Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postavou je tu penzionovaný kriminalista Václav Gaudl, který si začíná všímat podezřelého chování elegantního manžela své neteře Hedviky. Požádá svého přítele, podplukovníka Mácu, aby mu zjistil, kam profesor Horáček jezdí ve vypůjčeném taxikářském autě. Horáček je finančním expertem podniků zahraničního obchodu a přednáší na vysoké škole, Hedvika pracuje jako redaktorka v nakladatelství. Žijí si nad poměry, nejen díky svým profesím, ale také díky dědictví po bohatém otci Hedviky. Bydlí ve velké vile, mají dvě auta, chatu. Žena, která se snaží udržet si manžela, netuší, že má mladou milenku, jejich podnájemnici Danielu, s níž po přednáškách odjíždí na chatu. Když se Horáček rozhodne rozvést, ztropí Hedvika hysterickou scénu při níž nejprve prohlásí, že se nikdy nerozvede a nakonec způsobí nehodu, při níž zahyne mladá stopařka. Hedvika přemluví manžela, aby z místa nehody ujel. Muž to udělá protože netuší, že ho žena vyfotila, když táhl mrtvolu do křovin. Profesor Horáček se rozhodne pro radikální řešení. Chladnokrevně připraví a provede vraždu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak ty nic nevíš? Ale třeba si vzpomeneš, miláčku." Ideálním základem manželského trojúhelníku jsou tyto čtyři vrcholy - nevěrněj vychcánek, ambiciózní stíhačka, těhotná potvůrka, zmatenej malíř a elitní exesenbák. Pak to prostě musí fungovat. Jenže ono to jako detektivka moc nefunguje, protože oběť i vyšetřovatelé jsou v podstatě anonymní. Teď jsem to bystře odhalil - není to detektivka, je to manželské drama a ty já nerad prožívám. Doma ani na obrazovce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi dobra ceskoslovenska detektivka zo 70. rokov minuleho storocia. V roku 1971 uz normalizacia ficala naplno, ale stale sa tocili pamataniahodne filmy, a tento je jeden z nich. Vyborny je pribeh penzionovaneho kriminalistu, ktory podozrieva clena rodiny z nekalych praktik. A na tom je vystavany cely film. Reziser Otakar Fuka odviedol fakt pracu na urovni, Z hercov zaujme najma Slavka Budinova. Smeral sice uz v 70. rokoch nemal take kultove filmy ako v 60. rokoch /Kladivo na Carodejnice, Cintamani a Podvodnik/, ale hrat rozhodne vedel. Film ma velmi dobru atmosferu a otvoreny koniec. Takze ako mylovnik ceskoslovenskej kynemtagorafyje davam vysokych 77 % ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Pomalu a postupně zjišťuju po létech vyhýbání se, že tyhlety detektivky, které spíše než krimi filmy jsou psychologickými dramaty, překvapivě můžu. Docela mne proto udivuje zdejší nízké hodnocení. Dobře, film je pomalejší a "bez akce," ale to pozvolné přituhování a nahlížení pod kůži ke konci za to stojí. Že Adamíra výborně zvládá i nekladné postavy, to nepřekvapí, ale Budínová je výborná. Úmyslně zkratkovitý závěr s posledním záběrem na kouřícího Šmerala ve tmě, číhajícího na oběť jako sup, je něco mezi koncem a la noir a směšnou ironií. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Jedna z řady těch českých černobílých detektivek, na níž se vždy ráda podívám. Je tam dobře vykreslen vztah dvou úspěšných lidí, majetných manželů. Stále hezký žádoucí chlap a cílevědomá stárnoucí manželka. A do toho mladá holka. Manželský trojúhelník se všemi očekávanými i nečekanými zvraty včetně zabití stopařky a následně vraždy. Ač se některým klišé film nevyhne, psychologie postav mě bavila. Dominovala nad dějovou krimi linkou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Průměrná a málo vzrušující detektivka, spíše to byl psychologický pohled na dva lidi, kteří spolu žijí - nežijí, jejich manželství trvá pouhou setrvačností. Náladová a nepříliš pohledná stárnoucí manželka svým vystupováním přispěla k tomu, že si pan Horáček našel krásnou mladičkou dívku, s níž čeká dítě. V hysterickém záchvatu při návratu z večírku se zahraničním zákazníkem strhne Horáčková manželovi volant ve chvíli, kdy vůz stopuje mladá studentka. Smrt této dívky vyprovokuje Hedviku, aby manžela vydírala fotografiemi, které pořídila, když se Horáček skláněl nad mrtvou dívkou... Toto vydírání nakonec vede Horáčka k průhledné vraždě manželky. Role starého strýce svěřena z úcty ke stáří panu Šmeralovi, Adamíra - to byla jeho klasika, Budínová - asi nejlépe zpracovaná figurka... Tři ¨hvězdičky. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (10)

  • Když se J. Adamíra s milenkou na chatě kropí vodou, má na sobě bílou košili, v dalším záběru má košili kostkovanou. (M.B)

Reklama

Reklama