Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Majstrovi školy bojových umení zachráni život jeho sluha, no sám pri tom položí svoj život. Majster sa z vďaky ujme jeho syna Fang Ganga a zoberie si ho za učňa. Fang trénuje spoločne s učnami s bohatých rodín, no tí nemôžu zniesť, že majster sa k Fangovi správa veľmi prívetivo, ajkeď pochádza z rodiny sluhov. Fang sa preto rozhodne, že lepšie bude keď odíde. Nespokojní učni ho však vyprovokujú k boji a Fang, brániac sa iba holými rukami v snahe nezraniť, príde o pravú ruku. Tak sa začína pribeh o mužovi, ktorý sa neskorôr stane slávnym jednorukým šermiarom. (kitano)

(více)

Recenze (14)

majo25 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že sa jedná čiste o štúdiový historický akčňák, má fungujúcu zápletku a na 60-te roky aj pozerateľné súboje, na ktorých stojí a padá celý film. Hlavný hrdina nie je ktoviako výrazny, ale s mečom mu to ide a okrem kung-fu si jeho postava stihne aj flirtík s farmárkou, pritom o neho stojí aj rozmaznaná majstrova dcéra. Kto by to na tichého a jednorukého mrzáka bol povedal. Škoda, že sa akčňák nevyhol pár wuxia prvkom ako sú hlavne žabacie vyskakovanie ponad vysoké múry. ()

Luk80 

všechny recenze uživatele

Seznámení s jednorukým šermířem jsem začal druhým dílem a to jsem pánečku viděl nálož. Tohle je ovšem horší, ano. Fang Kanga potkal přetěžký osud, neboť v boji přišel o pravou paži ženským mečem. Příběh o hrdosti a odhodlání ve stylu - lépe zemřít než ostuda pro mistra je na svém místě. Ve spoustě podobných filmů se rači propíchli po neuspěšném boji, než by museli s tím žít. Fang Kang se se strátou ruky vyrovnal, ale jako by celý film byl v ústraní a většina pozornosti směřovala učedníkům znepřátelených škol. Se silným škodolibým smíchem " Smějícího se tygra " jsem se smál taky, šlo to lechce odhadnout kdy se ten potvor znovu zasměje a jeho žáci ho v tom jenom kopírovali. Dokonce i další záporák jménem " Ozbrojený ďábel " byl na tom skvěle, jeho smích byl doslova kultovní:-) Já i přes tohle všechno hodnotím čtyřmi body, hahahaha. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Flipnicem a Terrordromem. Ačkoliv uznávám, že jde o klasiku, zub času na tomto filmu zahlodal až příliš. Drobnosti jako cvrlikání cvrčků v zimě pomíjím, ale přece jen nějakou vnitřní logiku film mohl mít. Mistr neustále medituje, kdo po něm převezme školu, přitom tam má jen dva nýmandy a rozmazlenou dceru. Když je potřeba, objeví se banditi, jinak o nich nebylo asi dvacet let slyšet, než nám hrdina dospěl. Atd. Je to zkrátka hloupé, špatně natočené a ani souboje se moc nevyvedly, na to, že mají předznamenávat styl. U mne zklamání. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Jednorucí šermíři.¬         Srovnám-li "Jednorukého šermíře" čínského scénáristy a režiséra Cheh Changa, kterýžto se proslavil svými snímky o bojovém umění s mladými neporazitelnými hrdiny (ano, připomíná to tak trochu tenhleten Holyvůd, ovšem v čínském vydání a pro to více stravitelnější), s jeho následníkem "Dao", musím přede vším vyzdvihnouti zřetelně lepší klasickou dramaturgii "Jednorukého šermíře", zatímco síla "Dao" je v lépe vypracovaných soubojích; tím se kvality obou snímků jinak obdobné náplně vyrovnávají. Já osobně, jako ctitel klasických romantických románů, bych spíše vyzdvihl "Jednorukého šermíře", ale pro lidi uspěchané a ty, kteří drama považují za přítěž mečových sekaček a useknutých rukou, bude "Dao" určitě volbou lepší.¬                 Perlou pro pobavení mužské části diváctva může býti dozajista výrok Mistrovy dcery, který by ve skutečnosti žena neřekla, za to dokonale odpovídá ženskému podvědomí a ne zřídka i skutečnému jednání. To bylo jediné místo, kde jsem se na hlas rozesmál na vzdory tomu, že "Jednoruký" je komedii nebo satiře na hony vzdálen.¬                 Na okraj připomínám velice pěkně provedené drama "Soumrak" (režie a scénář podle knihy Šúhea Fudžisawy: Jódži Jamada), v němž nejde už prvoplánově o předvádění soubojův a kde dramaturgické zpracování jde viditelně nad úroveň jak "Daů", tak i "Jednorukých šermířů" nebo jinak pěkně zpracovaného třídílného "Samuraie" v režii Hirošiho Inagakiho. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Možná je toto klasika klasik, možná tento film doslova "udělal" herce jménem Wang Yu, možná byl film tak úspěšný, že se dočkal několika pokračování a jednoho crossoveru se Zatoichim, ale pro mne je to prostě stará nudná, špatně udělaná blbost, u které jsem se jen strašně nudil... Scénář a děj zde v podstatě není, nic hlubšího ani zajímavějšího. Ale to u těchto filmů je tradiční. Vše se odehrává v klasických, tolikrát viděných, jen kulisami přeskládaných hongkongských ateliérech. To má přiznám se ještě docela svoje kouzlo. No ale jinak co se ve filmu děje, nebo spíš neděje, to je hrůza ... Ono se zde vlastně vůbec nic neděje!! Například trénink jednorukého hrdiny - není vlastně vidět, párkrát koukne do staré knížky a mávne mečem, choreografie soubojů - příšerná a špatná!! Vzhledem k tomu, že na tomto filmy tohoto stylu stály a padaly, tento naprosto padá do propadliště dějin a nemá podle mne u běžné populace, ani mnoha zarytých nadšenců do filmového martial arts, vůbec šanci. Tady se nepoužívá ani kung-fu, nechápu, co je to za styl, co zde postavy používají. Jakési přehazování, hypání do sebe jak děti ve škole ... no divné prostě. Ale jinak se bojuje většinou zbraněmi a to je ta stejná hrůza. Souboje jsou bolestivě pomalé, všechno je takové "jako by", krev je klasicky světlá jak barva na plot kolem zahrady, žádné drsnější záběry... Jedná se o nudnou a plochou blbost, která ničím nevyniká a svůj úspěch si získala zcela nezaslouženě. Jedinný, kdo zde skutečně stojí za zmínku, je kontroverzní martial arts herec Wang Yu, který je skutečně neuvěřitelně charismatický, má něco do sebe a je na něm vidět že jako jedinný opravdu něco umí a převyšuje tím ostatní ... Tenhle chlubílek a kontroverzní hvězdička, která ze sebe později dělala druhého Bruce Lee tuhle starou nudnou záležitost (až trapnou!! ...) prostě nezachrání. Jsou prostě filmy, na kterých zub času zahlodal a dnes se na ně již téměř nedá dívat. A já nebudu tuto "klisiku" hodnotit kdo ví jak vyjímečně, když pro mne to prostě výjimečné není, je to staré, nudné, trapné a špatně udělané ... tečka. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Na scénáři s režisérem Cheh Changem spolupracoval spisovatel Ni Kuang, jehož mentorem a přítelem byl Jin Yong, autor románu, který byl hlavním zdrojem inspirace pro film. (KlonyIlony)
  • Postavu Fang Ganga silně inspiroval Yang Guo, hlavní hrdina wuxia románu "Shen Diao Xia Lu" ("Return of Condor Heroes") od Jin Yonga. I Yang Guo přijde o ruku víceméně nešťastnou náhodou, taktéž během konfliktu s rozmazlenou dcerou svého pěstouna. (MaedhRos)

Reklama

Reklama