Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (564)

Cival 

všechny recenze uživatele

Obrovske prekvapeni, jak moc je film mych oblibencu spatny. Neveril jsem vlastnim ocim a vetsinu casu se citil trapne - petatricet ubohych prirovnani, krkolomne nevtipne vety a vse prostupujici nuda. Nekolik malo viyualnich perlicek, dobra kamera a Steindler s Liskou nemaji sanci vyrovnat bloudeni mezi divadlem a televizi, ktere selhava snad na vsech frontach. Kdyz bych neznal jeste o stupen vetsi ceske sracky Bolero, Post Coitum, Panska jizda a Kamenak, uvazoval bych o necem mezi odpadem a jednou usmudlanou hvezdou. Takhle slabsi dve. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Přečetl jsem všechny u nás vyšlé knížky pánů Hammeta, Chandlera a Caina, miluji filmy noir a klasické gangsterky, mám rád humor divadla Sklep a na Mazého Filipa jsem se moc těšil. Tak co se podělalo, že Mazaný Filip je tak špatný, jak je?? Naprosto absentuje atmosféra oněch klasických příběhů, ačkoliv se o ní film snaží. Bohužel zůstává jen křečovitou levnou nápodobou, nehledě na velmi obtěžující monolog hlavního hrdiny, jeho "jak" a "jako" nejen že byly trapné, ale postupem času už jenom štvaly. Jasně, měla to být komedie, bohužel její nevýhodou je, že jí chybí opravdové vtipy a hlavně jejich správné načasování a gradace, takže pokud se občas nějaký vtip povede, naprosto nefunguje, protože se objeví v tu nejnevhodnější dobu a zůstává samoúčelným. Výbornou parodií monologů drsných detektivů jsou ty Drebinovy v Bláznivých střelách, které hlavně korespondovaly s obrazem a posilovaly slovní vtipy na druhou, což u Mazaného Filipa nenastane ani jednou, ačkoliv se to leckdy evidentně nabízí. A co se týče úmyslné přestylizovanosti herců, zůstala jen herecká křeč, která se třeba s geniálním Limonádovým Joem nedá srovnávat... Kladem filmu je Smutného hodně slušná kamera, i když občasná přebarvenost filmu mě trochu vadila (zvlášť když se odkazuje na filmy, které nejenže byly většinou černobílé, ale hlavně na své černobílosti stavěly), pokud už barva, byla by možná vhodnější technicolorově "vyblitá" varianta, které svého času využili Coenové u Millerovy křižovatky. Nicméně kamera a výprava neutáhne žánr, založený na stavbě děje a zajímavosti postav. V Mazaném Filipvi se neděje vůbec nic a postavy stojí za starou belu... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozivý debakl po všech stránkách. Režijně i herecky nevzvládnutý převod divadla do filmu - nehledě na sklepácká specifika. Hard-boiled detektivky a filmy noir bývají velmi svižné a atmosféra je až výsledkem rychle navazující akce. Mazaný Filip je ovšem uondaný a vaří atmosféru z řídce rozhozených žánrových ingrediencí. Na celovečerní film je tam toho velmi málo, každá situace i pointa se neúměrně natahují. Hudba tu většinou absentuje zřejmě nikoli ze stylotvorných důvodů, ale prostě proto, že ji nikdo nenapsal, nebo ji režisér neuměl zapojit do stavby vyprávění a dynamizace montáže. Vůbec statičnost celého dílka je velmi nesmírně protivná. Není to jemný a rafinovaný, ale velmi primitivní pokus o parodii. Nevěřím tomu, že Marhoul rozumí žánru, poněvadž tam kromě citací nových - notabene ne-noirových - filmů nemá nic, co by prozrazovalo jeho poučenost. Genialitě Pytlákovy schovanky nebo Limonádového Joea Mazaný Filip nesahá ani po kotníky. O tom, že Hanák vypadá dobře, ale neumí hrát, se všeobecně ví. Rád bych celé partičce okolo tohoto filmu fandil za jejich odvahu a jistou nepopiratelnou výtvarnou pečlivost, ale nemůžu si pomoct, hanba z koukání na tento nepodarek mě fackovala celou dobu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, mám pocit, že naposledy se u Mazaného Filipa větší skupina lidí bavila při jeho natáčení. Pronásleduje mě myšlenka, že někdo se snažil využít doménu Červeného Trpaslíka - šílená, nelogická a především vtipná přirovnání a spojit to s "drsnou školou". A neuspěl. Humor je sušší než ono příslovečné martini a jaksi se z něj vypařila i ona sklepácká vtipnost. Jediná šance na jakési nadšení z mé strany je u stylizace postav - Tomášem Hanákem počínaje a Bohumilem Kleplem konče. Poměr cena-výkon opravdu nic moc...Limonádový Joe lepší Mazaného Filipa. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Výpravnější Lví večer sestříhaný na hodinu a půl. Chybí tomu jakýkoliv řád, nějaká pevná dějová linie. I přes roztříštěnost a značnou nevyrovnanost je to místy tak trapné, až je to vtipné (scéna v psychiatrii), což ostatně platí i u Českých lvů. 65% Zajímavé komentáře: Oskar, Angerr, Legas, Cooper, Beky, Lukoye ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jsem si vědom různých chyb a nedotažení, taky to byl Marhoulův debut, ale v podtstatě mě překvapilo, jak účinně na mě vtip tohoto snímku zapůsobil. Nejen ten parodický, prostě všechen ;-) 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě mrzí, že se nepodařilo dostat do filmu naprosto žádnou atmosféru která byla třeba v seriálu s Philem Marlowem a byť je to parodie, film na mě působil jako ž enemá život.Nebudu jen hanobi tnašel jsme si i pomerně dost dobrých hlášek a ten kdo nemá averzi na Hanáka jako já může klidně 1* připdat.Škoda že tenhel film nedělal nejaký mazaný Filip, třeba by dopadl lépe. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jsem sklepácký fanda, tuto komedii jsem viděl i živě v divadle a musím říct, že i když se film nevydařil tak jako ono divadelní představení, stále je to vysoká třída. Jsou v něm sice i hluchá místa a děj postrádá grády, ale to je podle mne jasný autorův záměr (stejně jako některé zde kritizované technické nedostatky filmu). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám moc rád, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jediný člověk schopný přenést jejich humor na plátno je Tomáš Vorel. Marhoul natočil cosi, co v první části funguje jako vtipný soubor divadelních skečů a ne jako film, v té druhé zase něco, co funguje jako film, ale nefunguje jako soubor vtipných skečů. Prostě ani ryba, ani rak. Ani věčně škrobený Hanák už mi nekonvenuje tak jako v Cestě z města a nebýt několika opravdových hereckých výkonů, mohlo to skončit jako hodně velký propadák. Holt, Dobeška je Dobeška... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Retro kriminálka s prvky černého humoru,který je do filmu chvílemi cpán až nechutně vnuceně a ukazuje jak český režisér neumí točit hladce a pro diváka elegantně. FIlm trpí, tím že je poskladaný z žánrů, které jsou čechům velmi vzdálené a které jsme skoro nikdy pořádně netočili. Tomáš Hanák se tváří stále jako největší drsnák a Jirka Macháček je stále typ herce "přijdu zhulen, zhulen odejdu". Když byl vyvolán muž z publika a on se opravdu zvedl (ne nebyl to Cam z kina:)) tak jsem poznal tu nejtrapnější scénku posledních let. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace legendární divadelní hry (kdo viděl, ví o čem mluvím...) divadla Sklep parodující klasické gangsterky Raymonda Chandlera se soukromým očkem Philem Marlowem alias Tomášem Hanákem v hlavní roli... Režisér Václav Marhoul, též vzešlý z kruhů kolem divadla Sklep, přistupuje ale k parodii z jiného směru, než jsme zvyklí od klasiků - pánů Brdečky a Lipského... Zachovává formální, tedy torzovité, vyprávění sklepáckého dramatu, přebírá zalidněný prostor řadou marginálních komických figurek (obsazen je tu snad každý, kdo v oblasti českého alternativního humoru něco znamená), stejně jako ponechává klasickou sklepáckou poetiku, plnou absurdna (,,Doslova se mi přilepili na paty..."), dadaismu i hraní si s jazykem (boss Perrugini - výborná slovní hříčka založená na české výslovnosti jména v 1. pádě:-) atd.), a přidává svůj díl imaginace a tvůrčího podílu - formálně co možná nejpřesnější postižení atmosféry a nálady žánru noir a gangsterek, obvykle s Bogartem v hlavní roli, a vykreslení klasického Hollywoodu 30. let... K tomu navíc přimísil moře filmových odkazů a citací z klasických filmových děl (v jednom z vedlejších ateliérů právě natáčí Ed Wood, basketbal na zastrčeném plácku hrají chovanci psychiatrické léčebny z Přeletu nad kukaččím hnízdem...), ale i z děl moderních (gangsteři ,,Zabili Kennyho", postavu ze South Parku, je tu i díky své četné citovanosti trochu sporná aluze na Matrix...). Marhoul si ale se svým filmem opravdu vyhrál do posledních detailů - pozorný divák v něm nalezne plno vtípků až kdesi v druhém plánu (kupříkladu prohozená zpětná projekce nesynchronizovaná se stylem jízd Phila Marlowa)... Většinu svých propriet ale tenhle film přebral z geniální sklepácké hry - bláznivý ředitel psychiatrického ústavu v podání Milana Šteindlera byl kdysi v divadle ještě potrhlejší, všechny ty Chandlerovské hlášky Tomáše Hanáka ještě zemitější (,,Vlhký vzduch studil jak popel vychladlého vztahu..." ... ,,Piju cokoliv...když je to whiskey..."), odstup a nadhled k parodovanému ještě výraznější... Ztrhané bránice se ale do filmu přenést nepovedlo...a to je, myslím, jediné mínus toho snímku. Všechny ostatní složky filmové stavby sedí dokonale - promyšlená a erudovaná režie, výborná kamera pana Smutného, typově přesní a dokonalí herci (zvláště Oldřich Kaiser v roli mafiánského bosse Perruginiho a jeho skupina gangsterů, ale i nesklepačka famme fatale Vilma Cibulková...mimochodem, tohle je přesně ten film, který si mnohem lépe vychutnají cizinci bez znalosti českého kulturního prostředí a bez v podvědomí uložených obličejů a stereotypů spojených s jejich typologií...), stylová hudba... Tedy téměř dokonalý Phil Marlowe... ,,Nikdo mi nerozumí, jsem záhadný..." ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Často nudné, často trapné, místy geniální. Sklep mám opravdu hodně rád, ale ne všechno prostě povede. Ale Marhoulovi nejde upřít odvaha, protože Mazaný Filip je zas něco jiného než ostatní české filmy a to je na jednu stranu dobře. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::: Nic moc, ale Jaroslav Dušek v roli režiséra byl přímo vynikající a strašně vtipný - taky jenom kvůli němu jsem si film pustil. Bohužel, ale Tomáš Hanák je otřesný herec ....... ::::::::::::::::::::::: ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Prognóza vývoje obliby Mazaného Filipa. 2003: MF jde do kin. Kritika se lačně chytá dílčích nedostatků, diváci srovnávají s klasikou. Všichni lamentují. "Pcha! Barevná parodie na film noir?" "To mají být herecké výkony? Hanák není žádný herec!" "Achich ouvej, kdeže jsou časy Limonádového Joa nebo Adély..." 2013: V biografii některého z herců je MF opatrně zmíněn jako "ve své době možná trochu nedoceněný". 2023: Reedice na DVD. MF šokovaně objevuje násleující generace a stává se pro ni malým kultem. 2033: V Premiere/Cinemě v rubrice Retro/Legenda vychází článek o MF. Dramaticky líčí jeho vznik navzdory protivenstvím, vyzdvihuje originalitu v šedi okolo a "odvahu" natočit parodii na film noir v barvě. Pranýřuje slepotu tehdejší kritiky. 2043: Všichni herci, nyní nazývaní "starou gardou", jsou buď v Národním nebo po smrti, MF je součástí Zlatého fondu a každoročně se objevuje ve vánočním tv programu. 2053: Do kin přichází nová česká parodie. Všichni lamentují. "Achich ouvej, kdeže jsou časy Limonádového Joa a Mazaného Filipa..." 70% ()

RHK odpad!

všechny recenze uživatele

Nemožně nudná řemeslně nedotažená trapná slátanina. Je mi to líto, kvůli Sklepákům, které mám rád. Z kina jsem musel utéci i s manželkou jako mnoho ostatních lidí v bijáku. Vydržel jsem to půl hodiny, ale víc už to nešlo. Navrhuji změnit jméno filmu na "Vymazaný, bez filipa". Dvě ukázky pro ty, co nevěří: http://www.sms.cz/film/mazany_filip/ukazka ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako divadelní hra to asi může být podařené představení, ovšem převedení této hry na filmové plátno se mi příliš nezamlouvalo. Zpracování příliš očividně dávalo najevo, že se jednalo o kýčovitou parodii, bez jakékoli šťávy. Jediným plusem tak jsou herecké výkony. V mnoha miniaturních roličkách se objevují výteční herci, na kterých je vidět, s jakou chutí své postavičky zahráli. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já jsem sváteční piják. Takovej, co jde na jedno a probudí se v Singapúru s plnovousem na bradě." Mazanýho Filipa jsem zcela a naprosto brilantně pochopil. Jenom jsem ho tak úplně nepochopil. Ale to se může stát ve světě plným Kidů, vypranejch džín, roztrženejch kušen hákem a hollywoodskejch sexbomb, ve kterým parchanti zabili Kennyho a Nigel Smith v něm prostě ebyl, eni a ebude. Mně tedy tento pozdrav z noirového Sklepa vždycky podezřele dobře zvedne náladu. A na to mám alibu. ()

Reklama

Reklama