Reklama

Reklama

Nevyřešený případ

  • Česko Není Sherlock jako Holmes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve skutečnosti své případy nevyřešil Sherlock Holmes (Michael Caine) , ale dr. Watson (Ben Kingsley). Alespoň v této komedii tomu tak je. Avšak při vyšetřování jedné záhady je dr. Watson zabit a vyřešení zůstává na Sherlocku Holmesovi, najatém herci a alkoholikovi. Neobvyklá filmová variace známé knihy A.C. Doyla. (alziranka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

honajz 

všechny recenze uživatele

Úvodní nápad je skvělý a šaráda se záměnou, kdy Watson je mozek a Sherlock jen opilec a nájemný herec, vskutku dobře podaná i zahraná. Ale co je to platné, když jinak film nudí? Vtipy nejsou často dotažené do konce, jindy jsou zbytečně slapstickové - viz pes ve Windermere, a těch pár skutečně dobrých nakonec zjistíme, že se jen opakuje. Na ztřeštěnou komedii je to však zase málo ztřeštěné, to by v tom musel hrát Peter Sellers, takže jsem z toho celého hodně na rozpacích. Spíše jsem celou dobu nechápavě vrtěl hlavou, jako proč je zde tato scéna a skutečně to tvůrci chtěli podat takhle? ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Roztomilá komedie, která sice využívá klasický model outsidera, jenž se v rozhodující chvíli "pochlapí", ale hlavní důraz spočívá v parodii na systém celebrit - viz nádherný výlet na anglický venkov se zastavením v malebném "Shakespeare arms". Vše vrcholí akčním finále v divadle. A jak Caine, tak Kingsley se ve svých rolích vyžívají. ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

Povedená variace na holmesovské příběhy, těžící ze dvou situací a to za a) převrácení rolí mezi Holmesem a Watsonem, takže zatímco legendární detektiv je najednou alkoholu holdující, neschopný bývalý herec, tak Watson zaujímá jeho roli geniálního vyšetřovatele a bojovníka proti zločinu, a za b) většina ostatních postav z klasického románového universa pravdu netuší a tak se k nim chovají stále tak jako by odpovídali klasické předloze. A z tohoto nesouladu pramení většina vtipných situací v čele s pro mě tou nejpodařenější, prohlídkou domu podezřelého a odlákávání Lestrada (ve výborném podání Jeffreyho Jonese) od skutečného pátrání a mnoho povedených dialogů, kdy se nic nechápající Holmes ubezpečuje, co že to vlastně právě dělá a proč. Film si spíše užijí znalci předlohy, kteří si tak jako já vychutnají povedené hraní s klasickými klišé a jimž nevadí, že si autoři střílí z jejich oblíbené postavy. Navíc, pokud by šlo o znevážení geniálního detektiva, tak ať si případní bručouni přečtou knihu Sherlock Holmes a Obří krysa ze Sumatry, kde v názvu zmíněný hlodavec skutečně není nápaditou metaforou pro nějakého velkého zločince :-) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Než se dostanu k jádru věci, je třeba skoncovat s tím stále opakovaným tvrzením, že jde o parodii. Parodie buď zveličuje zdánlivě vznešené vlastnosti předlohy a jejích postav ad absurdum a konfrontuje je s přízemní skutečností, anebo důsledně dotahuje do konce, co je v předloze nedomyšlené nebo se vzpírá logice. Účelem parodie je předlohu usvědčit z hlouposti, naivity nebo vypravěčské neobratnosti. O nic takového Without a Clue neusiluje a očekávat parodii v popsaném smyslu slova může vést ke zbytečnému zklamání. S filmy Václava Vorlíčka nebo Oldřicha Lipského má společnou jen situační komiku v nezvyklém prostředí a s rabiátskou zlomyslností Mela Brookse už vůbec nic. Je to detektivní komedie, jejíž zápletka by bez potíží obstála jako běžný holmesovský případ. Komediální šťávu jí dodává myšlenka, že Sherlcok Holmes je pouhým maňáskem pro veřejnost a za nitky ve skutečnosti tahá doktor Watson. Holmese si kdysi vymyslel, aby nedráždil konzervativní medicínské kruhy svým výstředním koníčkem. Případy, které sám vyřešil, připisuje Holmesovi a sám je naoko pouze dokumentuje jako dopisovatel magazínu The Strand. Jenže Holmese představuje za byt a stravu neúspěšný herec ("Moje hra se hrála jen jednou, ale ne bez odezvy."), který si zhusta nepamatuje předepsaný text, pokoutně pije a pro nízké IQ ho nelze ponechat bez dozoru. Doktor Watson už mu nechce dělat chůvu a sám zůstávat v pozadí, jenže veřejnost věří zromantizované fikci víc než bystrému úsudku jejího autora... Řekl jsem, že případ, který Holmes a Watson řeší, by obstál i v detektivce. Věřím tomu, ale za předpokladu, že by šlo o padesátiminutovou epizodu nějakého seriálu. Detektivní pátrání se zdařile snoubí se situační komedií všude tam, kde je hlavní dvojice pohromadě. I scény, které bývají v detektivkách nudné (taková ta prvotní ohledávání a výslechy) jsou zábavné díky té skvělé základní myšlence. Michael "Holmes" Caine vždycky nasadí blahosklonný výraz, o kterém pouze my a Watson víme, že znamená "nemám nejmenší ponětí, co bych řekl", potěžkává dýmku a klade otázky, aby získal čas, Benu "Watsonovi" Kingsleymu tečou nervy, ale okolí Holmesovi visí na rtech v tichém úžasu a pokládá si za čest být součástí situace. Tohle funguje vždycky. Scény, které Holmese a Watsona rozdělují, se mi zdají o něco slabší a zpomalují spád filmu tam, kde by měl naopak gradovat. Zcela spokojen nejsem ani s podobou profesora Moriartyho, kterého jsem si vždycky představoval jinak. Nebýt těchto dvou výhrad, nebál bych se ani pěti hvězdiček. 80% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Víte, že Sherlock Holmes byl jen najatým hercem, majícím věčné problémy s alkoholem, zatím co hlavním geniálním mozkem v pozadí všech vyřešených případů byl dr. Watson? Alespoň je tomu tak v britské krimi komedii, jejíž hlavní předností jsou bezesporu Michael Caine a Ben Kingsley v rolích slavné dvojice. Na jedno shlédnutí celkem slušné, ale nic ohromujícího. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Postava vydavatele Normana Greenhougha (Peter Cook) je inspirována skutečným šéredaktorem Herbertem G. Smithem. Byl to právě on, kdo od roku 1891 do roku 1927 otiskoval Doylovy holmesovské detektivní příběhy ve svém časopise Strand. (PhillM.)
  • Pozorný divák si v závěrečných titulcích může všimnout věty „S omluvou zesnulému Siru Arthuru Conanu Doylovi, stvořiteli Sherlocka Holmese a Dr. Watsona.“ (PhillM.)

Reklama

Reklama