Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (693)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čo mi utieklo pred rokmi doháňam teraz. Mel Gibson ide nekompromisne rovnako za svojimi prachmi ako tempo s filmom do finále. Porter tu síce vyfajčí a vypustí viac hlášok ako nábojov zo svojho koltu, ale aj tak sa jedná o perfektný akčný krimi film s drsnými scénami, priamočiarým príbehom, sympatickým Gibsonom, sexi kočkami a modrým filterom. Brian Helgeland aj napriek tomu, že mal s časti spútané ruky štúdiom, natočil výborný film. 90% - 5* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při premiéře jsem Odplatě nadělil 4 hvězdičky a s určitým uzarděním přiznávám, že mě svým způsobem okouzlila - a to vůbec nejsem fanouškem žánru ani Mela Gibsona. Je to s lehkostí natočený kousek, přímočarý, jednoduchý, žánrově čistý, taková cool jízda, kde ani na chvíli nepoleví tempo a obvyklá klišé jsou podávaná vkusně a s všudypřítomným nadhledem. Na druhou stranu, jak šly léta a poznal jsem originál, zaujal mě svou temnotou, komplikovaností a nejednoznačností nepoměrně víc. Kromě toho si nelze nepovšimnout, jak snímek přistupuje k postavě násilníka, vraha a zloděje, kterého předkládá divákovi jako sympatického rošťáka. Tomuhle příběhu se nedá věřit a teenagerovská léta, kdy bych se s tímhle podáním ztotožnil, mám už dávno za sebou. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Lidi neblbněte. 85%? Za co? Čím je film výjimečný? Vážně to chcete vědět? Není výjimečný vůbec ničím. Je to vlastně naprosto trapná blbost s debilním příběhem, kde jsou asi 2 až 3 koukatelné scénky, které dohromady netrvají déle než 5 minut. Zkrátka nic moc. Spíše nic než moc. Valnou většinu stopáže okupuje nuda. 1* bude tak akorát. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Drsný a tvrdohlavý Mel, který vede nerovný boj proti svému bývalému kolegovi, s kterým nakopával a rozbíjel držky šikmookejm. Dosestane tolik ran, kolik jich rozdá, žádný superhrdina, jen prostě nasranej frajer, co mu pouze záleží na jedné bývalé lásce a touží jen po svých 70.000 $, a ne žádných 140.000 $. Takže bacha na něj a nepokoušejte se ho nasrat, protože s trochou štěstí se k Vám nějak dostane a do konce života budete jíst ovesnou kaši a rozmixovanou stravu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Kto je sakra ten tvrdohlavý bastard!?", vŕta hlavou polovici chicagskej mafie. To je predsa Mel Gibson v jednom z najlepších gangsterských filmov. Film je poňatý veľmi tvrdo, niekedy som mal pocit, že sa blíži osvedčenému Tarantinovskému Desperadovi. Inými slovami kam Porter príde, tam veľa ľudí neprežije. V žiadnom prípade však nemôžem povedať, že sa jedná o nejaký bežný akčný film, to rozhodne nie, tento film je proste nefalšovaný noir. Ak budete mať chuť pozrieť sa na film, v ktorom je plno násilia, jeden tvrdý chlap, ktorý však zabíja tak nejako pre niečo iné a tak nejako inak, tak si tento film pozrite. Myslím, že nebudete ľutovať. Nakoniec snáď ešte zostáva povedať, že Mel zase nesklamal a po tomto filme sa proste pre mňa stal najlepším akčným hercom. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Když si jde Porter (Mel Gibson) pro peníze, srazí ho auto. Při srážce se rozbije přední sklo. V dalším záběru je však přední sklo auta neporušené. (Terva)
  • Když Porter (Mel Gibson) začne střílet ze šestiranného revolveru a Beretty do dodávky čínské triády, vypálí jen ze samotného revolveru kolem 13 ran bez přebíjení. (Furi)
  • Film je jednou z přiznaných a velmi výrazných inspirací pro hru "Max Payne" (2001). (Jaroslaf)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama