatá, ktoré mali dosť síl zvrhnúť samotného šogúna, a ovládnuť celé Japonsko. Film rozpráva o pre Japoncov veľmi dobre známom konflikte medzi dvoma takými kniežaťami: Shingenom Takedom, a Uesugi Kenshinom. Medzi nimi prišlo k piatym bitvám, všetky sa odohrali v údolí Kawanakajima, čo bola akási hranica medzi jejich panstvami. Vo filme je zobrazená druhá a štvrtá bitva. Obidve sú nafilmované skvostne! Tvorcovia však bitevné scény nenakrúcali v Japonsku, ale Kanade, kde našli ideálne pohorie a prostredie. Skvelý je aj symbolický záver filmu, pretože najväčšia štvrtá bitva skončila nerozhodne a len dokumentovala márne snaženie oboch kniežať.... Postavy oboch vládcov sú podané trochu zjednodušene, Kenshin je tu skôr ten dobrý, a Shingen zlý, čo úplne nezodpovedá realite, ale vzhľadom na to, že sa nejedná o seriál (kde by bolo viacej priestoru rozviesť jednotlivé charaktery do hĺbky) ale o film, filmársky je to podané skvele. Film má až 215 minút, napriek tomu sa vôbec nenudíte... Film som si vychutnal do poslednej vety, lebo som k nemu robil titulky... :)(21.2.2010)