Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie anglické šlechty před první světovou válkou. Tato vyvolená elita chvílemi šokuje svým chováním i názory na svět, ale zároveň díky ní můžeme spatřit Anglii před více než sto lety. (MVanis)

Recenze (3)

fragre 

všechny recenze uživatele

Opravdu neokázalý film, drobnokresba jednoho právě zanikajícího světa britské aristokracie. Ještě je Británie vládkyní světa, ale otřes je již nablízku. Hostitel sir Randolph Nettleby je zároveň do značné míry též glosátorem tohoto mikrosvěta privilegovaných, který se zde sešel ke každoročnímu rituálu pobíjení zvěře pěstované jako „sport“ (tedy z hlediska té zvěře mi to připadalo dost nesportovní, neměla vlastně šanci, ale jistě je toto vybíjení míněno jako předzvěst jiného vybíjení na frontách Velké války). Ještě se tato vybraná společnost může považovat za elitu světa, které všichni ostatní slouží, ale již si nejsou jisti sami sebou. A jejich rodinný život je nezřídka tragikomický. A též je tu rozdíl mezigenerační. Sir Randolph je ještě blahovolná patriarchální vrchnost, je ještě spjatý s vesnickou komunitou. Při poranění honce bez váhání organizuje pomoc, sám se snaží raněnému pomoci , pomodlí se s ním. Přes třídní přehradu je to jeden z jeho lidí, byť je to zrovna proslulý pytlák. Ale sám pachatel , patřící již k novější generaci, dovede mluvit už jen o peněžním vyrovnání (a jeho choť si jen vzdychne, jak to léčení bude drahé), ostatní jen s odstupem přihlížejí, je jim to spíše trapné, a uherský host se jen diví tomu vzruchu, když jde jen o vesničana (jak se tato elita, povolaná za války do důstojnických hodností, asi chovala k mužstvu). Není to jednoznačný film, nemá až tak jednoznačné vyústění, ale má jakési kouzlo melancholického nevyhnutelného zániku. ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, nenápadný film. Malá společnost se sešla na venkovském sídle na hon. Vlastně to nebyl ani hon. Šlechtici stáli na místě, pohodlně opřeni o své sedáky a lidé z vesnice jim přihnali přímo do rány kachny, bažanty, zajíce. Byl to zaběhnutý rituál, který se na anglických panstvích odehrával jako tradice převzatá od předků, Malý kluk, který se snaží chránit svoji kachničku, služka, která mu pomáhá nebo aktivista, který protestuje proti tomuto sportu, se jeví jako blázínci, nad kterým je možno se jenom pousmát. Nadhled šlechty nad situací ve světě, která má brzo ovlivnit i jejich životy, jim dovoluje žít jako ´na oblaku´. No o rok později už mnozí z nich budou muset střílet, aby nebyli zastřeleni. Mezi herci je možno vidět známe tváře, které jso u nás slavné z jiných filmů nebo seriálů, v britských poměrech je to sázka na kvalitu. Také zobrazení života na šlechtickém sídle a v okolí je přirozené, nenucené a přesto propracované do detailů. Je to jako dívat se na obraz, který už za chvíli nebude pravda a bude se muset odnést do podkroví. ()

Zajímavosti (5)

  • Paul Scofield při natáčení jedné ze scén utrpěl otřes mozku, a to když spadl pod kola rozjetého kočáru. Jeho roli pak převzal James Mason. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Anglii v hertfordshirské oblasti. (Terva)
  • Herec James Mason zemřel na infarkt krátce po premiéře filmu. (Terva)

Reklama

Reklama