Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdyby nepřišel on, skončili by patrně latinoameričtí studenti losangesleské Garfieldovy střední školy dřív nebo později na ulici či přímo za mřížemi. On ale věděl, co má dělat. Jaime Escalante, učitel matematiky, rozpoznal, že i když jsou jeho žáci vznětliví, problémoví a naprosto neochotní podřídit se jakýmkoli autoritám, mají v sobě velký talent a nadání. Že jsou jako surový diamant, který jen potřebuje najít správného brusiče. A tím se stal právě on a svými neortodoxními učebními metodami se postavil jak nepřátelství majoritního obyvatelstva čtvrti, tak gangům a nedůvěřivým rodičům. Jeho cílem bylo z dětí, kterým všichni prorokovali jen přeplněný trestní rejstřík, udělat úspěšné absolventy složitého algebraického testu pro ty nejlepší studenty. A nakonec obstál. V sociálním dramatu natočeném podle skutečné události excelují vedle Edwarda Jamese Olmose v roli neústupného pedagoga především mladičký Lou Diamond Phillips a Andy Garcia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že i když jste husto-gangsta a chodíte do nějaký příšerný školy pro mexičany a portorikánce, můžete se naučit spočítat, jak si máte mezi sebou rozdělit prachy, když společně s kámošem Lopézem a Gomézem šlohnete někomu šrajtofli. Ze školy jsem pryč už dlouho a matematika mě nikdy moc nebavila, takže ani tenhle film mě zrovna dvakrát nenadchnul. Třetí hvězdu dávám za epickou přehazovačku, kterou měl Edward James Olmos. To už ani nebyl účes, ale spíš architektura. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc milý film. K páté hvězdičce však mi kousek chybí. Přece jen mne hlavní hrdina tak nestrhl s sebou jako podobné špičkové "učitelské" filmy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Scénář je zcela průměrný, herecké výkony lehce podprůměrné a režie naprosto špatná. Výsledkem je jeden z nejhorších školně - motivačních filmů. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi skolsky film, kde ucitel nakopne beznadejnych studentov k posobivim vysledkom. Mam rad tento typ filmu. Bohuzial tento radim k tym slabsim. Sice vzhladom na dobu vzniku, kedy boli v kurze hlavne dokonale bezmyslienkove filmy, ktore mali divakov len zabavat, je obdivuhodne, ze obcas vznikol aj film s myslienkou, ale spracovanie ma velmi nenadchlo. Hlavny problem vidim v tom, ze sa Olmosovi v hlavnej ulohe ucitela nepodarilo strhnut aj mna, rovnako ako to dokazal so svojimi studentami. Rozhodne nevidim na Olmosovom vykone nic hodne Oscarovej nominacie. A nestrhli ma ani dielčie pribehy jednotlivych studentov. Chcelo by to viac poriadne vygradovanych scen az na hranu, pretoze film posobi dost pohodovo. Takze vysledkom je pohodovy priemer, co je vzhladom na namet a zaner vlastne negativne hodnotenie. 5/10. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

46. Zlatý Glóbus za rok 1988 - nominace (2) - Nejlepší herec (drama) - Edward James Olmos, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Lou Diamond Phillips ()

janisska 

všechny recenze uživatele

Z osobních důvodů mám ráda tyhle motivační filmy ze školního prostředí, Stand and deliver je ale k uzoufání nudný. Všechny postavy působí absolutně neživě (ačkoliv je příběh založen na skutečných událostech z praxe Jaime Escalanta), dílčí sondy do života dětí i vyučujícího působí hrozně zkratkovitě, nesouvisle a schematicky. Z hlediska filmařiny se tu také nedějí žádné zázraky. Pokud byste se pak na film chtěli podívat čistě jako zapálení či budoucí učitelé, vězte, že neuvidíte nic než zastaralý systém podivného testování, na nějž jsou studenti připravováni, aniž by bylo vlastně ukázáno, jak. Jediné, co divák pozná, je to, že musejí studentíci sedět hodně dlouho ve škole. Radši se budu vracet např. k Dangerous minds. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Film sám hodnotím určitě hvězdičkami 4mi. Ale protože není z pera nějakého pisálka, nýbrž se tento povzbudivý, pro onu školu průkopnický příběh opravdu stal, přidává to filmu na hodnotě a lusknul bych i 6! ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Ani nevim, proč jsem si to pustil. Film o ničem. Chcete jít na olympiádu z matematiky? Rozumíte zápisu: "45/ec+i12+p9-log3/sin+130cos=x" ? Jo? Tak si ten film pusťte. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Páčia sa mi filmy s problematikou výchovy mládeže a tento film v mnohom pripomína film Nebezpečné myšlienky so sympatickou Michelle Pfeiffer. V tomto filme je ale učiteľ omnoho realistickejší. Nie je žiaden fešácisko ani drsný chlapík ale obyčajný človek, ktorý má rád ľudí. Ktorý si váži aj tých, ktorí tým že sa narodili v chudobných pomeroch sú už vopred odsúdení. Film poukazuje na to, že ak takíto študenti chcú uspieť nebudú to mať ľahké. A v tomto filme sú predostreté niektoré problémy, ktoré ich na tejto ceste postretnú. Zaujímavý je práve postoj učiteľa, ktorý žiakov neustále provokuje, ba priam skúša ich trpezlivosť, ale na druhej strane im dokazuje ako ich má rád. .. .. Akcia: * Reálnosť: **** Vtiahnutie do deja: **** ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Růstové a fixní myšlení. Přijdete do třídy, kde ochota naučit se něco nového (užitečného) je hluboko pod bodem mrazu. Jenže vy víte, že každý má v sobě určitý potenciál a hlavně jinak nastavenou mysl. Právě o nastavení mysli pojednává toto dílo. Není to o tom, zda děti se to mohou naučit, ale spíše o tom, co udělat proto, aby se to dokázaly naučit. V tomto je ohromný rozdíl. Věděl to i hlavní představitel Edward James Olmos, který zde i přes lehký infarkt podal sympatický výkon. Samotné dílo je dobře natočené, akorát mi zde chybí konkrétní kroky, které vedly k tomu, že žáci nakonec závěrečné testy napsali všichni téměř na jedničku. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Malý nenápadný velký film. Skvělý James Olmos. Super snímek osumdesátek. Kde se právdoláskaři ještě něsnaží poučovat a ukazovat rovnost apod. PS: už chápu, kde tvůrce Expanse našel inspiraci k Mullerovi "ppppiece of cccake":-) ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 6/10. ()

Reklama

Reklama