Svědectví mrtvých očí
Krimi / Drama
Československo, 1971, 100 min
Otakar FukaHudba:
Jiří ŠustHrají:
Jiří Adamíra, Slávka Budínová, Danuše Klichová, Vladimír Šmeral, Josef Bek, Drahoslava Landsmanová, Valerie Kaplanová, Ladislav Mrkvička, Karel Urbánek, Ladislav Kazda, Oldřich Hoblík, Josef Chvalina, Lubor Tokoš, Jana Andresíková, Consuela Morávková, Zdena Dančíková, Karel Bělohradský, Ludvík Pozník, Vlastimil Čaněk, Jiří Cimický, Ladislav Jakim, Valerie Chmelová, Jana Kasanová, Jiří Foltýn, Rudolf Horák, Milan Stehlík, František Suchomel, Milada Ježková, Vít Pešina, Jan FaltýnekPlakáty
Hlavní postavou je tu penzionovaný kriminalista Václav Gaudl, který si začíná všímat podezřelého chování elegantního manžela své neteře Hedviky. Požádá svého přítele, podplukovníka Mácu, aby mu zjistil, kam profesor Horáček jezdí ve vypůjčeném taxikářském autě. Horáček je finančním expertem podniků zahraničního obchodu a přednáší na vysoké škole, Hedvika pracuje jako redaktorka v nakladatelství. Žijí si nad poměry, nejen díky svým profesím, ale také díky dědictví po bohatém otci Hedviky. Bydlí ve velké vile, mají dvě auta, chatu. Žena, která se snaží udržet si manžela, netuší, že má mladou milenku, jejich podnájemnici Danielu, s níž po přednáškách odjíždí na chatu. Když se Horáček rozhodne rozvést, ztropí Hedvika hysterickou scénu při níž nejprve prohlásí, že se nikdy nerozvede a nakonec způsobí nehodu, při níž zahyne mladá stopařka. Hedvika přemluví manžela, aby z místa nehody ujel. Muž to udělá protože netuší, že ho žena vyfotila, když táhl mrtvolu do křovin. Profesor Horáček se rozhodne pro radikální řešení. Chladnokrevně připraví a provede vraždu... (oficiální text distributora)
Karlos80
Nato že to byl debut řežiséra Fuky, tak docela solidní psychologické drama s kriminální zápletkou..V předmětu zájmu zde sotjí majetek bohaté manželky, vražda, cesta k mladé milence..Trio Adamíra jako vrah, Budínová jako jeho officiální manželka a mladá milenka Daniela Klichová zahráli vcelku solidně... To vše v těsné závěsu nastupující normalizace, některé scény, rozhovory by snad později už nemohly ani projít.. Pokud jste byly pozorní tak jste si jistě všimli i Valerie Kaplanové, ještě před nástupem rolí všech těch pozdějších stařenek, nebo výpravčí Milady Ježkové, známé s veleúspěšných Formanových, Krejčíkových nebo Menzelových filmů z šedesátých let..(28.6.2009)
sud
Takový trochu netradiční krimifilm, který spíše zobrazuje pozadí zločinu, než jeho otrocké vyšetřování. Je ale velká škoda, že je jeho zpracování jaksi mdlé a bez šťávy. Ale i tak dobrý film hlavně díky skvělým výkonům Slávky Budínové, Vladimíra Šmerala a Jiřího Adamíry.(13.8.2007)
LiVentura
Výborné krimi z prostředí "vyšších vrstev", J.Adamíra zde sehrál jednu ze svých nejlepších rolí vraha, který nemilosrdně likviduje jakékoli důkazy proti němu v případu mrtvé stopařky...!(18.12.2006)
WANDRWALL
Jak si mohli žít v době tuhého socialismu někteří lidi nad poměry, když zde byl každý druhý udavač?(4.8.2010)
raroh
Další Chabrol po česku.(8.11.2010)
otík
To ani nebyla pořádná kriminálka. Šlo spíše o to, kam může zralého ženatého muže zavést láska k mladé dívce a to, že s ní čeká dítě. Půl filmu se budují vztahy, pak to sice už jde ráz na ráz, ale to nic nezmění na tom, že film je pomalý a vlastně se v něm nic pořádného za 100 minut neodehraje. Co ale překvapí, je na tu dobu několik odvážných záběrů na krásnou mladou slečnu. Hudba: Jiří Šust(18.8.2009)
zette
Ja videl nadstandartni kriminalni drama s otevrenym koncem. Vynikajici namet a netradicni zpracovani. Vyborny Adamira v hlavni roli. Na to, ze se jedna o celovecerni prvotinu Otakara Fuky hodnotim velice pozitivne a moc nechapu tak nizke hodnoceni.(28.6.2009)
dr.fish
V jádru slušný příběh, jen mi tam chyběla energie, dramatizace, nebo něco takového. Bylo to trochu unylé. Nicméně konec posunul laťku nahoru...70%(10.1.2012)
ViktorD
Myslím, že tenhle svůj filmový debut Otakar Fuka už nikdy ničím nepřekonal, je to jeho první a zároveň poslední nejzdařilejší snímek, který kdy natočil. Hudba: Jiří Šust (jako vždy výtečná, takže pokud by to šlo dal bych 4,5) – ta mimochodem podkresluje i jednu scénu ve filmu Vesničko, má středisková, v níž předseda JZD s manželkou a Otíkovou opatrovnicí sledují americký film Harpuna, v němž zabijí Bradleyho. :)))(17.5.2010)
LuckyK
Co ten konec?!!!(28.6.2009)
Jasmín
V tomto filmu převažuje spíše to drama nad krimi. Policisté a pan Šmeral zde hrají druhé housle ústřednímu manželskému páru. U něj mi však něco chybělo .... na začátku filmu, když byli spolu, tam byla docela idilka a šlo spíše o příběh záletného manžela. To, že tam jsou nepřekonatelné rozpory, vyplynulo z ničeho nic ke konci v automobilové scéně, ve které se rozvodové drama v pár vteřinách smrtí stopařky posunulo zase do otázky života a smrti. Závěr filmu se mi pak už líbil a pan Adamíra si zaslouží za jedna.(28.6.2009)
blekekeke
Česká krimi byť i sebehorší, se do průměru vždycky vejde...(28.10.2010)
corax8
nic výrazného, kromě několika dobrých hereckých momentů. myslí, že tenhle film mi v mysli neuvízne a asi ho brzy zapomenu.(28.6.2009)
Haniczka
Neurazí, ale ani nepobaví. Trochu film působí jako kriminální případy z anglické školy, kdy se psychologie řadí nad akci, ale něco tomu chybí.(20.8.2009)
Dr.Kongo
Taky se mi zdá celkové hodnocení trochu nízké. Film má slušnou atmosféru a přes rok výroby patří celkovým pojetím spíš do 60. let. Což je plus. Souhlas s ViktorD, Fukův první a nejlepší film.70 %.(7.3.2011)