Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší a hrůznější než tenhle natahovaný stále se opakujícími záběry dokument je si na dané téma přečíst knihy. Jelikož už jsem jich přečetl několik a v Osvětimi jsem byl také 2x tak mě tento dokument moc nepřekvapil. Tím ho nechci zhazovat, určitě stojí za povinné shlédnutí, ale dal by se zkrátit do dvou částí. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by tohle byla záležitost jen pro lidi, kteří se o holocaust (jako já) zajímají. Tohle by měli shlédnout všichni, aby se zabránilo další takové katastrofě, aby si všichni uvědomili, čeho jsou lidé schopni. Dokumentární cyklus BBC byl velice obsáhlý a poučný, přestože mi tam některé věci chyběly a naopak se až přespříliš zaobíral "politikou", než aby nastínil život lidí v táboře, což je škoda. Každopádně jsem se do toho tak zahloubala, že jsem všechny díly shlédla za dva dny. Mnohdy mě to dohnalo k slzám, chce to mít ke koukání zkrátka pevné nervy. Obzvlášť vypjatý byl moment, kdy ukázali natočené dva nahé "musulmany", tedy kostry potáhlé kůží-na ten pohled už v životě nezapomenu. Dokument obsahuje zajímavé rozhovory nejen s vězni z Osvětimi, ale samotnými příslušníky SS, konstrukce táborů Osvětim, Treblinka a Březinka, příběhy lidí z táborů anebo ilustrativní hrané scény (které byly slabší a obešla bych se bez nich). Po shlédnutí zůstává hrůza a mrazivý pocit z toho, že se něco takového vůbec mohlo stát.. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce bych to nazval "Návod, jak co nejrychleji povraždit co nejvíce lidí." Odporná politika nacistů v plném světle. Naprosto precizně připravený napůl hraný dokument, který ti 100% otevře oči v tom, o co tady vlastně šlo. Nejen vraždy, ale také korupce, hierarchii vězňů a přímé výpovědi přeživších. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v tomto případě není třeba žádný komentář. Toto se prostě musí vidět, abychom pochopili, jaký byl svět a jací byli lidé v nedávné minulosti, co dělali a jakým způsobem změnili navždy svět. Osvětim je symbolem tohoto největšího teroru v dějinách lidstva a je to místo, kde je smrt cítit na každém metru, hlavně pak v obrovském komplexu Březinka. Byl jsem tam a za sebe můžu říct, že jsem se tam cítil hodně nepříjemně. Březinka je tak velká, že jsem pomalu neviděl na její druhý konec, je to "jen" louka, kde se tyčí pouze spousta cihlových komínů, a člověk když toto vidí, má nepopsatelný pocit. Jinak tento šestidílný dokument výborně pojednává o celé historii tábora Osvětim a o židovské otázce. Hrané scény, dobové fotografie, výpovědi účastníků a současné záběry na tábor, to vše dělá z tohoto dokumentu naprostý unikát. Zde není co řešit, jasný plný počet. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

no, tak jenom takovej menší úryvek z muzikálu Osvětim kterej teď dávám do kupy....v řadě zasebou... aríjský kluci dou... moc se tím nepářou... v rytmu pochodujou... a ikdyž zvedaj ruce... nikdo se nehlásí... no asi proč asi... no asi proč a si?... ten s knírkem pod nosem... jen toho poslouchej... ten je fajnovej... jo ten je libovej... za hory za doly ... postaví tábory... plynový komory... barevný fábory... za dobrý chování... a taky pro štěstí... dostaneš tetování... na pravý zápěstí... a všichni zvedaj ruce... nikdo se nehlásí... no asi proč asi... no asi proč a si?... až žlutý sluníčko... připnou ti na tričko... tak se moc neraduj,... a rači upaluj... protože právě dnes,... bude se kácet les,... přijede mercedes,... přijede rudolf hess... a pak chytnou se,... s adolfem za ruce... maj z toho vánoce... maj z toho poluce... a všichni zvedaj ruce... nikdo se nehlásí... no asi proč asi... no asi proč a sí?... (-hlasy v pozadí- židovský sbor: "máme málo jíídla, máme málo jíídla" ; adolf hitler sólíčko: "za chvíli z vás budou..knofliky a mýdla") ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama