Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (693)

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Moderní verze noir filmu bez soukromého očka, s padouchem v hlavní roli, řadou úžasně tvrďáckých hlášek a bezkonkurenčním Melem Gibsonem. Během sledování jsem měl pocit, že si někdo nádherně hrál a vznikl z toho film, který nemá poselství, nemá skrytou myšlenku, ale číší z něho onen zápal a zábava. A to mi při sledování bohatě stačilo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vzali mu 70 tisíc dolarů, poctivě si je ukradl a přesně tolik chce zpátky. Ani o dolar víc. Koupil dvě kulky do zad, přišel o manželku i „přítele“ a otevřel se mu tím jeden účet. Scénárista Brian Helgeland na papíře měnil žánry a následně přicházely výsledky na obou stranách barikády (oceňované L. A. – Přísně tajné, kritizovaný Posel budoucnosti). A pak se rozhodl, že si jeden svůj malý nezávislý kus zrežíruje. Jenže jméno Mel Gibson toho času budilo velkou jistotu, takže peněz přibylo a očekávání taktéž. Vyplatilo se. Hodně neryzí charakter hlavního hrdiny se do tohohle pošmourného atmosférického světa dokonale hodí, nechybí nadhled, hodnověrné pointy, naturalistická brutalita a řada milých vedlejších postaviček – sadomasochistická Lucy Liu, zmetek Gregg Henry, věrná šlapka Maria Bello nebo dvojice zkorumpovaných detektivů. A divák se tetelí blahem. Dobré účty holt dělají dobré přátele. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Brian Helgeland, Terry Hayes .. Pomsta, vždy stejná a vždy jiná. A tentokrát geniální, drsná a zábavná. Film plný překvapení, napětí, násilí, atmosféry a stylu Noir. Tak přesně tohle a takhle si to představuji. Skvěle jsem si to užil. Gangsterka jak má být. Cool 94%! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Trošku som mal obavy z toho, že keď dopozerám pôvodnú verziu, ktorú mal na svedomí Helgeland, stratí u mňa táto „jemnejšia“ na hodnotení. No nie je tomu tak. Každá verzia má čosi do seba a kebyže vznikne akási kombinácia oboch, bola by to dokonalá súhra. Táto akurát stráca spád venovaním sa postave Rosie, nevyvrcholeným záverom, no a teraz môžem povedať, že ani Kristofersson nebola zlá voľba. 85%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemesis Gibson v přítmí ocelově šedých filtrů chce zpět svůj uloupený lup a jak jsem mu nevěřil bojovníka za svobodu Skotska či bojovníka za nezávislost Spojených Států (už jen proto, že za nitky tahal Emmerich), nevěřím mu tady ani toho zabejčeného Marlowa, co šplhá přes mrtvoly po gangsterském žebříku. To už mu spíš budu věřit násilnického alkoholika, mlátícího matku vlastního dítěte.. Helgeland má myslím podobný problém jako Shane Black. Nechce se mu zůstat jen u psaní.. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • V režisérském sestřihu chybí scény návštěvy "doktora", všechny scény s panem Bronsonem (Kris Kristofferson) a jeho synem, likvidace gangsterů v autě a Pearl (Lucy Liu) se nedostane do křížku s tlusťochem (Doc Duhame). (giallo)
  • Věta "Get ready to root for the bad guy" musela být pro australskou verzi upravena jako "Get ready to cheer for the bad guy". Je to kvůli tomu, že "to root" vyjadřuje v australském slangu pohlavní styk. Přišel s tím Mel Gibson (Porter), rodilý Australan. (don corleone)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama