Reklama

Reklama

Dosud se nenašla nevěsta, která by se krásou vyrovnala namyšlenému králi salernskému (V. Dlouhý). Košem dostala i chytrá a půvabná princezna riminská (P. Ptáčková). „Vezmu si ji, až bude jeptiškou a já mnichem!“ vzkázal Nicolettě po jejím bratrovi Riccardovi (M. Dlouhý) král ze Salerna. Nicoletta se ale pustila do „boje“. V přestrojení za malířku se vypravila na salernský dvůr, aby zde nabídla své služby. Měla velký úspěch u princezny Margueritty (M. Hrubešová), u královny (J. Hlaváčová), a i pyšný a do sebe zahleděný panovník si objednal svůj obraz na hedvábí, a co víc – začal se o tajemnou malířku zajímat… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborná televizní pohádka ! Úplně mi vyrazila dech. Jen dokazuje, že na pohádky jsme skvělí a je dobře, že i po r. 1989 se točí takhle pěkné věci. Škoda, že neznám jméno herečky "princezny z Riminy", protože dech mi vyrazila hlavně ona :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Starosvětsky se tvářící pohádka natočena v duchu a tradici předlistopadových televizních inscenací. Televizní. Pěkné... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Miluju tuhle pohádku především kvůli krásnému jazyku a inteligentním a svižným dialogům. Důkaz, že aby něco bylo pro děti, nemusí to být infantilní uječená békovina ala Disney nebo Troška. Update 25.12.2012: Dospívám kvapem k závěru, že jde o vůbec poslední kvalitní českou pohádku. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nemám k téhle pohádce dětský sentiment, viděla jsem ji dnes prvně. Nejsem si jistá, zda to je výhoda nebo nevýhoda. Z důvodu obliby některých herců zejména sourozenců ze Salerna a princezny z Riminy (přes osobní výhradu, že Pavlu Ptáčkovou mám raději jako blondýnku) a chytrým dialogům, bych měla tendenci tomu dát pět. Nelíbily se mi ty paruky, ani nevím, která mi přišla nejhorší, jestli ta prince ze Salerna, která byla hnusná, nebo ta prince z Rimini, která mu dodávala výraz retardovaného idiota. Paruka princezny z Rimini vypadala jako chcíplé zvíře omotané stužkou. Trochu haprovala logika ve vztahu prince z Rimini a princezny Salernské v samém závěru, asi mu na plese dali něco do vína. Hledat mouchy na něčem, co je hodně dobré, je opravdu šťourání, když ono chybí tak málo, aby to bylo dokonalé. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Česká průměrná pohádka. Poslední, kterou Ludvík Ráža natočil. Navíc výše nad dnešní tvorbu nedosahuje, proto jen za tři. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších tv pohádek a to z několika málo důvodů - je zahraná bez výjimky perfektními herci, kteří jsou perfektně obsazení (a obzvlášť Markéta Hrubešová dokáže očima zahrát víc tónů, než harfeník při pokusu zahrát na harfu fear of the dark od Iron Maiden) a druhou zásadní věcí je scénář, respektive postavy, které jsou díky dialogům inteligentní a přestože některé jsou obdařeny knírkem pedofila, jsou perfektně sympatičtí a i když nevím, co na to dítě, tak i absence jakéhokoliv zla je tu příjemná (takže žádní čerti a padouši). Na tak abnormálně komorní pohádku, co se odehrává asi ve čtyřech papundeklových interiérech a jednom exteriéru je to skvělé skóre. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem se s nikým ztotožnit. Bráškům Dlouhým to nesluší, ba naopak - narcistní Vladimír vypadá strašně směšně. Princezna z Rimini je blbá a naivní jak podrážka od boty a ta druhá princezna, která by nepočala, ani kdyby žila s nosorožcem (stálá bolest hlavy) je taky žúžo. Neměli aspirin? Trochu mě nudilo stále přesvědčování á la "ty jsi krásná", "ne nejsem", "ale jsi", "ne nejsem!". Výborná je však hudba. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Solidní, pěkně zahraná dialogická telenovela v příjemných renesančních kulisách. Spíš dvoudílná než jednodílná: Z počátku silně působí mravní poselství a vkusná romantika celého příběhu, později se čím dál víc natahuje a ždímá ta všeobecná zamilovanost ústřední čtveřice. Taky je dost těžko uvěřit, že by italský renesanční kavalír (navíc lokální král) trpěl tak nemístným strachem vyznat lásku své milované. Pohádka je každopádně must-see pro milovníky Vladimíra Dlouhého, protože vidět ho coby „krásného krále“, jehož krása spočívá v kníru a přeondulované hřívě, za jakou by se v 80. letech nemusel stydět ani nejteplejší dolnorakouský metalista, je velmi nevšední zážitek. Obě princezny jsou nicméně opravdu krásné a zvláště Markéta Hrubešová zde prokazuje, že když se patřičně položí do trpící senzitivní dobrotivé introvertní oduševnělé princezny, nepotřebuje si na natáčení ani brát svoje jindy nepostradatelná prsa. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle je aspirant na nejhorší "papundeklici" všech dob. Hloupé, unylé a nudné. Ovšem až uzříte Vláďu Dlouhého, majícího být za sličného krále, namaskovaného tak, že máte dojem, že je na hormonech a čeká na přešití, budete ryčet smíchy. Fetiš paruk zde hraje prim. Michal Dlouhý působil hodně úchylně v tom připlácnutém hnusu na hlavě. Pavla Vitázková vypadala jak HIV pozitivní, na hlavě jí ještě navíc zdechlo cosi blíže neidentifikovatelného. Paruky byly fakt super děs, pohádka si nevedla dobře ani v jiných disciplínách. Co dialog, to unikátní perla. Asi je psal pták Loskuták. Příslovečné místo určení rovněž skvěle fungovalo, divák si měl představit, že jsme zřejmě ve slunné Itálii, nezmínit se o tom, z těch papundeklů bych to sám nikdy nepoznal. Ještě solidní práci odvedla kostýmní výtvarnice Evženie Rážová a Petr Hapka dodal spolehlivě vznešený hudební doprovod, jinak je to bolestně debilní. Pohádkové kouzlo pláchlo do studených krajin, zde bylo hodně teplo. Jestli je tohle v červených číslech, můžu opětkovat už cokoliv. 1/10 ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dobrá pohádka o ješitném salernském králi v pěkně naznačených "renesančních" interiérech slunné Itálie, s dobovými kostýmy. Pavla Ptáčková tu byla lepší než v pohádce se zlatým lukem... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lacná inscenácia, ničím výnimočná rozprávka, ani príbehom a už vôbec nie exteriérovými vsuvkami, ktorá je navyše rušená slabými piesňami. Princezná nevýrazná a Dlouhý ako krásavec, to hovorí za všetko. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Chytré, jenom trochu moc studiové. Že by to měl být problém? Ale prosím vás, Copolla si u Draculy taky nestěžoval a jak to pěkně vyšlo! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající dialogy, které doprovází na televizní pohádku velmi slušná výprava, a koneckonců i několikanásobné ponaučení (člověk by neměl být sebestředný a samolibý, neměl by chtít, aby mu druzí jen pochlebovali, a na druhou stranu by lidem nemělo záležet, co si o nich druzí myslí, a měli by být sami sebou a radovat se z toho, co je baví). Pravda, chvilkami ta samolibost krále sklouzává už skoro k homosexuálním narážkám, když se třeba ptá sousedního vyslance, jestli se mu líbí, ale naštěstí je to zde zahrané a ukočírované tak, aby to nespadlo k něčemu lacinému. A překvapivě sem sedne i hudba Petra Hapky, vytvářející zajímavou atmosféru. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Byl jsem mile překvapený. Ač už nejde o nejnovější českou pohádku, já se s ní dnes setkal úplně poprvé. Pavla Vitázková coby vyčůraná, mazaní a hlavně manuálně zručná princezna se mi líbila (a nejenom vzhledově), ale ani ostatní si nevedli špatně. Bratři Dlouzí a především pak „ješitný“ Vladimír ve zlaté paruce byl sice na přes držku (jeho postava), ale svoje si rovněž odvedli. No a Hrubešová taky překvapila. O princezně z Rimini je slušná a lehce nadprůměrná a hlavně docela vtipná pohádka, kterou jsem určitě neviděl naposledy. 60-65% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka, milá i vtipná, zábavná i chytrá, Pavla Ptáčková se mi moc líbila, zejména ta její verze prostořeké malířky.. Vladimír Dlouhý opět výborný, roli pyšného krále zvládl skvěle, Michal Dlouhý jako bratr princezny také dobrý a potěšila mě i hudba Petra Hapky, moc hezká.. Mám jedinou výtku a tou jsou paruky, tolik nevkusu v jedné hodině se málokde vidí.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pavla Ptáčková překvapila. Já jsem jí nidky moc nemusela. Vladimíra Dlouhého je opravdu škoda. Je nenahraditelný a nezapomenutelný. Ta role samolibého a ješitného krále mu parádně sedla. Jo,jo, láska dokáže s lidmi divy. Napravila už i jinačí nátury. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč je princezna z Rimini Pavla Ptáčková - Vitázková i na této stránce umístěna jako jedna z posledních. Hrála přece hlavní roli a zvládla ji skvěle! Ani ostatní herci za ní nezaostávají, Vladimírovi Dlouhému se zlatými vlásky nejde odolat. Výborné kostýmy, líbivá hudba. Nejkrásnější televizní pohádka. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Velmi přijemná pohádka, hlavně díky sympatickým hercům. Pavla Ptáčková, jinak výborná divadelní herečka by si zasloužila mnohem více příležitostí v televizi. Michal Dlouhý, jako její bratr mi sedí mnohem více, než Vladimír v roli krásného krále. Markéta Hrubešová, Jana Hlaváčová a Radoslav Brzobohatý, ti pouze završují výborné herecké obsazení. Z malé televizní Popelky se vylíhla jedna z Královen mezi dnešními pohádkami z ČT1. ()

Reklama

Reklama