Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti je ozónová vrstva okolo Země celkem zničená. Geniální a současně i fanatický vědec Hank Symes se pokouší s využitím biologických materiálů vytvořit látku, která by lidstvo zachránila. Naneštěstí však v době pokusu dojde k nehodě a Hank se promění v hrozné monstrum, které se nepodobá žádné pozemské formě života. Každý, kdo vstoupí do jeho podivně deformovaného domu, musí bojovat o holý život, protože s jeho podobou se změnila i jeho psychika. Jako první to zjistí jeho manželka Clarissa... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Všude kolem nás se povalují kilogramy prachu, který se skláda z kousíčků naší odumřelé kůže. Která se rozkládá a je poseta miliony roztoči, kteří se na ní stravují a bakterie a další různá havěť. Kdo uvidí má slova pochopí. Geiniální film, který se samozřejmě musí brát trochu s nadhledem. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pútavý sci-fi thriller s úžasnou Alice Krige, kvalitnou vizuálnou stránkou a veľmi zaujímavým príbehom. Úplne súhlasím s komentármi kolegov, oplatí sa vidieť! ()

Reklama

djcremo 

všechny recenze uživatele

Nevravím, že je to zlý film. ale má toľko nedostatkov až to bolí. Námet je dobrý, ale jeho spracovanie je už horšie. Film je béčkový, miestami pôsobí divadelnou atmosférou. Ďalej pôsobí miestami nelogicky. Vo filme ide o to, že ozónová vrstva zeme je zničená, čo vo filme zobrazujú preexponovaným obrazom, akože viac svieti slnko, ale ozón nás nechráni pred intenzitou svetla, ale pred UV žiarením, ktoré je voľným okom neviditeľné. Potom som nechápal hnev ich syna na to, že pred narodením ho geneticky zmenili rodičia, aby bol odolný voči UV žiareniu a ostatných ľudí neochote zmeniť svet k lepšiemu, aby sa nemuseli pred skrývať pred slnkom. Čo sa týka efektov, tak film je na dosť nízkej úrovni. A na to, že urýchlením evolúcie sa malo jednať o akýsi raj, tak to čo bolo v dome pôsobilo všelijako, len ne ako raj. Veľká škoda, lebo námet je celkom zaujímavý. A keby sa do toho nalialo viac peňazí, natočil to iný režisér, iná kamera a kulisy, bol by to vskutku neskutočný film. Normálne by som šiel s hodnotením nižšie, ale keďže film má potenciál a aj myšlienku tak to hodnotím viac ako by sa patrilo. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Výjimečný a velmi krásný film, na který však očekávám velmi kontroverzní a kritické reakce. Ne každému se totiž může jeho smysl, pojetí námětu a způsob vyprávění zamlouvat. Habitat nám představuje svět blízké budoucnosti, kde došlo k vědci tolikrát předpovídaným katastrofám podnebí. Zhroutila se ozónová vrstva, chránící život na Zemi před smrtelně nebezpečnými paprsky ultra-fialového záření, a v důsledku toho proběhlo i mnoho botanických změn napříč všemi ekosystémy, které na dlouhou dobu (možná napořád) změnily tvář světa. Film tak zobrazuje nový ponurý stereotyp světa, kde se lidé ve dne straní slunečního světla a naplno smějí žít jen v temnotě noci. Spolu s celým životem se do temnoty propadly i lidské hodnoty a morálka. Lidé si nepřiznávají, že si sami mohou za své trápení. Ne všichni jsou však takoví. Pár odpadlých vědců stále nevzdává své úsilí o regeneraci světa a jeho znovuzrození od nejprvotnějšího počátku. Jejich cílem je povznést člověka po biologické stránce na takovou úroveň, že bude schopen bez potíží přežít v nepřátelském světě, zaplaveném radiací slunečního záření. V laboratoři ale dojde k nehodě, při níž se pokrokový vědec Hank Symes (Tchéky Karyo) přemění na formu bytosti ani vzdáleně se nepodobající lidem. Úchvatné je prostředí interiéru jejich domu, který se v důsledku nehody začne přetvářet v samostatně fungující přírodní ekosystém. Podivnou změnu si jako první uvědomí Hankova žena, Clarissa (Alice Krige - Království ohně, Sleepwalkers, Star Trek: První kontakt). Alice Krige byla naprosto úžasná, kouzelná, perla tohoto filmu. Ona a jejich syn se vyrovnávají s novým prostředím, které cítí, že jsou jiní než ostatní. Habitat zajímavě nahlíží na téma nepřátelství společnosti vůči odlišnosti a zkoumá ho hned z několika hledisek. Jiný přístup k problému zaujímá Clarissa, která v neotřesitelné víře v pravdu pokračuje životem jak nejpřirozeněji může, a jiný volí její hrdý syn Andreas. Pro toho je svět ostatních lidí cizí, nepřátelské prostředí. Proč tomu tak především je vědí jen jeho rodiče. Pomalu se blíží temno a hodlá pohltit zázračný dům Symesů, jejich snahu o zlepšení světa i je samé. Habitat dokáže zapůsobit, ale je čistě individuální zda kladně nebo naopak. Pro mě byl celý film velmi zvláštní. Tímto dojmem působily jak abstraktní, lehce nepřesvědčivé kulisy, tak samotné barevné zpracování. Už samotné komorní ladění je z mé zkušenosti velmi nezvyklé pro film tohoto tématu, ale dokazuje, že i nízkorozpočtový (předpokládám) nekomerční film se může hluboce zabývat velkými věcmi. Přiznávám, že mé dojmy nebyly zprvu valné. Přecijen film má velmi nepříjemnou atmosféru (což je ovšem dobře) a některé zobrazované věci mohou být odporné, zejména konečná podoba domu Symesových apod. Konec se může zdát (i v souvislosti se zbytkem filmu) tak kýčovitý. Celé je to o dojmu, dá se říci, že Habitat je impressionistický film. Mě se Habitat líbil, něco takového jsem potřeboval vidět, ale je každém jaký postoj zvolí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabý snímok, hlavne po vizuálnej a logickej stránke, menej po príbehovej. Tá je celkom originálna, ale tam pozitíva v podstate končia. Remeselné spracovanie, logické nezmysly a trápne klišé, rovnako ako herecké prevedenia zlyhávajú, sú na pomedzí céčkovej a európskej scifi produkcie. Eko-agitka je síce nenútená, ale je prítomná takmer od začiatku po koniec. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama