Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra Petra Zikmunda nás zavádí do prostředí veterinárního výzkumného ústavu v okamžiku, kdy se jeho pracovníci snaží vypořádat s náhlým výskytem vztekliny. Pracovní problém však přerůstá v osobní téma každého z nich, především v osobní téma MVDr. Evy Krausové. Až do tohoto okamžiku žila Eva tím nejběžnějším životem. Svobodná matka kolem čtyřicítky, zaměstnaná v ústavu prací, z níž se už stala rutina; jeden den v týdnu strávený s přítelem - bez nároku na jakoukoliv společnou perspektivu; krátké prázdniny u rodiny na venkově s dítětem, o něž se v průběhu roku stará Evina matka. Žena, která to nikam příliš nedotáhla. Až jednoho dne náhoda před ni předkládá příležitost, na niž od mládí podvědomě čekala a léty pozapomněla. Ale teď, ve čtyřiceti? Mnohé ze snů mládí se uzavřely, na mnoho věcí v životě Eva už rezignovala, a to všechno najednou připomíná chvíli, kdy se zdá, jako by čas utíkal rychleji a k naplnění něčeho velikého už příliš nezbývá. Náhodná nabídka se mění v posedlost a nakonec ve hru na život a na smrt. Televizní hru Jehla natočil režisér Jiří Svoboda v roce 1982. Do hlavní role obsadil Janu Brejchovou, která za ni získala na MTF v Plovdivu Hlavní cenu za nejlepší ženský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Smrtící epidemie po česku. Ačkoli zde není téma nakažlivých nemocí to nejzásadnější. Spíše se jen na pozadí prostředí výzkumného ústavu zkoumají mezilidské vztahy. Brejchová byla skutečně dobrá - jakási mezinárodní TV cena za nejlepší herecký výkon byla patrně zasloužená. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré sólo Jany Brejchové v televizní miniatuře, která by se bez její účasti propadla v čase. Ale samozřejmě je radost sledovat její výkon, jen bych ocenila vhodnější zázemí pro takový koncert. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá televízna inscenácia obsadená množstvom známych mien mi neponúkla mimoriadny zážitok. Bezkonkurenčne najlepšie sa svojej úlohy zmocnila Jana Brejchová. Ostatní si odohrali, čo mali v scenári a to bolo všetko. Myslím si, že zo situácie, keď sa v jednom období zdramatizujú pracovné, rodinné, vzťahové, zdravotné a iné problémy sa dalo vyťažiť viac. Ale aj to, čo bolo vytvorené je minimálne nadpriemerné a to nielen v kontexte vtedajšej televíznej tvorby. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výchozí téma, týkající se vztekliny a rozpoložení hlavní postavy - Evy Krausové, je silné. Ovšem rozvedení se rozplývá do pracovněpartnerskorodinných vztahů podobně jako v průměrném dílu Ordinace v růžové zahradě. Navíc kompozice v podobě předělů s datem nebo se záběrem na hodiny (asi symbol času) je vtíravá. Pozornost odpoutává i příliš dramatický hudební doprovod (hudba Jozef Revallo). Také role náhody snižuje mé hodnocení - proč mrtvou lišku musel najít zrovna syn veterinární laborantky? ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Soudruzi neporučili větru, dešti, šířila se vzteklina. Asi proto je tento film skoro neznámý. Docela se mi líbil, ale na ty brutální veterinární zákroky koukat nešlo ani náhodou. Čtyřicetiletá lékařka bilancuje život jako kdyby ji už v životě nic nečekalo. Šeď a jenom šeď, život bez perspektiv, nad vším se vznáší bolševická ideologie. Takže se vlastně ani nedivím, že soudruzi tento film neměli rádi. Dnes se raději filmy o životě bez perspektiv, o dramatickém nárůstu sebevražd nebo o ideologiích současnosti netočí vůbec. Dnešní režiséři nemají ani tolik odvahy jako Jiří Svoboda. Točí jenom propagandu nebo hovadiny. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi atraktivní téma. Řešila se vzteklina a mezilidské vztahy. Uvítala bych mnohem větší psychologickou hloubku, přece jenom to jsou závažná témata. Pak bych vrněla blahem. Takhle si pouze odfrknu a jedu dál. Jana Brejchová je velmi výrazná herečka. Ještě, že ji máme a můžeme si její herectví užít. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jiří Svoboda byl v osmdesátých létech mistrem napětí, což dokazuje i v tomto psychologickém televizním filmu z laboratorního prostředí. Jana Brejchová v roli veterinářky Evy, která má po kolegovi převzít celé oddělení výzkumu se nešťastně dostane do situace, která změní její pohled na svůj život. Atmosféra je dokonalá, k čemuž přispívá hudební nahrávka mého oblíbence Jozefa Revalla, která střídá synťácké zvuky s reálnými nástroji. Jiří Svoboda holt tenkrát uměl a každý jeho film byl silný zážitek. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Těžkopádně zpracované nadčasové téma. 1) Tragický melodramatický televizně-inscenační tón vyvažují dobří herci. Nakonec s překvapením zjišťuji, že se mi výsledný tvar nakonec docela líbí._____ 2) Myslíte, že by snímek mohl v titulcích uvést dnešní mantru ochránců zvířat: No animals were harmed during the filming? ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus místy dost patetické, ale jinak dobré. Hvězdné obsazení nezklamalo a paní Brejchová si zaslouží za svoji roli můj obdiv. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V sedmdesátých a osmdesátých letech jsem se na televizi skoro vůbec nedíval. A jak  jsem si už nedávno říkal, zřejmě mi tak uniklo mnoho zajímavých televizních inscenací, které až nyní postupně doháním a odděluji zrno od plev. Zde nešlo jen o vztahy mezi lidmi, ale též o vztahy mezi zvířaty, konkrétně liškami a myšmi... Pamatuji si na rodiče, kteří každý večer seděli před "bednou" a rozčilovali se: zase je tam něco psychologického, ve smyslu, ať s tím jdou někam. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Takové Svobodovo průměrné cvičení na úžasný Skalpel, prosím, fanoušci režisérových skvostů mohou tohle dílko klidně opomenout. O boj proti vzteklině ve skutečnosti nejde, spíš se hlavní hrdinka tak nějak potýká se svým neuspokojivým životem, nějak sama neví, co chce, je trochu hysterka a musí vařit Brzobohatýmu kafe. Pokud člověk přežije místy těžko pravděpodobné dialogy a přestane přemýšlet nad tím, proč mu Bartoška připomíná ministra Kalouska, čeká ho nenápadná nevzrušivá hodinka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Solidní drama o ženě, které není zcela přáno jak v osobním, tak profesním životě. Zaujala mě dost drsně zabíraná pitva skutečné lišky a to, že být za minulého režimu veterinářem, byl v podstatě neúspěch, navíc špatně honorovaný. Herecké obsazení je až z říše snů, ale přišlo mi, že Jana Brejchová emoce trochu přeháněla. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborna psychologicka sonda do nitra veterinarky, kterou vytecne zahrala Jana Brejchova. Zajimave prostredi veterinarniho vyzkumneho ustavu. Dobre vyobrazene vztahy doma i na pracovisti, kvalitni herecke vykony a dobre vypointovany zaver. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Zajímavá, neprávem zapomenutá, perla československé televize. Skvělá, velice přesvědčivá Jana Brejchová. Zajímavé a neotřelé téma. Na dobu vzniku velice povedené dílo. ()

Reklama

Reklama