Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech

(seriál)
  • angličtina Hospital at the End of the City Twenty Years On
Česko, 2003, 12 h 27 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Petr Zikmund

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Ladislav Frej st., Josef Vinklář, Jana Štěpánková, Eliška Balzerová, Iva Janžurová, Josef Dvořák, Daniela Kolářová, Ladislav Chudík (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V novém pokračování se znovu shledáme prakticky se všemi hlavními postavami Dietlovy nemocniční ságy. Pochopitelně – primář Sova (Ladislav Chudík) už není ve svém pokročilém věku středem dění. Na jeho místě však stále pevně stojí primář Arnošt Blažej (Josef Abrhám). I jemu už táhne na šedesátku a to je důvod, aby se za sebou ohlédl, aby bilancoval svůj život. Jenže Blažej rozhodně ještě nekončí a nachází v sobě stále dost sil, aby znovu zvedl prapor – nejednou i za ty druhé. (Česká televize)

(více)

Recenze (255)

Beast odpad!

všechny recenze uživatele

Pomoc, pomoc, pomoc!!! - křičím s každým dílem, který náhodou zahlédnu a pln zloby a hořkosti utíkám k počítači ubírat hvězdičky - už jsem na nule... Velice, velice slabé - na to kolik se z toho dalo vytěžit, stejně tolik se zkazilo. Špatný scénář, režie a většina hereckých výkonů - herci nemají žádné vedení. Naprosto neuvěřitelné scény a dialogy - slátanina všeho, co se slátat dá. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesný příklad toho,jak nemá vypadat pokračování.Respektive,jak je špatně napsané.Scénář je totiž křečovitý a návaznost na původní klasiku je bez nápadu a bez přemýšlení.Prostě něco natočíme a lidi se na to stejně dívat budou.Škoda toho potenciálu.Šlo vymyslet tolik různých synopsí a nápadů,jak na původní Nemocnici navázat.Nestalo se,takže ač se herci sebevíc snaží a jsou opravdu dobří,včetně těch nových,tak to nestačí.Režisér Hynek Bočan je také velmi zdatný profesionál,ale tady zřejmě nebyl ve své kůži,jinak si to neumím vysvětlit.Pár světlých okamžiků se najde a několik(málo)osvěžujících scén je spíše dílo náhody.Jen díky hercům,kteří dělali,co mohli dávám 30% a říkám-tudy opravdu cesta nevede. ()

Reklama

Anthony odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem zklamán. V původní sérii byly skvěle napsané postavy a dialogy. Těšil jsem se, jak se budou vyvíjet jejich vzájemné vztahy. Především zde ale bylo několik figur skutečně charismatických (doktorka Fastová, dr. Štrosmajer, dr. Sova starší) či alespoň zajímavých. Všechny nové postavy mi moc zajímavé nepřijdou. A z těch starších jsem zklamán. Někdy mám pocit, že můj oblíbenec Abrhám snad přestává umět hrát. Zvláště v okamžicích kdy jako vypění nebo začně křičet, mu nevěřím (jak skvělá byla např. jeho hádka s Frejem v původní sérii). ()

#47 

všechny recenze uživatele

Stará nemocnice byla vynikjácí a mnohé dějové linie nového pokračování už bohužel stály za houby. Nejvýraznější herci původního seriálu zde citelně chybí. Kopecký a Medřická bohužel zemřeli, Vinklář a Chudík se jen sem tam mihnou a velkou ztrátu pociťuji také v neúčasti Oldřicha Kaisera. Z nových postav mě především zklamal Tomáš Topfer, od kterého jsem očekával, navíc ve spojení s B. Hrzánovou, vtipného nástupce doktora Štrosmajera. Pokud jde o dějové linie: 1) Snad nejvíc mi vadila ta o rodině Pěnkavových, které je tady vyhrazeno příliš mnoho času (navíc je prošpikovaná pozitivním rasisimem, což je dnes jaksi v módě) a která patří spíš do jiného seriálu, nejradši bych jí odsunul někam do Náměstíčka. Ne že by Dvořák s Janžurovou byli špatní, ale kde je mizerný scénář, tam to ani dobří herci nespasí. 2) Další linie která je docela nezáživná je ta o Betty Čeňkové, mrzí mě také, že když už se konečně tato linie nějak zajímavě vyvrbí, končí najednou dost nevěrohodným unhapppy-endem. 3) Situace kolem privatizace nemocnice - po slibném začátku se vše vyvinulo ve zmatený a hlavně dost podivný konec. Byl jsem ale velmi rád za dvojici Kolářová-Frej, kteří si zachovali jako jedni z mála stejné charaktery jako v původní nemocnici a celkem jsem byl spokojen i s J. Hanzlíkem, který povýšil na starostu, což se někomu určitě zdá přitažené za vlasy, ale tuším že Jan Ruml taky za bývalého režimu jezdil se sanitkou a dotáhl to až do vlády. Z dalších nových postav nebyl špatný ani Dejdar jako právník Vojíř a Langmajer jako ředitel nemocnice, škoda že se oba příliš brzo vytratili. 4) Dějová linie okolo Blažejovy rodiny - Sám primář Blažej během 20ti let bohužel hodně "vyměknul", ale situace okolo článku v novinách s připomínkou komunistického tchána nebyla vůbec špatná, škoda že se tady ještě neobjevil J. Moučka, byla by to pro něj určitě zajímavá rolička bývalého papaláše na odpočinku. Také jsem neměl nic proti Blažejovým problémům s rukou, což skýtalo solidní vedlejší zápletku, stejně tak nebyly špatné zápletky s Blažejovými dětmi, tady je ale veliká škoda že nedostali mladí (a dobří) herci více prostoru, protože jak O. Brousek, tak i Vilhelmová s Rašilovem nabízeli zajímavé charaktery a především velký potenciál, který byl k velké škodě seriálu využit pouze minimálně, i když role Rašilova (bohužel až na konci serálu) a celkem nedořešený závěr slibuje možná další pokračování. Jinak chválím ještě H. Maciuchovou, jejíž postava také neztratila nic ze svého charakteru a byla to opravdu stále stejná Blažejovka. 5) Nakonec bych se chtěl zmínit o možná nejpovedenější dějové linii - příběhu Elišky Králové, kde se mi líbila jak logická dějová návaznost na původní nemocnici, tak i herecké výkony Z. Dřízhalové i R. Zimy, Štěpánkové, Němce a taktéž minirole manželů Kloboukových (Schmitzer+Termerová). Celkově jsem byl spokojen se seriálem tak s 50% a doufám že pokud vznikne další pokračování, tak bude jeho úroveň vyšší. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

S tímhle seriálem mám vážně problém. Tuhle Nemocnici jsem viděl několikrát a moje hodnocení osciluje, vidím a cítím prachy, zosobněné jakýmsi dr. Borkem Severou, scénáristickou křeč, technické nedotaženosti a celkovou zbytečnost, na straně druhé ale sem tam nějaký ten příjemný detail, který si užívám. Jediné, co bez výhrad zbožňuju, je herecký tandem Tomáš Töpfer & Barbora Hrzánová, i mladá generace herců není špatná - obzvlášť Zuzana Dřízhalová. Ale celkový dojem jednohubky s prošlou záruční lhůtou se stejně zbavit nemůžu. A zároveň mi to jako celek už nějak přestává vadit. Další český seriál, no. Tedy, takhle rozpolcený jsem nebyl už dlouho. V porovnáním s tímto je "stará" Nemocnice OPRAVDU umělecké dílo. Kdyby se jednalo o řadový doktorský seriál, člověk by se s nedostatky smířil, ale takhle... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (10)

  • Průměrná sledovanost jednotlivých dílů byla 3 267 000 lidí. (blackrain)
  • Městem Bor se stal Beroun. V létě bylo natáčení v Berouně ohroženo povodněmi, město se ocitlo pod vodou. Místa, kde se mělo točit, byla zničena. (blackrain)
  • Role Hany Maciuchové se v této série jmenuje Milada, v první sérii však ztvárnila Alenu. (hermiona)

Reklama

Reklama