Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Zajímavosti (28)

  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)
  • Do českých kin na film přišlo 145,9 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 13,4 milionu Kč. (NIRO)
  • Václav Marhoul se nad vlastnoruční adaptací své divadelní hry zamyslel takto: "Kdybych to měl vyjádřit procentuálně, řekl bych, že šedesát procent je z předlohy a čtyřicet je nových. Musel jsem projít autocenzurou a spoustu scén a dialogů vynechat. Líbily se mi, ale děj by strašně zdržovaly nebo zamotávaly. Problém – i když radostný problém – je totiž v tom, že jde na jednu stranu o parodii, ale zároveň je to taky detektivka, takže příběh se musí nějakým logickým způsobem odvíjet. Tudíž jsem se pohyboval na dost tenkém ledě a pořádně jsem se s tím natrápil, ale myslím si, že z toho nakonec vyšla i ta detektivka. S legrací jsem problém neměl, protože jsem z divadla věděl, čemu se diváci smáli a čemu ne, ale ta detektivka mi vrásky nadělala.“ (NIRO)
  • Bachaře si zahrál Vlastimil Zavřel a za svou roli nechtěl honorář. V závorce za jeho jménem je napsáno: "hrál zadarmo". (Terva)
  • Starosta (Miroslav Etzler) má v závěrečných titulcích na zádech napsáno 2003, což odpovídá roku výroby filmu. (ČSFD)
  • První český film, který byl vydán na DVD s komentářem pro nevidomé. (gjjm)
  • Snímek se může pochlubit řadou ocenění, např. na MFF komedií Filmové úsměvy v Mladé Boleslavi mu byla udělena Cena ředitele festivalu, na MFF v Houstonu vyhrál v kategorii Fantasy/Horror. (hippyman)
  • Jen v roce 2004 se prodalo celkem 17 tisíc kusů DVD. (hippyman)
  • DVD filmu získalo ocenění za nejlepší authoring DVD roku 2004 pro český film. (hippyman)
  • Režisér Václav Marhoul prý musel jen dvakrát zvýšit hlas, z toho jednou kvůli 56°C v ateliéru a jednou kvůli hlučné kameře. (hippyman)
  • Herecké zkoušky trvaly šest týdnů. (hippyman)
  • Sám režisér do filmu vložil 5 milionů korun, které si vypůjčil. Bez této investice by podle svých slov nikdy točit nezačal. (hippyman)
  • Po třech letech shánění finančních prostředků měl Václav Marhoul stále jen 200 000 Kč. Celkem oslovil přes 300 firem. Pouze osm z nich se nakonec na snímku podílelo. (hippyman)
  • Celý film byl natočen jen ve studiových podmínkách (konkrétně v ateliérech v pražské Hostivaři).. (hippyman)

Reklama

Reklama