Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

„Na jednu stranu to dávalo smysl... na druhou stranu už to smysl nedávalo...“ Já se teda spíš přikláním na tu druhou stranu, zápletka je opravdu taková nijaká a ve filmu toho moc smysl nedává. Což by se ještě dalo unést, ale Mazaný Filip je hlavně zoufale nevtipná parodie plná otravného pitvoření herců, což je něco, co mě v českých komediích hodně vytáčí. Nebýt mnohých popkulturních odkazů (mimo jiné i na South Park, to jsem vážně nečekal), asi bych u toho nevydržel. Mongoloidní mumlání Pavla Lišky a Hanákův unaveně monotónní a rádoby vtipný monolog mě ještě pár nocí budou strašit ve snech. Tohle si Raymond Chandler asi nepřál. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, mám pocit, že naposledy se u Mazaného Filipa větší skupina lidí bavila při jeho natáčení. Pronásleduje mě myšlenka, že někdo se snažil využít doménu Červeného Trpaslíka - šílená, nelogická a především vtipná přirovnání a spojit to s "drsnou školou". A neuspěl. Humor je sušší než ono příslovečné martini a jaksi se z něj vypařila i ona sklepácká vtipnost. Jediná šance na jakési nadšení z mé strany je u stylizace postav - Tomášem Hanákem počínaje a Bohumilem Kleplem konče. Poměr cena-výkon opravdu nic moc...Limonádový Joe lepší Mazaného Filipa. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip sa skladá z niekoľkých takmer desaťminútových sekvencií, ktoré obsahujú cca jednu informáciu pre posun deja vpred. Zvyšok stopáže sekvencií tvoria pokusy o suché vtipy a neskutočne naťahované dialógy medzi postavami. Aj keby všetky fóry boli vtipné, boli by pre dej absolútne zbytočné. Ako jediná ma pobavila scénka so Šteidlerom, tá je ale znova pre dej absolútne zbytočná a pôsobí navyše ako z iného filmu. Neverím, že sa nedali napísať vtipnejšie hlášky a že poriadny dramaturg by tomu nedokázal dať adekvátny spád. Mazaný Filip sa naťahuje ako žuvačka aby sa dopracoval k záveru, ktorý zázračne všetko osvetlí a ja neviem, na základe čoho. Poteší niekoľko vizuálnych fórikov a možno aj tých hovorených, stále mi to ale pripadá málo. Ako hovorí jedna z postáv, výprava dobrá, ale dej nič moc. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Retro kriminálka s prvky černého humoru,který je do filmu chvílemi cpán až nechutně vnuceně a ukazuje jak český režisér neumí točit hladce a pro diváka elegantně. FIlm trpí, tím že je poskladaný z žánrů, které jsou čechům velmi vzdálené a které jsme skoro nikdy pořádně netočili. Tomáš Hanák se tváří stále jako největší drsnák a Jirka Macháček je stále typ herce "přijdu zhulen, zhulen odejdu". Když byl vyvolán muž z publika a on se opravdu zvedl (ne nebyl to Cam z kina:)) tak jsem poznal tu nejtrapnější scénku posledních let. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ostře nabitá parodie s mála náboji.tak by se dal charakterizovat tento český snímek kterému chybí dobré nápady a o hodně více humoru.Je ale nutno podotknout že nebýt heců ve vedlejších rolích nebylo by na co se dívat.Takový Dušek,Liška,Preiss a Macháček své vedlejší role zvládly bravůrně a je radost se na ně koukat.Tomáš Hanák taky nic nezkazí ale žádnej zázrak to neni co si budem povídat.Zkrátka za 2 a půl. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • První český film, který byl vydán na DVD s komentářem pro nevidomé. (gjjm)
  • Režisér Václav Marhoul prý musel jen dvakrát zvýšit hlas, z toho jednou kvůli 56°C v ateliéru a jednou kvůli hlučné kameře. (hippyman)
  • Předběžný rozpočet byl 16 milionů korun, nakonec byl ještě zhruba o čtvrtinu navýšen. (hippyman)

Reklama

Reklama